julielandrieu_sintannaland_nederland_bit_boogschietenpaard_071616_0229-large
julielandrieu_sintannaland_nederland_bit_boogschietenpaard_071616_0229-large

Lees nu in Bit: Paard & boog

Nieuws

Een middagje boogschieten? Dat lijkt de meeste mensen zonder paard al moeilijk. Gelukkig schuilt in Bit-redacteur Bram Hulzebos een ware Robin Hood. Hij houdt wel van een uitdaging en test pijl en boog vanuit het zadel. Lees zijn belevenissen nu in Bit!


Ik heb in mijn linkerhand een enorme boog. Tussen mijn vingers van dezelfde hand klem ik drie pijlen. Ik kijk naar een rond doel met zwarte, blauwe, rode en gele cirkels, dat voor me in de buitenbak staat. Naast me staan drie medecursisten. Concentratie.

“Töltés…”, roept boogschietexpert Arno Hendriks. Ik wurm een pijl tussen mijn vingers vandaan. Leg de pijl op de knokkels van mijn linkerhand waarmee ik de boog vasthou en druk het gleufje in de achterkant van de pijl tegen de pees van de boog. Denk ik... Arno houdt mij bij de les: “Eggy…” Ik richt mijn boog.“Kettö…” Ik span de boog. Dat gaat nog moeilijk.“ Három!” Ik laat de pees los. De pijlen van mijn cursisten zoemen trillend richting het doel, die van mij ploft als een natte vuurpijl voor mijn voeten in het zand. “Ik denk dat je de pijl niet goed hebt genokt”, zegt Arno. Nokken, dat is dat je de gleuf aan het eind van de pijl tegen de pees zet. Je hebt er de motoriek van een vaatchirurg voor nodig. De moed zakt me in de rijlaarzen. Het blijkt lastig: de boog hanteren, de pijlen managen, intussen allerlei Hongaarse termen onthouden en over een half uurtje mogen we het vanaf de rug van een paard proberen…Cupido schiet raak


Arno Hendriks rijdt al paard sinds hij tien is. Een paar jaar geleden kocht hij een computerspelletje waarin een door hem opgebouwd legertje tot zijn niet geringe frustratie in de pan werd gehakt door boogschutters te paard. Arno vond het maar gek. Boogschutters te paard die zo nauwkeurig konden schieten? Hij kon het zich niet voorstellen. Hij verdiepte zich in de sport, leerde de kneepjes van het vak, sloot zich aan bij de Horsebackarchers of Holland en stak zijn licht op in Hongarije. Op een mooie dag besloot José Membrilla-van Leeuwen ook eens een lesje boogschieten mee te pikken. José reed ook al jaren, maar het boogschieten was nieuw voor haar. Tijdens de les was de anders zo vaste hand van Arno net iets minder vast dan anders. En José had soms moeite om zich te concentreren op de gele roos in het doel. Wie er in ieder geval raak schoot die dag, was Cupido! Sindsdien zijn de twee een stel. Samen startten ze het bedrijf Paard en Boog en geven ze cursussen aan beginnende boogschutters die ook geïnteresseerd zijn in paarden en paardrijden.


www.paardenboog.nl 

Meer lezen? Koop dan Bit 241.


MAAK KANS OP 2x twee kaarten voor vrijheidsdressuur event van F.R.A & Divoza!


Paard&Boog geeft een demo op het vrijheidsdressuur event én wij mogen twee kaarten weggeven! kijk hier hoe je kans maakt!

Op zaterdag 17 december 2016 organiseren F.R.A. en Divoza Horseworld een uniek vrijheidsdressuur event in het KNHS-Centrum te Ermelo met Alizée Froment in de hoofdrol. Entree is 22,50 en daarbij krijg je op het event een goed gevulde goodiebag met o.a. een cadeaubon van Divoza Horseworld t.w.v. 10 euro. Mis dit niet en bestel hier je kaarten.