Maremmana 1 (1)
Maremmana 1 (1)

De Maremmana uit Italië

Nieuws

De Maremmana is een vrijwel onontdekte en totaal onbedorven kuststreek in het zuidwesten van Toscane. Dit gebied in Italië kenmerkt zich door rotsachtige schiereilandjes, verborgen zandstranden, zilte moerassen, grote pijnboombossen en uitgestrekte vlaktes waar vee graast. En, in dit gebied leeft dus ook de Maremmana. Een paardenras dat even fascinerend en mystiek is als de witte Camargue uit Frankrijk. Lees meer over dit Italiaanse paardenras.



Afstamming en historie Maremmana


De inheemse Maremmana stamt af van een oud ras. Het eerste bewijs dat er in de streek paarden waren, gaat terug tot de Etrusken (die rond de 7e eeuw voor Christus daar leefden). De paarden ontwikkelden zich in de wilde moerassen en kregen hiervan hun gehardheid en soberheid in het karakter. Zeer waarschijnlijk werden vervolgens deze taaie inheemse paarden al vroeg in hun bestaan bevestigd door de Noord-Afrikaanse Berber, want de vorm van het hoofd van de Maremmana kent veel overeenkomsten en ook het uithoudingsvermogen is gelijkwaardig. De moderne allure en kwaliteit van de Maremmana dankt het paardenras aan het nu uitgestorven Napolitaanse paard en kruisingen in de 15e, 16e en 17e eeuw met Spaanse, Arabische en Berberpaarden.

Exterieur Maremmana


De stokmaat van dit paardenras ligt tussen de 155 en 165 cm. Opvallend is het grote en edele hoofd, de gespierde achterhand, de lange en sterke rug en de iets hellende croupe. De Maremmana komt in alle effen kleuren voor. Bekijk hieronder met name de zwarte variant van de Maremmana:

[gallery link=”file” columns=”4” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-4.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-2.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-3.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-5.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-6.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-9.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-10.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Maremmana-1-8.jpg|”]

Fokken van de Maremmana


Veel Maremmana’s worden nog steeds in halwilde omstandigheden gefokt, wat sterk bijdraagt aan het behoud van hun gehardheid. Normaliter mag een groepje van tien tot vijftien merries in het dekseizoen bij een hengst lopen. Zo wordt het fokken zoveel mogelijk aan de natuur overgelaten. Door de merries die drachtig mogen worden zorgvuldig te selecteren blijft de kwaliteit van het paardenras hoogstaand.


Traditioneel en modern gebruik Maremmana


De eerste Maremmana’s werden ingezet als licht trekpaard, want dit waren de meer agrarisch gebouwde types. Pas later ontwikkelde het paardenras zich tot een steeds eleganter vurig rijpaard en nog later werden het zelfs echte wedstrijdpaarden. Dit kwam doordat er andere fokkerijen ontstonden die volbloeden en kruisingen speciaal voor het springen gingen fokken. Een winnaar uit het verleden op springconcoursen is bijvoorbeeld de Maremmana Usus del Lasco, die werd bereden door de olympische ruiter Graziano Mancinelli. Hij won met de volbloed het springkampioenschap van Italië in 1977. Daarvan zijn helaas geen beelden bewaard gebleven, maar er zijn wel actiebeelden van de ruiter Graziano Mancinelli als hij in 1972 Olympisch goud haalt met een ander paard, genaamd Ambassador (geen Maremmana).

Traditioneel en hedendaags is het gebruik van de Maremmana als paard dat ingezet wordt bij veefokkerijen, want het paardenras heeft een enorm talent om met vee te werken en te helpen bij het opdrijven van vee. Het paardenras wordt verder ook gebruikt bij shows die refereren aan het veedrijven te paard. Deze shows worden gegeven voor toeristen die de streek Maremmana komen ontdekken. Een voorbeeld is hieronder te bekijken:



Bron; Bitmagazine.nl
Maremmana 1 (2)
Maremmana 1 (3)
Maremmana 1 (4)
Maremmana 1 (5)
Maremmana 1 (6)
Maremmana 1 (7)
Maremmana 1 (8)
Maremmana 1 (9)
Maremmana 1 (10)