080717009_ABFweb
080717009_ABFweb

Wat kies jij: bodyprotector, rugbeschermer of airbagvest?

Nieuws

Paardrijden is nou eenmaal niet de meest veilige sport: gelukkig is een groot deel van de ruiters verstandig genoeg om een cap te dragen. Steeds meer ruiters kiezen ervoor om ook de rest van hun lichaam te beschermen met bijvoorbeeld een bodyprotector, rugbeschermer of airbagvest. Maar hoe weet je nou welk type beschermer het beste bij jou past? Bit zet een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje, om de keuze misschien wat makkelijker te maken!


Bodyprotector


Bescherming


Een bodyprotector bestaat uit stevig schuimstof dat de romp volledig beschermd voor invloeden van buitenaf. De protector beschermt je rug, borst, sleutelbeen en ribben. Het is zelfs mogelijk om speciale panelen aan te schaffen die je aan de protector kunt bevestigen, zodat ook je schouders worden beschermd. Stel je valt op een hard voorwerp, zoals een hindernis of hek, dan beschermt de protector je tegen botbreuken en kneuzingen. Een bodyprotector is verplicht bij eventingwedstrijden en wordt door steeds meer maneges verplicht gesteld tijdens hun lessen. Daarnaast kiezen steeds meer ruiters ervoor om een bodyprotector te dragen tijdens het springen, op buitenrit of bij het rijden van jonge paarden.


Voor- en nadelen


Voor veel ruiters is het gebrek aan bewegingsvrijheid een belangrijke reden om niet voor een protector te kiezen: toch is die gedachte inmiddels achterhaald. Een paar jaar terug leek je in een bodyprotector misschien nog op een sardientje tussen twee plankjes, maar het draagcomfort is sindsdien sterk verbeterd. Materialen zijn lichter en luchtiger geworden en de pasvorm is sterk verbeterd. Neem de welbekende bodyprotector met blokjes: deze blokjes schuimstof bewegen soepel met je bewegingen mee en beschermen tegelijkertijd je romp tegen invloeden van buitenaf. Jammer genoeg zijn de bodyprotectors die je de meeste bewegingsvrijheid geven, vaak ook de prijzigste varianten. 


Een bodyprotector met blokjes volgt de contouren van het lichaam en zit je daarom nauwelijks in de weg! Foto: Arnd Bronkhorst.

Het kan soms lastig zijn om de juiste pasvorm te vinden: vooral de wat goedkopere beschermers werken met standaardmaten waar je maar net in moet passen. Een bodyprotector moet goed aansluiten op je lichaam en mag het zadel niet raken: dan is hij te lang. Men heeft de neiging op een bodyprotector op de groei te kopen, zeker omdat het best een investering is. Toch is het verstandig om dit niet te doen: wanneer de protector te groot is kan hij omhoogschuiven bij een val, waardoor de kans op letsel aanzienlijk toeneemt. 


Omdat een bodyprotector best wat ‘volume’ heeft kan het op koude dagen lastig zijn wat je nou precies met je winterjas moet doen: erover of eronder? Omdat het belangrijk is dat de bodyprotector zo dicht mogelijk op je lijf zit, is dat laatste ’t verstandigste. Dit betekent dat je misschien een wat grotere jas moet aanschaffen óf je moet verbijten en zonder jas de kou door moet.


Vooruit, zo’n bodyprotector is misschien niet echt een fashionstatement, maar gelukkig kun je bodyprotectors tegenwoordig in tal van hippe kleurtjes aanschaffen, zodat hij perfect matcht bij je cross- of wedstrijdoutfit!


Prijs


Een bodyprotector kost doorgaans tussen de 50,- en 350,- euro. De prijs van een bodyprotector zegt - gelukkig - niets over de veiligheid. Alle protectors moeten namelijk aan dezelfde Europese norm voldoen: het BETA level 3 keurmerk. De prijs zegt echter wel wat over de pasvorm en het comfort: duurdere protectors zijn doorgaans gemaakt van geavanceerde, lichte materialen, waardoor het bijna voelt alsof je geen bodyprotector aan hebt! Je zult dus wat dieper in de buidel moeten tasten voor een écht fijne protector!


Rugbeschermer


Bescherming


De rugbeschermer komt eigenlijk uit de motorsport: het is ontwikkeld om, in tegenstelling tot een bodyprotector, uitsluitend de rug te beschermen bij een val. Een rugbeschermer ziet eruit als een soort bodywarmer van lichte stof met op de rug een paneel van schokabsorberend schuimstof. Net als bij een bodyprotector vormt dit schuimstof zich naar de contouren van je lijf onder invloed van lichaamswarmte. 


Voor- en nadelen


Ook voor rugbeschermers bestaat een veiligheidsnorm: EN1621-2:2014. Deze norm is echter ontwikkeld voor het beproeven van beschermende kleding voor motorrijders. Hoewel de rugbeschermer dus zeker letsel kan beperken, biedt het niet zo veel bescherming als een echte bodyprotector. Het dragen van een rugbeschermer volstaat dus niet voor eventing, maar kan wel een uitkomst bieden op buitenrit of bij het rijden van jonge (dressuur)paarden.


Rugbeschermers zijn doorgaans super licht en heel erg dun: je kunt ze daarom perfect onder een strak (wedstrijd-) jasje dragen zonder dat het opvalt! Net als bodyprotectors zijn rugbeschemers in steeds meer kleurtjes te vinden, dus ook óver je kleding ziet zo’n beschermer er prima uit.


Prijs


De vraagprijs voor een rugbeschermer of ‘back protector’ ligt rond de 50,- tot 100,- euro. Ten opzichte van een bodyprotector lever je wat in op de bescherming, maar wanneer je niet van plan bent om spannende capriolen uit te halen, dan is een rugbeschermer een betaalbaar alternatief. 


Airbagvest


Bescherming


Het airbagvest is misschien wel een van de meest geavanceerde protectors op de markt: het is feitelijk een draagbare airbag! Een airbagvest bestaat een licht, comfortabel vest met daaraan een buisje met perslucht. Met een trekkoord bevestig je het vest aan je zadel. Bij een val trekt het koord het dopje van de perslucht af en vult het airbagvest zich met lucht. Het airbagvest beschermt de nek, ruggenwervel, buik, borst, ribben en stuitje en werkt eveneens als een schokdemper bij het raken van de grond. Een airbagvest biedt daarmee meer bescherming dan een bodyprotector en wordt zodoende door steeds meer eventingsruiters over hun (verplichte) bodyprotector gedragen. Er bestaan zelfs al airbagvesten met geïntegreerde panelen van schuimstof, voor nog wat extra bescherming!


Op dit moment is er nog maar één merk van airbagvesten op de markt die voldoet aan alle Europese richtlijnen voor een CE-certificaat en daarbij uitvoerig is getest door TNO: Hit-Air. Omdat het vest nog niet BETA gekeurd is, moet deze op eventingwedstrijden nog wel gecombineerd worden met een BETA Level 3 bodyprotector.


Een opgeblazen airbagvest na een val: zoals je ziet zijn de rug, ribben en nek goed beschermd. Onder zo’n airbagvest moet nog een bodyprotector gedragen worden. Foto: Amy Dragoo.

Voor- en nadelen


Het air vest is zo licht dat je hem nauwelijks voelt wanneer je hem draagt: het draagt net zo comfortabel als een gewone jas of bodywarmer. De maatvoering is daarom ook relatief simpel: je hoeft niet bang te zijn dat je beschermer te lang is of omhoogschuift bij een val. Je moet een air vest wel óver al je andere kleding dragen, omdat hij anders niet goed kan opblazen.


Een airbagvest kun je keer op keer opnieuw gebruiken, zonder dat de bescherming afneemt. Nadat het vest zich heeft opgeblazen loopt het vanzelf langzaam leeg. Het enige nadeel is dat je na een val wel een nieuw buisje met lucht moet aanschaffen. Ook moet je oppassen met puntige voorwerpen zoals speldjes, sleutels of hoevenkrabbers: er bestaat een kans dat je per ongeluk een luchtzak lek prikt, waar je pas (te laat) achter komt wanneer het vest wordt opgeblazen.


Het airbagvest zit met een touwtje aan je zadel vast, het is dus belangrijk dat je het touwtje los maakt voordat je af stapt! Hoewel er volgens de fabrikant zeker 35 kilo aan vallend gewicht aan het touwtje moet trekken voordat het vest af gaat, zal je niet de laatste zijn die zijn vest per ongeluk opblaast bij het afstappen.


Omdat een airbagvest zo’n lichte en dunne beschermer is wordt deze door steeds meer fabrikanten verwerkt tot een mooie bodywarmer of jas. Er is zelfs een lijn van prachtige wedstrijdjasjes op de markt waar je een air vest in kunt ritsen. Alleen het touwtje naar je zadel verraadt dat je een vest draagt!


Prijs


Airbagvesten zijn een flinke investering: je moet rekenen op een aanschafprijs van ongeveer 500,- euro. Mocht je ervoor kiezen om het air vest te combineren met een speciale bodywarmer of een chique wedstrijdjasje, dan moet je daar al snel een paar honderd euro bij op tellen. Houdt ook rekening met het feit dat je na iedere val een nieuw busje met perslucht moet aanschaffen: deze kosten om en nabij de 25,- euro per stuk.



Bron: Bitmagazine.nl

171219055_ABFweb
180326010_ABFweb