Airowear (1) (Large)
Airowear (1) (Large)

Bodyprotectors: De ins & outs

Nieuws

Je ziet ze steeds vaker terugkomen in verschillende disciplines: bodyprotectors. Maar hoe vind je nou jouw ideale bodyprotector tussen al die verschillende soorten en maten? Kim Peters, eigenaresse van All-eventing.com, geeft je tips in Bit 255.



Waar beschermt een bodyprotector je tegen?


“Een bodyprotector beschermt je volledige romp tegen invloeden van buitenaf”, legt eventingamazone Kim Peters uit. “Dus stel je voor dat je op een hard voorwerp valt, dan beschermt de bodyprotector je tegen eventuele botbreuken, kneuzingen en dat soort zaken.”

Waar moet je op letten bij aanschaf van een bodyprotector?


“Dat het heel goed past. Want als een bodyprotector niet past, is het eerder een last dan een voordeel voor je en is hij niet veilig. Een bodyprotector moet goed aansluiten op je lichaam. Dit kun je simpel checken door de bodyprotector aan te doen, de rits of klittenband te sluiten en iemand te vragen om achter je te gaan staan. Als diegene je bij je schouders pakt en de bodyprotector wat optilt, mag het niet van de schouders afkomen. Je mag niet het gevoel hebben dat je bodyprotector gaat schuiven. Ik test het altijd door iemand op een trap te laten zitten met de bodyprotector. De onderkant mag in zo’n situatie de trap niet raken, er moet ongeveer een halve handlengte tussen kunnen, dan heb je ook geen last van de bodyprotector in het zadel.

Vaak zie je bij bodyprotectors voor kinderen dat er onder het klittenband een rood vlak zit. Als je, na het aandoen van de bodyprotector, het rode vlak nog steeds ziet, dan is hij te klein. Het rode vlak moet dus altijd volledig bedekt zijn. Daarnaast moet je goed letten op de achterkant: die mag het zadel niet raken en dus niet te lang zijn. Veel mensen hebben de neiging om een bodyprotector op de groei aan te schaffen, omdat het natuurlijk best een investering is. Toch is dit niet aan te raden. Een te grote bodyprotector kan namelijk gaan schuiven. Tijdens een val kan de bodyprotector omhoog naar je nek schieten en op deze manier zelfs letsel veroorzaken in plaats van voorkomen. Daarom is het belangrijk dat een bodyprotector te allen tijde goed past, zowel bij kinderen als bij volwassenen.”

Er zijn verschillende keurmerken. Welke zijn relevant voor de gemiddelde ruiter?


“De bodyprotector moet voldoen aan het BETA level 3 keurmerk. Die zegt namelijk het meest over de veiligheid en is het strengst gekeurd. In de cross is het ook verplicht dat je bodyprotector voldoet aan het BETA level 3.”

Heb je nog tips?


“Bewaar je bodyprotector het liefst niet in een koude zadelkamer maar gewoon in huis op een warmere plek. Kou komt het materiaal en de pasvorm namelijk niet ten goede. Bodyprotectors vormen zich namelijk naar je lichaam naar mate ze opwarmen door je lichaamstemperatuur. Als je ze op een koud plekje legt, denk aan de stalkamer of een trailer, dan worden ze gauw stijf.”
Lees het volledige artikel, plus een bodyprotectortest, in Bit 255. Deze editie ligt nu in de winkel.
BODYPROTECTOR Harrys horse