Aan de hand meelopen Fries
Aan de hand meelopen Fries

Waarom het trainen van je eigen paard soms zo moeilijk is

Training Opvallend

Mensen zeggen weleens tegen mij: ‘Jij bent gedragstrainer, dus jouw paard laat natuurlijk nooit uitdagend gedrag zien!’. Ik schiet dan in de lach. Een uur lang het paard van iemand anders trainen, is iets heel anders dan dagelijks met mijn eigen paard bezig zijn. Sterker nog: het trainen van je eigen paar d is vaak lastiger dan het trainen van andermans paard. Maar hoe komt dat?

Je werkt om problemen heen

Misschien herken je je niet in bovenstaande, maar ga eens alle situaties met je paard na. De grap is namelijk dat we bij onze eigen paarden niet altijd door hebben dat bepaalde handelingen niet helemaal goed verlopen. We werken om deze uitdagingen heen en dat werkt prima. Loopt je paard bijvoorbeeld netjes met zijn hoofd naast jouw elleboog met je mee? Is hij ontspannen tijdens het poetsen, opzadelen en singelen? Staat hij stil bij het opstappen? En kan je rustig het halster afdoen als je hem in de wei zet?

Als je paard bijvoorbeeld niet stil staat met opstappen, parkeer je hem misschien wel met zijn neus in de hoek van de bak. Als je paard koud op de trailer staat en het liefst direct weer naar buiten rent, zorg je ervoor dat je snel genoeg bent met het plaatsen van de stang. Sprint je paard binnen no-time weg zodra je met hem de wei inloopt, dan doe je voor het hek zijn halster misschien alvast los. Goed dus om eens voor jezelf te bedenken of de samenwerking met je paard inderdaad grotendeels ontspannen is of dat je stiekem om bepaalde uitdagingen heen werkt in plaats van deze te (her)trainen.

Je bent emotioneel betrokken

Soms kan je hem wel achter het behang plakken, maar je paard is je paard en hij is heel speciaal voor jou. Je wilt dat hij het naar zijn zin heeft, gezond is en lol heeft in wat je met hem doet. Dat kan ervoor zorgen dat je niet altijd duidelijk tegen hem bent en teveel door de vingers ziet. Ook kan het zijn dat je bang bent dat hij zich bezeert en je daardoor soms te voorzichtig bent. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je juist té snel wilt gaan, omdat je weet wat je paard allemaal kan. Doet hij vervolgens een keer niet wat jij vraagt, dan kan je snel je geduld verliezen.

Je weet wat voor gedrag hij kan laten zien

Met je paard heb je misschien al heel wat meegemaakt. Je weet waar hij van schrikt en vooral ‘hoe’ hij schrikt en je anticipeert daar op. Ben je er weleens flink afgevallen, omdat je paard in één hoek van de bak schrok en er vandoor rende? Dan is de kans aanwezig dat je niet meer onbevangen door die hoek kunt rijden. Door de spanning word je te voorzichtig of te hardhandig. Het wordt dan een hele uitdaging voor jou om het paard te leren dat hij rustig door die hoek kan lopen. 

Je bent niet 24/7 consequent

Als je even een uurtje met het paard van iemand anders traint, is het makkelijker om in dat ene uur consequent te zijn. Met je eigen paard ben je echter dagelijks in de weer. Stel dat een paard de neiging heeft om aan de hand voor je uit te lopen, dan kan je dit natuurlijk corrigeren. Bij een korte training is dat nog wel te overzien, maar bij je eigen paard moet je dit misschien wel tientallen keren (afhankelijk van het karakter van je paard) consequent volhouden. Geen wonder dat je af en toe, vooral als je al moe bent, een oogje toeknijpt. 

Hulp vragen

Als je weleens moeite hebt met de training van je eigen paard dan is dat absoluut geen schande. Bij onze eigen paarden hebben we vaak oogkleppen voor. Trainingen kunnen niet continue geweldig gaan, dus als je af en toe tegen een probleem aanloopt is dat heel normaal. Merk je echter dat je vastloopt in een bepaalde situatie: schroom dan niet om hulp te vragen. Het kan heel  verhelderend zijn om iemand anders, die jouw paard niet kent, met een frisse blik naar hem (en jou) te laten kijken. 

Bron: Bit & Cap