1
1

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 1)

Nieuws

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.


Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!


Opdracht 1 – Je paard beter leren lezen


Oortjes naar voren, oortjes naar achteren. Een puntlipje als je hem lekker staat te kroelen. Maar herken je ook de subtielere signalen die je paard afgeeft? Juist als je zelf geconcentreerd bezig bent? Op onderstaande foto zie je een paard met een uitstekende bovenlip en een strakke puntkin.Wat is hier aan de hand? Het paard is onzeker bij het zien van de ingepakte hooibalen.


Op bovenstaande foto zie je hetzelfde paard met een heel andere gezichtsuitdrukking. Zijn neus en kin zijn ronder, maar zijn ogen staan strak. Het paard is hier nieuwsgierig, maar tegelijkertijd op zijn hoede voor de ‘enge’ machine.Hetzelfde paard staat op de derde foto hierboven met en heel zachte blik. Het paard neemt in een rustige gemoedstoestand zijn omgeving waar en heeft vertrouwen in de situatie. 


Oefening


Neem je paard mee aan een lange leadrope en wandel eens langs een onbekend object. Let daarbij goed op de signalen van je paard wanneer je het object nadert. Wat zie je? 


Eenmaal bij het onbekende voorwerp: gaat je paard er nieuwsgierig naartoe of loopt hij er liever met een boog omheen. Hoe is jouw reactie daarop?


Schrijf op: welke verschillen je ziet in de uiterlijke kenmerken.


Tips: Let goed op de uiterlijke kenmerken van je paard wanneer je hem kennis laat maken met iets nieuws. Door goed te observeren leer je ontdekken of je paard klaar is om het onbekende object te onderzoeken. Leid je paard nooit aan een strakke lijn naar het object, maar geef hem aan de leadrope de ruimte om zelf het onbekende object te gaan ontdekken.Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!


Morgen lees je meer over jullie vertrouwen in elkaar.

0K9B7039
0K9B7432
0K9B7022-Opening
0K9B7039-1
0K9B7039uitsnede
uitsnede0K9B7432
uitsnede0K9B7432-1
20K9B7039
uitsnede20K9B7039
20K9B7039
uitsnede0K9B7432-2