2
2

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 2)

Nieuws

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.


Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!


Opdracht 2 – Hoe sterk is jullie vertrouwen in elkaar?


Vertrouwen, het lijkt zo vanzelfsprekend. In de alledaagse routine weten jullie wat je van elkaar verwacht en waar je aan toe bent. Vertrouwen moet groeien. Denk daarbij aan het spreekwoord: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Een paard is als vluchtdier voor zijn veiligheid afhankelijk van jou. Vertrouwen moet je verdienen en je moet er zuinig mee omgaan.


Oefening


Schrijf voor jezelf op, hoe de vertrouwensband tussen jou en je paard is gegroeid vanaf het moment dat je hem net kreeg tot nu. Laat al die situaties eens de revue passeren, die lastig waren en jullie samen hebben overwonnen. Wat zijn jouw gedachten wanneer je nu een nieuwe, lastige situatie tegenkomt met je paard?


  1. Oh sh*t, nou dat wordt dadelijk flink schrikken of een acute stop. Ik zet me vast schrap en dan zien we wel hoe dit oplossen.
  2. Ik geef mijn paard het vertrouwen dat hij is gegroeid in het oplossen van nieuwe situaties en ik zorg ervoor dat hij het gevoel heeft dat hij op mij kan vertrouwen.

Tips: “Wanneer je in het verleden negatieve ervaringen hebt gehad in nieuwe situaties, is de kans groot dat de herinnering aan deze ervaring de kop op steekt bij elke volgende nieuwe situatie. Als je denkt aan de dingen die vooral niet moeten gebeuren, dan denk je juist aan het negatieve. Deze emotie pakt jouw paard op, waardoor hij sneller zal schrikken. Beter is het om je te focussen op hetgeen dat je wilt dat er wel gaat gebeuren. In het geval van een nieuwe situatie: dat je paard niet schrikt en rustig doorloopt. Dus denk niet ‘o jee, als mijn paard hier maar niet van schrikt’, maar denk ‘er is niets aan de hand. Ik geef leiding en mijn paard kan hier gewoon langs lopen’.”Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!


Morgen lees je meer over het spiegelen van jouw paard.

Anne en Surprise-1
Anne en Surprisekl-2
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

Meest gelezen