Janneke Rotman op Tündér 2
Janneke Rotman op Tündér 2

WK boogschieten te paard, Nederland achtste

Nieuws

De Nederlandse ploeg heeft bij het eerste WK boogschieten te paard de achtste plaats bereikt. Aan het WK in Pomáz, Hongarije, deden deelnemers uit 25 landen mee. De landenscore is bepaald door van de oorspronkelijke vier gekwalificeerde ruiters de drie beste percentages te combineren.


De zes Nederlandse deelnemers hebben in een hectische week veel vriendschappen gesloten, persoonlijke records gebroken, tegenslagen verwerkt en erg veel geleerd.

Resultaten


[caption id=”attachment_96202” align=”alignright” width=”300”] Siem op Csalogany[/caption]

Hongarije stond bovenaan in het landenklassement, daarna volgen Frankrijk en Polen. Het Nederlandse team heeft lang niet zo veel wedstrijdervaring als de deelnemers van deze landen, maar de insteek is om daar verandering in te brengen en bij volgende wedstrijden hoger te eindigen.

Het WK telde 17 deelnemende junioren. De 14-jarige Siem Budding haalde daar de veertiende plaats. Gezien het extreem hoge niveau van de junioren is dat een mooie prestatie. De meerderheid van de junioren scoorde zo hoog dat ze ook bij de volwassenen in de top 10 zouden zijn beland. Bekijk hier alle resultaten.

Bij de 84 volwassenen presteerde Nederland als volgt:

34: Arno Hendriks
53: Kimo den Braber
62: José Hendriks
76: Janneke Rotman
78: Tijn Heerkens

Enerverende competitie


Claire Hagen ondersteunde de Nederlandse deelnemers als trainer van de Horsebackarchers of Holland en weet de competitie goed samen te vatten: “Het was een erg enerverende competitie, we zijn tegen veel zaken aangelopen; een paard dat kreupel werd vlak voor de competitie, zodat er, tegen alle regels in, door 1 ruiter van 3 paarden in totaal gebruik moest worden gemaakt. Een paard wat totaal op hol sloeg in de Polish track, waardoor er nog een Nederlander over moest stappen op een ander paard.”

“Op een wedstrijd als deze komt er, zonder deze omstandigheden al veel stress kijken: je paard op tijd klaar hebben, zadels en hoofdstellen die onvindbaar zijn, omdat ze ineens door anderen gebruikt worden, favoriete pijlen die kapot zijn of zoek raken, de druk die je jezelf oplegt om goed te presteren. Wanneer dan het paard wat je hebt gekozen om je veilig door de competitie te loodsen; je gids, je soulmate, je rots in de branding, je enige zekerheid wegvalt; is dat een vernietigende tegenslag. Je moet omgaan met je vermoeidheid, angst en onzekerheid, terwijl de wil om te presteren niet minder wordt. Vermogen en onvermogen gaan steeds verder uit elkaar. Je loopt erg tegen je eigen grenzen aan, sterker nog: je bent er al ver overheen en moet maar zien om te gaan met alles buiten je comfortzone.”

“Toch merk ik dat in het hele horsebackarchery wereldje een hele goede sfeer hangt: het is 1 grote familie waar iedereen welkom is. Iedereen is bereid om een ander te helpen en de meeste mensen gaan echt voor de fun. Dat is iets wat ik graag zou meenemen: laten we vooral genieten van wat we meemaken, het is een hele bijzondere sport.”

Organisatie


Het WK werd op verzoek van de International Horseback Archery Asssociation (IHAA) georganiseerd door een van de beste trainers in deze sport: de Hongaar Christoph Némethy. Hoewel hij zijn handen meer dan vol had aan de organisatie, deed hij ook nog zelf mee. Zelf eindigde hij op de tweede plaats in het algemeen klassement.

Bron: Persbericht
Siem op Csalogany
Groepsfoto openingsceremonie
NL team voor standbeeld Arpad