Arno
Arno

Is boogschieten te paard iets voor jou?

Nieuws

Bij boogschieten te paard denk je misschien al snel aan films met ridders, jagers of een specifieke serie zoals Game of Thrones of de Disneyfilm Brave, waar je Merida met haar paard door het bos ziet galopperen terwijl ze de een na de andere pijl op de schietschijven weet te plaatsen. Maar heb je er ooit over nagedacht dat je dit ook zelf kunt doen? Paard en Boog instructeurs Arno Hendriks en José Membrilla van Leeuwen leggen uit wat er zo mooi is aan deze sport en of het iets is voor jou en je paard.


Is het een sport voor iedereen?

“We hebben alle leeftijden eigenlijk wel gezien en geven les aan mensen van 10 tot 75 jaar oud, maar voor deze sport moet je wel enige fitheid hebben. Maar dat geldt ook voor paardrijden. Dus als je dat kan, kun je dit ook!” vertelt Paard en Boog instructeur Arno Hendriks. “Daarnaast is het een goede test voor het vertrouwen in je paard, omdat je de teugels los moet laten. Het zou soms wel eens goed zijn voor typische dressuurruiters om te merken dat je geen constant contact hoeft te hebben om toch nog controle over je paard te hebben,” vult Paard en Boog instructrice José Membrilla van Leeuwen aan.

De moeilijkheid van de sport

Bij Arno en José is het opgevallen bij hun leerlingen dat vooral het stabiel blijven in de verlichte zit wat lastig kan zijn. Daarnaast moet het paard er geen moeite mee hebben om in een gelijkmatige galop te blijven in een rechte baan, wanneer er pijlen vanaf zijn rug worden geschoten.
“Wat denk ik ook wel moeilijk is, is de techniek die je gebruikt voor het boogschieten. Er zijn namelijk verschillende technieken, die je goed onder de knie moet krijgen. Daarnaast is het al makkelijker voor je wanneer je al kunt paardrijden. De meeste mensen die al boogschieten vinden en het stoer vinden om dat eens vanaf een paard te doen, haken af omdat ze moeten leren paardrijden. De mensen die al wel kunnen paardrijden, maar niet kunnen boogschieten, pakken het meestal toch sneller op,” vertelt José.


Wat is er zo leuk aan boogschieten te paard? 

  • De vrijheid die je hebt met het boogschieten te paard. “Je galoppeert over een rechte baan. Het is lol met je knol met een serieuze noot,” vertelt José.
  • Het vertrouwen met je paard. Je moet namelijk je paard wel erg goed vertrouwen wil je de teugels loslaten tijdens galop om vervolgens een pijl af te schieten.
  • De kick die het schieten geeft vanaf het paard.
  • En daarnaast krijg je meer een gevoel bij waarom je iets doet. “Dressuur is de basis, maar vaak vraag ik me af ‘waar is die oefening goed voor?’ Door het boogschieten weet je bijvoorbeeld dat wanneer je paard ervandoor gaat als je de teugels loslaat dat je moet werken aan tempobeheersing. Je krijgt dus een beter gevoel voor waarom je een paard dingen aanleert,” legt Arno uit.



Is elk paard hiervoor geschikt?

“Wij zeggen altijd ‘ja’,” vertelt Arno. “Maar het verschilt per paard hoe lang je bezig bent met de africhting.” “We hebben paarden van klein tot groot gehad. En we worden altijd erg verrast door ze. Zo hebben we een groot, log paard gehad die normaal gesproken bomproof is, maar nu erg schrok van de pijlen. Hierdoor duurt de africhting langer omdat je het moet gaan opbouwen. Terwijl we ook een Arabier hadden waarvan we juist dachten dat het bij hem langer zou duren, maar die pakte juist alles snel op. De meest brave dieren kunnen het spannend vinden en de meest drukke paarden kunnen het helemaal niet erg vinden. Natuurlijk zijn er ook paarden die er helemaal niet van opkijken,” ligt José toe.


Africhten

Er wordt meestal begonnen op de grond, waarbij de mensen naast het paard staat. Zo worden de pijlen geïntroduceerd aan de paarden. Dit gaat op een geleidelijke en vriendelijke manier waarop je de paarden hieraan laat wennen. Zo ga je eerst op het doel schieten waarbij het paard op afstand staat. Deze afstand wordt geleidelijk steeds korter en als alles goed gaat, ga je vervolgens in stilstand schieten vanaf het paard. “Soms verbaas je je erover hoe snel paarden dit kunnen oppakken. Maar wanneer het paard aangeeft dat hij het echt niet leuk vindt en hij het niet trekt, stoppen we er meteen mee. Het paard is namelijk de leidende factor en staat altijd voorop,” vertelt José.




De belangrijkste benodigdheden

Bogen en pijlen zijn de belangrijkste benodigdheden, naast je paard, die je voor deze sport nodig hebt. Echter is niet elke boog hiervoor geschikt. De boog die je hiervoor nodig hebt is een ruiterboog, maar de meeste ruiterbogen die je in Nederland kunt kopen zijn niet geschikt omdat ze zijn bedoeld om op de grond te gebruiken. Daarom bestellen Arno en José de bogen vaak uit Hongarije, waar ze zelf ook les nemen. Deze bogen hebben een klein handvat, waardoor je ook genoeg ruimte hebt om de pijlen in dezelfde hand vast te houden.

Zelf aan de slag of op les

Zelf is Arno hobbyend begonnen met het boogschieten te paard. Hij denkt dan ook dat wanneer je zelf logische veiligheidsregels bedenkt, je het zelf op een veilige manier kunt doen. Maar wanneer je vlotter wil schieten of sneller wilt worden, is het wel handig om daar begeleiding in te hebben. “Ik heb het een jaar lang zelf geprobeerd, maar ik kon niet bereiken wat mensen in YouTube filmpjes deden. Dan is het wel handig om iemand te hebben die de basis uitlegt om vervolgens verder te komen,” vertelt Arno.
Bron: Bitmagazine.nl
HoH 29 Arno
Grand Prix mei 2017 Hongarije