IMG_3590
IMG_3590

Paradepaardje: Kleine stoere Ayla loopt zo de keuken binnen

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Ayla, een Shetlander x Falabella.


Ayla kwam een keer heel lief kriebelen bij haar baasje Lieke Letterman (20) uit Nieuw-Beijerland. Ze ging alleen heel snel weer weg. “Wat bleek: ze had kippenpoep – van de kippen die in de wei lopen -  op mijn shirt gesmeerd met haar neus!” Maak kennis met Ayla, een 3,5 jarige, 1.04 meter metende kruising Shetlander x Falabella van Lieke.

Modder en kwijl


Heel ondeugend noemt Lieke haar pony overigens niet. Maar, even met nette kleren aan haar pony bezoeken om bijvoorbeeld te voeren is er niet bij: “Ze zorgt er altijd voor dat er modder of kwijl op mijn kleding zit.” Zo heeft ons paradepaardje van vandaag nog meer leuke streken. “Als mijn poetskoffer open staat, haalt mijn pony wel eens met haar tanden een borstel eruit, om ermee aan de wandel te gaan. Of als ik mijn jas over het hek hang en even niet oplet, kan het zomaar zijn dat Ayla hem meesleept naar de andere kant van de wei.”

Hengstje


Ayla is de eerste pony van Lieke. “Ik heb haar sinds ze net een jaar was. Toen ik haar foto zag op Marktplaats was ik gelijk verkocht. Het was echt nog een ‘puppy’. Ze had niet echt veel manen en een ieniemienie voorpluk, maar wát een lieve uitstraling! Die lieve uitstraling heeft ze nog steeds, met een beetje ondeugendheid erdoor en een flinke bos manen. Vaak hoor ik ook van mensen: ‘Wat een leuk hengstje heb je.’ Dat komt door haar stoere uitstraling, terwijl ze een merrie is.”

Toeteren en flemen


“We hebben inmiddels al heel veel leuke dingen gedaan en zijn al best ver gekomen. Ayla kent nu een aantal oefeningen van het vrijheidsdressuur, zoals: voedsel weigeren, de jambette (links en rechts), begin van de Spaanse pas, toeteren, flemen, nee schudden, achteruit op commando, het begin van de spagaat, alle voetjes optillen op commando en volgen in stap, draf en galop. Verder kan ze stap, draf en galop aan de lange teugels, longeren met dubbele lijnen, vrijspringen (haar record is 80 cm) en naast de fiets wandelen.”

Voor de kar


“Ik zou haar graag nog meer oefeningen van het vrijheidsdressuur willen aanleren en ik zou haar ook graag voor de kar willen beleren en onder het zadel (waar we al een beetje mee bezig zijn, zo kent ze het zadel en hoofdstel wel al). Op zich is het niet zo lastig om Ayla nieuwe dingen te leren, aangezien ze onwijs leergierig is. Ze vindt het erg leuk om voor je te werken, daardoor pakt ze alles best snel op. Om haar soms toch nét wat meer te motiveren gebruik ik bijvoorbeeld bij het vrijheidsdressuur biksjes en een clicker: voor voer doet ze bijna alles, haha.”

Eenhoorn


“Het afgelopen jaar zijn we onder andere naar het strand geweest en we hebben meegedaan aan de zomershow van het NMPRS, waarbij we negende werden in de merrieklasse grote maat, maar we hebben aan diverse rubrieken meegedaan. Zo werden mijn zusje en Ayla tiende in de theaterklasse: Ayla verkleed als eenhoorn en mijn zusje als fee. Het was een onwijs leuke dag. Verder zijn we van plan om vooral nog meer plezier te maken en dingen te blijven doen die we allebei leuk vinden.”

Achtertuin


Lieke woont vlakbij de stal van Ayla. “Binnen drie minuutjes fietsen ben ik bij haar. Vaak, als we gaan wandelen, komen we even langs mijn huis. Daardoor gebeurt het ook wel eens dat Ayla even in de achtertuin staat, of zelfs een keer in de keuken (ik was vergeten de deur goed dicht te doen, ha ha).”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

28011813274_38d87397de_obwrkt