10917062_10205622716349304_8066310808395605084_n
10917062_10205622716349304_8066310808395605084_n

Paradepaardje: Trekpaard Dina trekt graag een sprintje

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Dina, een Belgisch trekpaard.


“Ik heb Dina op best een speciale manier ontdekt, Een man van hier in de buurt kwam vragen of mijn zus en ik bij hem op de boerenpaarden wilden rijden. Hij zocht namelijk nog mensen voor zijn showteam bereden trekpaard Maaskant. We gingen kijken en waren meteen verkocht”, vertelt Axelle Franssen (21) uit Kinrooi in Belgisch Limburg.

Eigen paard


Dat is inmiddels vier jaar geleden en zo lang rijdt Axelle nu ook op Dina. “Dina is een Belgisch trekpaard van 12 jaartjes jong. Ze heeft een schofthoogte van 1,65 m.” Sinds 1,5 jaar is Dina nu van Axelle. “Toen we 2,5 jaar bij het showteam reden, verkocht de eigenaar een aantal paarden wegens overcompleet. Ik mocht daarvoor nooit een eigen paard hebben, maar Dina heb ik toen gekocht.”

Paardenvoetbal


Axelle is bij de club blijven rijden. In het showteam rijdt ze op verschillende plaatsen. “Dit omdat we vaker met andere paarden gaan en dan ligt het eraan welke volgorde mooier oogt. We hebben nooit echt een vaste plaats, dat maakt het natuurlijk elke keer spannend om een optreden te geven. We rijden een dressuurnummer met het achttal, een pas de deux, doen paardenvoetbal, etcetera:  van alles om een dag te vullen.” Daarnaast rijdt Axelle vooral recreatief met haar paard: “Dus heel veel boswandelingen en buitenritten.”

Breed


Dina is heel breed en daar is Axelle voor gevallen. “Ik houd wel van brede paarden.” Dat niet iedereen dat kan waarderen, loopt ze wel eens tegenaan. “De typische vooroordelen hé, trekpaarden zijn sloom, saai, je kunt er niks mee, ze zijn dik etcetera. Dan bied ik met veel plezier aan haar zelf eens te proberen! Of ik wil ook wel graag eens een sprintje trekken tegen die ‘smalle paardjes’, tot nu toe nog geen gevonden die ze niet voorbij schiet.”

De snelste raceknol


Dina is dan ook een zeer pittige dame volgens Axelle. “Op wandelingen (buitenritten, red.) wil ze het liefste op kop rijden omdat ze tot op heden nog steeds onverslagen de snelste raceknol van de groep is.” Het is dan ook een droom van Axelle om nog eens aan een paardenrace mee te doen. “Eentje onder het zadel, met boerenpaarden. Dit om te weten of ze ook wel echt de snelste zou zijn. Want dat is altijd zo een kick die ik krijg als ik voorop op van die bospaadjes aan het galopperen ben.”

Koppig


Axelle worstelt wel eens met het sterke karakter van Dina. “Ze moet af en toe even kijken wie de baas is, ze kan koppig zijn en het is een échte merrie. Maar niks weegt op tegen haar pluspunten natuurlijk.”

Het beste voorop


Dat sterke karakter straalt ze ook uit in het team. “Ze kan het beste voorop lopen tijdens uitstapjes, want als ze achteraan moet lopen kan ze nog wel eens een echte merrie zijn. Ze loopt super in ons showteam en weet perfect waar de camera’s zijn als er fotografen zijn. Met haar fiere uitstraling promoot ze het team heel goed. Altijd de oortjes naar voren.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.