Paardenlichaam
Paardenlichaam

Hoeveel weet jij over het paardenlichaam?

Nieuws

Een paard zit anatomisch gezien vernuftig in elkaar. Extern of intern is er bij elk onderdeel van het paardenlichaam wel sprake van fascinerende wetenswaardigheden. Hoe goed ben jij daarvan op de hoogte? Test het in de quiz over het paardenlichaam. Niet spieken, eerst de quiz maken, want daarna kom je toelichtingen tegen op de juiste antwoorden van deze quiz.


Doe je best, test je kennis!


Test je kennis in 15 vragen die allemaal gaan over het paardenlichaam.



Wat kan een paardenlichaam niet?


Vraag 1 t/m 4; Uit deze quiz blijkt dat een paard niet kan overgeven en geen boeren kan laten. De reden hiervoor is dat het spijsverteringsstelsel eenrichtingsverkeer is. Een nadeel daarvan is dat dit koliek in de hand werkt. Wat paarden ook niet kunnen is door de mond ademen. Ze ademen uitsluitend lucht in via hun neus. En, wat ander is ten opzichte van de mens, is dat paarden niet de hele tijd speeksel aanmaken. Een paard maakt alleen tijdens het kauwen speeksel aan. Dit speeksel heeft weinig verteringskracht, maar maakt de voedselmassa wel tot een voedselbrei en draagt bij aan de voorbereiding van het verteren van koolhydraten.


Hoe zit het met flemen?


Vraag 5 t/m 7; Flemen is een manier van ruiken, waarbij een paard of pony zijn of haar bovenlip omkrult en hals strekt om het orgaan van Jacobson de lucht beter op geuren te kunnen laten analyseren. Naast paarden beschikken ook slangen, sommige hagedissen, katten en honden over het orgaan van Jacobson. De redenen om te flemen zijn divers. Een hengst kan door te flemen ruiken of een merrie hengstig is, bij nieuwe smaken of geuren kan flemen een reactie zijn, een veulen flemt om de geur van zijn of haar moeder goed te kunnen onthouden en zo de band te versterken en flemmen komt in het wild voor om de eigen kudde te lokaliseren. Over het algemeen flemen paarden in het wild overigens vaker dan gedomesticeerde paarden doen.


Lees in het artikel ‘Wat is flemen en waarom doen paarden het? ’ nog veel meer over flemen.


De ogen van een paard


Vraag 8 en 9; De ogen van een paard zijn zeer geavanceerd en groot, want paarden hebben de grootste ogen van alle zoogdieren. De ogen van paarden zijn in verhouding circa negen keer groter dan de ogen van mensen. Het bovenste deel van hun ogen is voor dichtbij zien, terwijl het onderste deel van het oog is voor het veraf zien is. Een paard heeft ogen aan de zijkant van zijn hoofd. Dit zorgt ervoor dat hij bijna 360 graden om zich heen kan kijken. Doordat de ogen aan de zijkant staan, kan een paard wel moeilijker diepte inschatten. 



Botten in het paardenlichaam


Vraag 10: Een paardenlichaam bestaat uit gemiddeld 110 botten, maar het sleutelbeen ontbreekt. In tegenstelling tot mensen hebben de meeste zoogdieren, inclusief al onze huisdieren, geen sleutelbeen. Zij hebben dus geen benige verbinding tussen het voorbeen en het axiale skelet (het skelet zonder de benen). Het voorbeen van het paard is aan het lichaam bevestigd door middel van ligamenten en spieren.


Gapen door een paard


Vraag 11; Gapen, het paardenlichaam is daartoe wel in staat. Net als de mens kan slaperigheid een reden zijn om te gapen, maar ook stressvolle opwinding of plezierige opwinding kan een reden zijn om te gapen. Stress en pijn is zelden een reden voor een paard om te gaan gapen. Lees hierover ook: De waarheid over gapen? ’.



Zoutinname regelt het paardenlichaam zelf


Vraag 12; Een verbazingwekkende wetenswaardigheid is dat paarden en pony’s zelf weten of ze zout nodig hebben. Het zout wat een paard nodig heeft bestaat uit natrium en chloride. Wanneer de natriumspiegel te laag is, gaat het paard zelf op zoek naar zout. Als de natriumspiegel op pijl is, zal de behoefte naar zout ook verdwijnen. Zo eet een paard over het algemeen nooit teveel zout.


Inwendige organen in een paardenlichaam


Vraag 13; De lever is het grootste orgaan van het paardenlichaam. Het gewicht bedraagt ongeveer anderhalf procent van het totale lichaamsgewicht. De lever is zeer goed doorbloed en zorgt voor uitscheiding van gifstoffen en hormonen, breekt eiwitten af, slaat vitaminen op en produceert gal.


Oren van een paard


Vraag 14; Paarden hebben goed ontwikkelde oren. Ze kunnen zowel laagfrequente als hoogfrequente geluiden waarnemen en horen geluiden van ongeveer 4 kilometer afstand. Lees ‘11 dingen die je moet weten over de oren van je paard? ’ voor meer informatie.


Hoeven van een paard


Vraag 15; De hoeven van een paard zijn het beste wapen en zelfverdedigingsinstrument van een paard. Maar, met meerdere paarden op de weide wil je natuurlijk zo weinig mogelijk schade als ze naar elkaar uit gaan halen. Uit Zwitsers onderzoek (2017) blijkt dat een ander paard bij een schop van een paard met metalen hoefijzers een veel groter risico loopt op breuken dan dat het geval is als die een trap van een paard met kunststof hoefijzers. Het risico is een stuk kleiner als het paard helemaal geen hoefijzers heeft.



Bron: Bitmagazine.nl

180409215_ABFweb (1)
171127115_ABFweb-1
130423257_ABFweb-1
190612092_ABFweb