IMG_1869
IMG_1869

Van trekpaard tot talentvolle showtinker

Nieuws

Bijna geen enkel paardenras heeft zo’n ontwikkeling doorgemaakt als de Ierse Cob of de Tinker. Dit paardenras is geëvolueerd van een Iers trekpaard tot een modern paardenras dat de ZZ-Zwaar dressuur haalt en dat steeds vaker succesvol ingezet wordt voor shows. Dat de Tinker een uitstekend showpaard is weten de Tinkerliefhebbers van showteam Irish Feathers. Dit showteam bestaat uit: Cimmy-Lou, Malika, Tessa, Femke en Stephany.



Geschiedenis Tinker


Voor we in dit artikel op de moderne showkwaliteiten van de Tinker ingaan, gaan we eerst terug naar de herkomst van dit paardenras: Ierland. Voor een klein land heeft Ierland een rijke historie en reputatie als het gaat om het fokken van eersteklas paarden. Zo stammen de eerste tekenen van paardenfokkerij in Ierland al uit de 5e tot 6e eeuw voor Christus toen de Kelten met hun oosterse paarden vanuit de Alpen het land binnenkwamen. Tegen de tiende eeuw ontstond er een eigen Iers paardenras; de Ierse Hobby. Dit paardenras was behendig en klein. Al snel werd dit paarden door heel Europa geëxporteerd, maar het paardenras verdween uiteindelijk ook. De reden van het uitsterven van dit paardenras is onbekend.

Toen in 1172 de grote Fransen en Belgische oorlogspaarden geïntroduceerd werden zagen de Ierse boeren hier het voordeel van in. Ze gingen steeds meer op grootte fokken en dit resulteerde in het Ierse koetspaard oftewel de Ierse Cob en Tinker. De Ierse Cob bleek onderhoudsvriendelijk, goedkoop en intelligent. Daarnaast kon het onvermoeibare prestaties leveren op het land. De Ierse boeren zetten dit paardenras dan ook volop in voor agrarisch gebruik. Tinkers worden daarnaast ook vaak gelinkt aan zigeuners, omdat de paarden (dan Gypsy Cob’s genoemd) veel gebruikt werden om hun woonwagens te trekken.

Exterieur Tinker


Ook het exterieur van de Tinker mag niet onbesproken blijven, want de Tinker is een opvallende verschijning. Tessa: “Een Tinker heeft grote sokken, veel manen, een volle staart en een snor. De bouw is compact en de stokmaat ligt tussen de 120 en 170 cm. Ondanks dat er kleine Tinkers bestaan, is het wel echt een officieel paardenras.”

Tinkers zijn er in allerlei kleuren en kleurvariaties. Cimmy-Lou: “Ja, dat klopt, want alle kleurencombinaties zijn mogelijk. Zo zijn er bonte Tinkers in de varianten zwartbont, schimmelbont, bruinbont, 3 kleurenbont, vosbont, valkbont en palominobont. Ook heb je effen Tinkers, in de varianten zwart, wit, vos en bruin. Vervolgens kunnen ook de sokken een verschillende kleur wit hebben en kan het zijn dat de sokken van kleur verschillen. Soms heeft een Tinker 1,2,3 of zelfs 4 witte sokken. Al onze paarden uit het showteam Irish Feathers zijn ook verschillend van elkaar.  Mijn paard Rogan is een vostinker, Astro van berijdster Malika is een schimmelroan, Franco van Tessa en Diamond van Femke zijn zwartbonte tinkers en tot slot hebben we ook Tristan nog. Dit is de 3 kleurenbonte Tinker van Stephany.”

Dat dit paardenras zoveel kleurvarianten heeft, komt omdat de zigeuners ze met allerlei paardenrassen gekruist hebben. Ook de Nederlandse stamboeken, het Nederlands Stamboek voor Tinkers (NSvT) en het Irish Cob stamboek (ICS), erkennen alle kleurvariaties.


5 x vragen over de Tinker als showpaard aan showteam Irish Feathers


 

  1. Kun je jullie naam uitleggen en vertellen hoe de Ierse roots van de Tinker terugkomt in jullie shows?


Cimmy-Lou: “We hebben gekozen voor Irish Feathers, omdat Feathers de officiële Engelse naam is voor al het behang (sokken, manen en staart) van Tinkers. Het is dus een directe verwijzing naar dit paardenras.”

  1. Hoe laten jullie de Ierse roots van de Tinker terugkomen in jullie shows?


Malika: “Een verwijzing naar hun afkomst uit Ierland maken we door onze shows te rijden op Keltische muziek. Ook onze kostuums doen Iers/Keltisch aan.”

  1. Welke karaktereigenschappen maken Tinkers tot goede showpaarden?


“Tinkers zijn heel werkwillend, intelligent en veelzijdig”, legt Tessa uit en ze vervolgt: “Tinkers zijn ook heel lenig, want ze kunnen al in een anderhalf-paardentrailer volledig omdraaien. Daarnaast zijn ze vrij stressbestendig en trekken ze door hun behang en aparte verschijning veelal direct de aandacht van het publiek.”

  1. In welke oefeningen blinken jullie Tinkers tijdens het showrijden uit?


Femke: “Onze Tinkers zijn goed in synchronie, het beugel aan beugel lopen en het in- en uitvoegen bij het rijden van figuren. Ze lopen ritmisch en gelijk met elkaar op.”

  1. Welke missie hebben jullie als showteam?


“Helaas bestaan er veel vooroordelen over Tinkers, zoals dat ze sloom of lomp zijn”, zegt Stephany. “We willen alle vooroordelen wegnemen die er bestaan over Tinkers. Dit doen we door een spectaculaire show neer te zetten en publiek kennis te laten maken met dit veelzijdige paardenras.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_1309.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/BBuIMG_0198.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_1879.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_1295.jpg|”]

Ben jij ook een Tinkerfan?


Het showteam Irish Feathers is vrijblijvend op zoek naar mensen die de passie voor de tinker delen en willen meewerken aan fantastische shows. Kijk voor meer informatie op de website, de Facebookpagina of Instagram van dit showteam.

Bron: Bitmagazine.nl 
DDuIMG_1656
DDuIMG_1678
IMG_1295
IMG_1309
IMG_1879
BBuIMG_0198
BBuIMG_1739
Tinker (1)