danton en ik 14 mrt 14
danton en ik 14 mrt 14

Bijzonder ras: Camargue

Nieuws

Al een aantal jaar ging Toke Hamberg in Frankrijk op vakantie om te helpen met paarden die daar werden gebruikt voor buitenritten. Maar één paard stal haar hart: de intussen 22 jaar oude Camargue hengst Danton de Gageron.



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“We gingen al een paar jaar op vakantie in Frankrijk bij mensen die buitenritten organiseerden. Zij zijn al wat ouder en ze vroegen of ik wilde helpen met de paarden. Dat heb ik een paar jaar gedaan. Twee jaar geleden stopten ze ermee en heb ik besloten Danton mee naar Nederland te nemen, hij was toch mijn oogappeltje.”

2. Wat is er zo bijzonder aan het ras?


“Ze zijn erg lief. Mijn dochter van elf rijdt erop en eigenlijk kun je er iedereen op zetten. Behalve als je naar buiten gaat, dan kent hij maar één stand en dat is heel hard. Maar dat is er natuurlijk ook ingefokt, het was nodig voor het drijven. Voor een hengst is hij gigantisch lief. Als hij ligt kun je er zo bij gaan liggen en hij staat ook gewoon op pension. Daar staat hij 24/7 buiten, in een wei die wel tussen de kudde ligt. Hij heeft erg veel respect voor de draad en zo heeft hij toch zijn eigen kudde.”

3. Wat doe je met je paard?


“Danton is heel veelzijdig en eigenlijk kan je alles met hem doen, op één ding na en dat is Natural Horsemanship. We hebben een lesje gehad maar hij vindt er niets aan.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ja, mijn wens is om een veulen van Danton te fokken. Daarom ben ik op zoek naar een Camargue merrie. Danton heeft al twee veulens gehad, zijn zoon en dochter staan ook in Nederland.”

5. Waarom is Danton zo bijzonder?


“Het is voor mij gewoon een heel bijzonder paard. Hij is zo koel in zijn hoofd, hij is lief, aanhankelijk, wendbaar, hanteer baar voor jong en oud, een paard dat je kan vertrouwen. Heerlijk om mee te rijden en hij heeft gevoel voor humor, ik moet echt vaak om hem lachen. Voor een hengst is hij echt uniek. Als de merries hengstig zijn is hij iets drukker maar zeker niet eng of gevaarlijk. Hij kan dan ook ineens de Spaanse pas lopen en nog meer hoge dressuurschooloefeningen.”

“Ik ben met heel wat paarden omgegaan in mijn leven en ik moet zeggen dat ik met ruinen en merries meer moeite had. Alles krijg je voor elkaar. ‘Voor jou doe ik dat wel baas’. Hij loopt overal onverstoorbaar doorheen en iedereen kan erop. Als je met hem wil springen kun je gewoon je ogen dicht doen, hij springt er wel overheen.”

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet schittert jouw paard de volgende keer wel op onze site!








 De CamargueDe Camargue is een paardenras uit het Zuiden van Frankrijk. Daar leven ze al duizenden jaren in kleine, halfwilde kuddes in het drasland van de Rhônedelta, waar ze de wendbaarheid en het uithoudingsvermogen hebben ontwikkeld waar ze nu nog om bekend staan. Camargue paarden worden gebruikt door de veehoeders van de Camargue, de gardian. Deze veedrijvers gebruiken een lange stok met een drietand om hun kudde, bestaande uit zwarte runderen, bijeen te houden en op te drijven.

 
gipsy danton en ik 2 kopie
relaxed op danton kopie
10-60
danton en jil springen mrt 14