cropped-DSC0686.jpg
cropped-DSC0686.jpg

Boogschieten te paard; hoe doe je dat?

Nieuws

Op volle snelheid met een paard waar je nog nooit op hebt gezeten terwijl je met pijl en boog een doel probeert te raken. Het klinkt onmogelijk? Niks is minder waar voor de 15-jarige Siem Budding. Hij doet op hoog niveau aan boogschieten te paard en heeft al meegereden op onder andere het Wereldkampioenschap. Maar wat is het precies en hoe je het? Siem legt het uit.


“Eigenlijk ben ik gewoon begonnen met boogschieten en kwam ik er later achter dat je dit ook op het paard kon doen”, begint Siem. “Ik wilde weten hoe, dus ben ik samen met mijn moeder op onderzoek uitgegaan. Zo kwamen we uiteindelijk terecht in Hongarije. Ik reed nog maar een halfjaar paard, maar hier heb ik twee weken de mogelijkheid gekregen om te trainen. Omdat ik linkshandig ben is het extra uitdagend, alles gaat namelijk de andere kant op.”


Hoe start je?


“90% van de mensen die beginnen, hebben nog nooit een boog aangeraakt”, vertelt Siem. “Daarom beginnen we altijd met het aanleren van het boogschieten. Het is belangrijk dat je dat enigszins onder controle hebt voor je op het paard stapt. Het kan als lastig worden ervaren dat de pijl snel uit de boog geschoten moet worden terwijl je zelf ook snelheid hebt. Tegelijkertijd wil je natuurlijk je paard niet raken en tot last zijn.”


“Heb je het boogschieten een beetje onder de knie? Dan kun je het op het paard gaan proberen. Je start dan terwijl wij je met een touwtje aan de hand begeleiden over de baan. Lukt dat? Dan probeer je zelf in stap om te schieten op een doel. Langzaam maar zeker bouw je dit uit tot het rijden in galop.”Tijd voor een cappuccino?


“Tijdens het rijden staan we constant in de beugels. Je veert vanuit je benen en houdt je bovenlichaam zo stabiel mogelijk. Alleen dan kun je de pijl zo stil en recht afschieten als noodzakelijk. Het is dan ook heel belangrijk dat je als ruiter vrij in het zadel kan draaien. Enige lenigheid is dus wel gewenst. Gelukkig heb ik daar zelf geen problemen mee”, vertelt Siem lachend. “Ik ben licht hypermobiel dus kan m’n ribbenkast gemakkelijk draaien.”


“Het beste moment om te schieten is het zweefmoment in de galop. Dat is echt het perfecte moment. Daarom is het fijn als je een paard hebt met een galop die past bij jouw voorkeuren. Zelf heb ik het liefst een paard met een middelgrote galop. Je wilt niet een te grote galop, want dan word je gelanceerd. Maar een vlakke galop is dan misschien wel gemakkelijk staan, maar dat wordt net een trilplaat zodra de snelheid omhoog gaat. Het is perfect als je de tijd hebt een cappuccino te drinken.”


Veiligheid staat voorop


“Wat vooral heel erg belangrijk is als je wilt starten met boogschieten te paard, is dat je naar een instructeur gaat. Boogschieten brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee en sommige paarden vinden die knal van het schot eerst een beetje vreemd. Maar als ze er dan aan gewend zijn, vinden ze het meestal super leuk. Paarden hoeven niet aan een bepaald plaatje te voldoen, zolang ze maar genieten van het werk. En als zij genieten, dan doen wij dat ook”, sluit Siem af.


Bron: Bitmagazine.nl

_DSC0686
DSC3145