SONY DSC
SONY DSC

De Kruising: Fell pony x Haflinger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje


De Kruising:


Fell pony x Haflinger


Naam: Angel


Stokmaat: +/- 1.40 m


Geslacht: Merrie


Kleur: Donkerbruin


Bij deze kruising is er ditmaal geen hengst ontsnapt, maar een merrie. Nadat de eigenaresse van de verzorgpony van Cameron Plieger haar Haflinger had gekocht, kwam ze erachter dat deze drachtig was. Daarom deed ze navraag bij de vorige eigenaar. Die vertelde dat de merrie een keer ontsnapt was en toen waarschijnlijk is gedekt door een Fell pony.

Toverbal


Het veulen heet Angel en is nu twee jaar oud. “Toen ze geboren werd, had ze eerst de lichte kleuren van een Haflinger. Later leek ze net een toverbal. Dan werden haar benen zwart en daarna weer grijs en nu zwart. Haar staart was eerst grijs en nu is haar staart zwart met blonde plukken. Nu heeft ze zwarte manen en een donkerbruin lijf.” Cameron verzorgt Angel al vanaf dat ze geboren is. “Hopelijk wordt ze ooit mijn paard.”

Sierlijke bouw


“Wij denken dat Angel rond de 1.40 m wordt, als ze dat nog niet is. We hebben haar nog niet gemeten. Ze heeft de bouw van zowel een Haflinger als van een Fell pony, omdat ze een stevige bouw heeft maar ook weer sierlijk is. Ze heeft de lange sokken en de kleur van de Fell pony.”

Mensgericht


“Haar karakter is super lief, ze is heel erg mensgericht. Ze is ook leergierig, ze wil graag dingen leren en ze heeft het ook snel door. Ze is ook heel erg nieuwsgierig, daardoor is ze niet snel bang en wil ze spannende dingen onderzoeken. Ze heeft ook soms de koppigheid van een Haflinger. Als ze iets niet leuk vindt, gaat ze zomaar voor je staan steigeren.”

 Vrijheidsdressuur


“Met Angel doe ik een beetje grondwerk en vrijheidsdressuur, zoals voetje, volgen, achterwaarts, achter je aan draven en met het zadel en hoofdstel oefenen. We gaan nu beginnen om haar aan de longeerlijn te laten lopen. Mijn doel met Angel is om haar helemaal naar mijn hand te zetten. Het liefste wil ik met haar gaan springen, maar ook dressuur rijden. We weten nog niet wat ze het leukst vindt.”

Vind je de kruising Fell pony x Haflinger een aanrader?


“Ik vind de kruising een aanrader omdat ze super lief is en een goede bouw en mooie gangen heeft. En soms vind ik het een uitdaging, bijvoorbeeld als ze steigert. Ik vind Angel ook heel mooi. Ik heb niet zo veel ervaring met een Fell pony, maar wel met een Haflinger en ik vind dit een hele leuke combinatie.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl