cropped-Mila-de-Klein-2-1.jpg
cropped-Mila-de-Klein-2-1.jpg

Meedoen aan het WK Boogschieten te paard voor junioren

Nieuws

Controle, balans en een aardige dosis lef. Dat heb je nodig als je in een flinke galop de teugels moet loslaten om pijl en boog in handen te nemen en vervolgens moet focussen op een doel. Boogschieten te paard; een relatief nieuwe sport die zijn wortels heeft in eeuwenoude tradities binnen verschillende culturen. Maar of het nou een jonge of oude sport is, Mila de Klein (vijftien jaar) is hartstikke enthousiast en doet in augustus mee aan het Wereldkampioenschap junioren Boogschieten te paard in Hongarije.



Manege


Mila heeft vanaf haar achtste leren paardrijden op verschillende maneges. Na het zien van filmpjes op Instagram, waar zij de combinatie van paardrijden en boogschieten voor het eerst tegenkwam, werd ze nieuwsgierig. Hoe gaaf zou het zijn om deze twee sporten te combineren? Mila: “Ik ben eerst gaan boogschieten in Zoetermeer. Het leek mij wel zo handig om eerst zonder paard de vaardigheid van het schieten met pijl en boog onder de knie te krijgen.”


Introductie


Niet lang daarna heeft Mila zich opgegeven voor een introductie in Maarsbergen. Georganiseerd door Paard en Boog, een organisatie in Nederland die trainingen en workshops geeft over het boogschieten te paard. “Supergaaf vond ik dat. Je moet zoveel dingen tegelijk doen dat je een enorme focus nodig hebt om goed in balans te blijven en ook nog te kunnen richten op de doelen.”, vertelt Mila enthousiast. “De teugels worden vastgeknoopt aan het zadel waardoor je je handen vrij hebt om de boog goed te kunnen vasthouden. En je rijdt de hele tijd in de verlichte zit. Vervolgens moet je ook nog een pijl pakken, spannen in de boog en schieten. De adrenaline schiet door je hele lijf zo gaaf vind ik dat!”


Hongarije


Al snel hoort Mila van een bekende trainer binnen deze sport. Zijn naam is Christoph Némethy en hij organiseert trainingskampen in Hongarije. “Dat leek me echt onwijs gaaf en ik heb mijn ouders zover gekregen dat we daarnaartoe op vakantie zijn gegaan. We zijn daar gewoon lekker gaan kamperen.” Mila is niet de enige internationale deelnemer. Vanuit verschillende landen komen er mensen naar de Némethy Horseback Archery Academy, die allemaal meer willen leren over het boogschieten te paard. Mila: “De sfeer was heel gemoedelijk. Ik kende niemand toen ik daar heen ging, maar kwam met drie vriendinnen terug. Ik denk dat dit komt omdat de sport nog niet zo bekend is. Iedereen kent elkaar.”



Training


De training voor de paarden bestaat uit verschillende stappen. Eerst wordt er vanaf de grond gewerkt. Het paard krijgt het geluid van de boog en het schieten te horen vanaf een afstandje. Gaat dat goed, dan komt het geluid dichterbij. Net zolang totdat het normaal is geworden. Zodra het vanaf de grond allemaal goed gaat, kan de stap genomen worden om vanaf de rug van het paard te oefenen met de verschillende prikkels die het boogschieten met zich mee brengt. Want behalve geluid, is het in eerste instantie ook een vreemd voorwerp voor je paard. Mila: “Elk paard reageert er anders op. Het ene paard is zo gewend en de andere heeft langer de tijd nodig. Er was ook een paard dat het doel heel eng vond. De training is dus maatwerk.”



Leerzaam


Net zoals de paarden moeten wennen en oefenen om het boogschieten normaal te vinden, geldt dit ook voor Mila. “Ik leer elke training weer veel nieuwe dingen. Mijn techniek is echt verbeterd. Ook leer ik trucjes. Bijvoorbeeld een verhaal over het gebruik van verfijnde kracht die je nodig hebt. Ik kreeg te horen dat ik een vliegje zou moeten kunnen doodslaan op een glazen plaat zonder dat de plaat breekt. Dit gaat over beheersing en explosiviteit tegelijk. Door zo’n verhaal begrijp ik dat beter.”


Welzijn


“De meeste paarden die ik heb ontmoet en bereden, vinden het geweldig om mee te doen. Ze staan letterlijk te trappelen voordat ze de track op mogen en de oortjes staan attent naar voren. Dat is gaaf om te merken en je voelt een enorme verbinding met je paard als je zo samen aan het werk gaat. We hebben er dan allebei zin in”, vertelt Mila over het de omgang met de verschillende paarden die ze rijdt. “Tijdens de trainingsweek in Hongarije werd er gekeken naar welke paarden goed bij mij zouden passen. Door het rijden van verschillende paarden krijg je steeds meer ervaring in het omgaan met verschillen.”



Wedstrijd


Een wedstrijd boogschieten bestaat uit drie onderdelen. De Hongaarse-, Koreaanse- en de Poolse-track. Bij de Hongaarse is het belangrijkste om vanuit verschillende posities te kunnen schieten; voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts. En dat terwijl je paard in volle galop over de track gaat. Bij de Koreaanse-track komt er ook nog een snelheidselement bij. Er moet negentig meter binnen veertien seconden zijn afgelegd. Ook moet er tijdens het rijden een pijl uit de pijlkoker gepakt worden en geladen in de boog. Mila: “De winnaar is degene die zoveel mogelijk punten heeft gescoord met het schieten in een zo kort mogelijke tijd”. De Poolse-track verschilt per wedstrijd. “Soms zijn er wel vijfentwintig tot dertig verschillende doelen die je vanuit verschillende schietposities moet raken”, legt Mila uit.


Wereldkampioenschap



Deze zomer is er weer een trainingskamp in Hongarije. Met aansluitend het Wereldkampioenschap voor junioren. “De sport is nog niet zo groot dus iedereen mag meedoen”, vertelt Mila. En dat laat ze zich geen twee keer zeggen. Na haar vorige kamp en alle trainingen die ze daarna in Nederland heeft gevolgd, heeft ze genoeg zelfvertrouwen ontwikkeld om zich op te geven. Mila: “Ik vind het zo’n gave sport en ik ga er graag mee door. Met dank aan mijn ouders en sponsoren natuurlijk!”


Volg hier de avonturen van Mila op weg naar het WK In Hongarije

Mila-de-Klein-2
Mila-de-Klein-1
Mila-de-Klein-5
Mila-de-Klein-4
Mila-de-Klein-6
Mila de Klein 2
Mila de Klein 1
Mila-de-Klein-7