Een paard heeft behoefte aan sociaal contact met soortgenoten. Dat sociale contact is net zoals goed eten en drinken een basisbehoefte van het paard.
Een paard heeft behoefte aan sociaal contact met soortgenoten. Dat sociale contact is net zoals goed eten en drinken een basisbehoefte van het paard.

‘Een paard in isolatie is vaak slecht af’

Verzorging Verzorging Opvallend

De dierenbescherming in Duitsland wijst nog maar eens naar de richtlijnen van het Duitse Bondsministerie: je mag een paard niet alleen houden, het is namelijk een kuddedier. Maar hoe ga je met die richtlijnen om? 

Gedragswetenschapper Machteld van Dierendonck geeft advies.

In Zweden, Denemarken en Zwitserland is het wettelijk bepaald (en ook in deze Duitse richtlijnen): je mag een paard niet alleen houden op één locatie. “Dat betekent niet dat je ze per se in een groep moet houden. Het gaat erom dat ze binnen een bepaalde afstand andere paarden kunnen zien horen en ruiken, liefst 24 uur per dag. Als jouw paard en de pony van de buren 24/24 buiten staan, en ze staan binnen een redelijk korte afstand zodat ze elkaar kunnen zien, horen en ruiken, is dat ook oké”, zegt Van Dierendonck.

Richtlijnen

In Duitsland, maar ook in ons land zijn er richtlijnen (bijvoorbeeld van Keurmerk Paard en Welzijn (KPW)) voor hoe we paarden het beste kunnen houden. Bedrijven krijgen het KPW-keurmerk niet als er al maar een paard een uur per dag uitkijkt op een blinde muur vanuit zijn stal (met uitzondering van een dier met een potentiële infectieuze ziekte).

Soortgenoot

Dat een paard een gezelschapsdier is, daar is iedereen wel over uit. Maar wat is nou het beste gezelschap voor je paard? Dat is volgens Van Dierendonck zonder twijfel zijn eigen soortgenoot. “Een schaap of koe voldoet soms even tijdelijk, als noodoplossing. Voor een goed gesocialiseerd paard kan het wat langer zijn, maar voor jonge paarden is het totaal uit den boze. Dan werkt het zelfs averechts als je ze laat opgroeien met bijvoorbeeld alleen een koe.”

Sociale codes

“Jonge paarden moeten nog sociale codes leren. Dat gebeurt niet met een schaap, geit of koe als gezelschap. Die ‘regels’ en het effect van hun eigen handelen, leren ze echt alleen van soortgenoten. Oké, een ezel gedraagt zich dusdanig paardachtig dat die nog wel moet kunnen als gezelschap.”

Uitzonderingen

In de Duitse richtlijnen voor paardenwelzijn staat dat een paard alleen bij hoge uitzondering alleen gehouden mag worden. Dat is als het dier ziek is en de gezondheid van andere paarden in het gedrang kan komen. Dus alleen als er een medische noodzaak is, kan er een uitzondering gemaakt worden op de richtlijnen. Dan kan er bij een dierenarts om en verklaring worden gevraagd om te kunnen beargumenteren waarom het paard alleen staat buiten zicht, gehoor en reukafstand van andere paarden.

Bron: Bit & Cap

Dat een paard een gezelschapsdier is, daar is iedereen wel over uit