Ogen
Ogen Foto: Renske van der Haagen

Je paard cremeren, hoe gaat dat in zijn werk?

Welzijn

Je paard lijkt in diepe slaap. Zijn voor- en achterbenen zijn onder zijn lichaam gevouwen, terwijl hij op zijn zij ligt. Nog één aai over zijn hoofd. Voor de laatste keer laat je zijn manen door je vingers glijden. Je doet de deur achter je dicht en drukt op de knop. Het crematieproces begint. Je paard gaat naar de eeuwige groene weidevelden. 

Afscheid op eigen wijze

Nee, een uitgebreide afscheidsceremonie zoals bij mensen is bij dieren niet gebruikelijk. Maar je kunt het afscheid wel zo respectvol mogelijk laten verlopen. Dat is de visie van de mensen achter Huisdieren- en Paardencrematorium Rotterdam (HCR), onderdeel van Majesta Uitvaartzorg voor dieren. En dan kun je er dus voor kiezen om het lichaam van je paard te volgen tot in de crematieoven en daar op jouw eigen wijze afscheid te nemen van je maatje. “Sommige mensen leggen bloemen op hun paard, een foto of een briefje”, zegt Esther van der Sluijs. Zij is een van de vier vaste medewerkers van Huisdieren- en paardencrematorium Rotterdam. 

Waardig afscheid

HCR was bijna vijftig jaar geleden het eerste paardencrematorium van Nederland. Ontstaan vanuit de gedachte om op een waardige manier afscheid te kunnen nemen van je dier. En daarom kun je de medewerkers van het Paardencrematorium in Rotterdam goed vergelijken met uitvaartbegeleiders. “We begeleiden mensen van begin tot eind en bieden een luisterend oor”, vertelt Esther. “Allemaal hebben we wat met dieren en allemaal hebben we affiniteit met paarden. Ik heb vroeger paardgereden, een collega had zelf een paard en de rest vindt paarden ook geweldig. We kunnen ons dan ook goed voorstellen hoe het is om afscheid te moeten nemen van je maatje. Dat is vreselijk!”

Troost

Esther geeft dan ook toe dat ze regelmatig even moet slikken als ze de verhalen van paardeneigenaren aanhoort. “Mensen zijn vaak helemaal kapot van verdriet. Je weet hoe dat voelt.” Veel mensen vertellen het levensverhaal van hun dier. “Soms bellen mensen achteraf ook terug. Puur om hun verhaal kwijt te kunnen. Wij zijn er om ze een beetje troost te bieden. We kunnen ze helaas hun paard niet meer teruggeven, maar troosten kunnen we zeker.” 

Laatste adem

Hoe gaat het nou in zijn werk als je besluit dat je je paard wilt laten cremeren? “Mensen bellen ons meestal van tevoren op als ze van plan zijn hun paard te laten inslapen. Wij leggen dan uit wat wij kunnen doen om het paard op te halen”, vertelt Esther. Paardeneigenaren kunnen ervoor kiezen om hun paard zijn laatste adem te laten uitblazen in zijn eigen stal, maar het kan ook bij het crematorium. “We hebben een kleine paddock naast het crematorium waar je je paard kunt laten inslapen.”

Ophalen mogelijk

Je kunt je paard zelf naar het crematorium brengen, maar het kan ook worden opgehaald, want HCR beschikt over een eigen paardentrailer. Je moet natuurlijk wel bedenken wat het beste is voor het paard. Als het dier pijn heeft, is het misschien beter om het niet meer te laten reizen. Als je kiest voor inslapen bij het crematorium, kan er een lokale dierenarts worden ingeschakeld door het HCR, maar je kunt natuurlijk ook je eigen dierenarts vragen om dat te doen.

Tips ter voorbereiding op de crematie:

  • Bel - als het kan - het liefst ruim van tevoren op voor een afspraak, zodat je ervan verzekerd bent dat het crematorium vrij is en er chauffeurs kunnen worden geregeld om het paard op te halen.
  • Zoek een plek waar je je paard het beste kan laten inslapen. Je dierenarts kan daar ook advies in geven.
  • Bedenk van tevoren hoe je afscheid wilt nemen. Leg spulletjes klaar die je wilt meegeven met je paard, zoals een foto. Een halster of deken gaan niet mee de oven in.
  • Bewaar eventueel al een plukje haar van je paard.
  • Een crematie van een paard kost al gauw honderden euro’s. Zorg dat je wat geld opzij zet om te sparen voor het afscheid van je paard of pony.
  • Regel vervoer voor jezelf als je naar het crematorium wilt. Meerijden met de chauffeurs is geen optie.