Schriktraining
Schriktraining Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Stap voor stap door een schriktrainingparcours

Training Horsemanship Opvallend

“Leuk, een schriktraining!”, is een veelgehoorde opmerking als er zoiets ergens georganiseerd wordt. Eerder schreven we hoe je een schrikparcours kunt bouwen en we gaven nog meer basistips, maar een goede voorbereiding is het halve werk. 

Sandra van den Heuvel van Paardenmensen én 2Moons topinstructeur leidt je stap voor stap door het schriktrainingparcours.

1. Controle en leiderschap

Kun je je paard laten stoppen als jij het vraagt? Dat is voorwaarde nummer 1 van trainster Sandra van den Heuvel. “Zorg voor een goede grondwerkbasis. Je paard moet niet alleen stoppen als jij dat wil, maar ook goed volgen, je moet hem kunnen sturen en achterwaarts kunnen zetten en hij mag niet zomaar in je persoonlijke ruimte komen.”

2. Veiligheid

“Denk aan je eigen veiligheid: draag een cap, handschoenen en stevige schoenen of laarzen waar je voeten veilig in zitten voor de paardenhoeven. Verder is het prettig om je paard te begeleiden aan een lange lijn en een goed stevig halster.”

3. Zorg voor een veilige omgeving

“Als je gaat desensibiliseren, zoals dat heet als je een schriktraining volgt, is het wel zo veilig als je de ruimte waarin je werkt kunt afsluiten, mocht een paard losbreken. Het materiaal waar je de schriktraining mee doet, moet ook paardbestendig zijn. Maak geen brug van een pallet bijvoorbeeld, daar zakt een paard zo doorheen. En gebruik geen materiaal dat kan omvallen. Let ook op het weer: bij harde wind is het misschien niet verstandig om een schriktraining te doen, vooral niet als het buiten is.”

4. Werk niet alleen

“Zorg voor een helper als er iets is dat je paard eng vindt. Die persoon kan ook helpen bij het stap voor stap uitbouwen van een hindernis, zoals het uitvouwen van een zeil en verder uithangen van het sliertjesgordijn. Ook als er iets gebeurt, is het veiliger dat er iemand in de buurt is die te hulp kan schieten.”

5. Voorkom stress bij je paard

“Je kunt een paard pas wat leren als hij niet teveel stress heeft en nog redelijk comfortabel is, dus creëer een situatie waarin je een paard daadwerkelijk wat kunt leren. Als je een paard onder druk zet, leert hij niets. Stress is een belemmerende factor, het zorgt ervoor dat je paard zich bijvoorbeeld afsluit of zo snel mogelijk ergens overheen of doorgaat om er vanaf te zijn. Natuurlijk is zo’n schrikparcours spannend, maar probeer je paard onder een bepaald stressniveau te houden. Dat doe je onder andere door de aandacht van je paard te vragen en in kleine stapjes te werken.”

6. Het gaat om vertrouwen

“Belangrijk bij een schriktraining is waar je de focus op legt. Het gaat niet om dat vliegengordijn of die ene hindernis. Het gaat erom dat je paard vertrouwen in jou durft te hebben. Als je alleen met je einddoel bezig bent, dus je paard over die ene hindernis krijgen, dan zet je gauw teveel druk op je paard. Dan krijg je snel als effect dat je paard niet in staat is ervan te leren en vervolgens ontstaat er paniek. Kijk ook naar jezelf: jij moet ook vertrouwen geven. Als jij sluipend op een hindernis afgaat, omdat je het zelf ook een beetje eng vindt, wordt je paard wantrouwig. Zorg dat je stevig in je schoenen staat.”

7. Juich nieuwsgierigheid toe

“Laat je paard aan de hindernis ruiken, voelen en misschien zelfs klauwen: dat is zijn eigen manier om zichzelf te desensibiliseren. Als een paard zelf op onderzoek uitgaat en nieuwsgierig is, is dat alleen maar fijn.”

8. Timing

“Als je je paard iets wil leren, is timing heel belangrijk. Beloon gedrag dat je wil zien en negeer gedrag dat je niet wil zien. Focus op het positieve. Leer je paard bijvoorbeeld dat als hij aandacht heeft voor dat enge voorwerp, dat je er weer vandaan gaat. Dat is zijn beloning. Je kunt om je paard te belonen ook je stem gebruiken of eventueel een brokje geven als je dat wil. Probeer te voorkomen dat je paard zich afsluit door alles in kleine stapjes te doen. Neem af en toe pauze en ga niet te lang door.”

9. Herhaal

“Als je een keer een schriktraining hebt gevolgd, kun je niet gelijk alles aan. Je zult moeten blijven herhalen. Oefen steeds met een voorwerp waar je paard nog niet helemaal vertrouwd mee is, of prikkel hem door weer een nieuwe uitdaging voor te schotelen.”

10. Kijk naar de grens

Het is natuurlijk mooi als je paard in een sessie het hele schriktrainingparcours doorloopt, maar voor sommige paarden zijn een of twee hindernissen de eerste keer al genoeg. Sandra adviseert om niet naar een ander te kijken, maar vooral je eigen paard in de gaten te houden. “Kijk waar de grens voor je eigen paard ligt. Het eindresultaat van de schriktraining is voor iedereen verschillend. Je hoeft niet alle hindernissen te kunnen nemen.”

11. Begin aan de hand

“Sommige mensen komen al gelijk met een gezadeld paard naar de schriktraining, maar ik vind het verstandiger om eerst aan de hand een schrikparcours te doorlopen. Pas als het basisvertrouwen aan de hand goed is, kun je eens proberen een parcours onder het zadel te doen.”

Tot slot

Een schriktrainingparcours is een goede manier om te kijken hoe het met jouw leiderschap en het vertrouwen tussen jou en je paard gesteld is. Sandra: “Het is een vertrouwensles tussen het paard en de eigenaar, maar voor het paard ook een les in vertrouwen in de omgeving. Het is de bedoeling dat het paard jou als leider gaat zien en zijn instinct om direct voor enge dingen te vluchten los gaat laten. Het draait dus allemaal om leren.”

Bron: Bit & Cap