cropped-meidoornhaag.jpg
cropped-meidoornhaag.jpg

Equi Habitat: Paddock Paradise 2.0

Nieuws

Paddock Paradises zijn populair. Valentijn Docquier van Viva Concept bracht dit idee nog verder en ontwikkelde het Equi Habitat-concept. Hierbij worden paarden op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur geïntegreerd in het landschap. De basis hiervoor is een tracksysteem waarop de paarden 24/7 in een kudde leven, 365 dagen per jaar. Wil jij ook een kleinschalige Equi Habitat aanleggen? Lees dan snel verder!


Om een Equi Habitat aan te leggen, hoef je helemaal niet te beschikken over veel grond. Met een goede indeling kan je ook op zo’n 2000 m2 wel tot twee paarden of vier pony’s een goed en semi-natuurlijk leven geven. Plaats genoeg voor een track, paardenhaag, takkenwal en mogelijk wel een kleine poel!


Uiteraard wel met de kanttekening dat het pas ecologisch verantwoord wordt als je naar één paard per hectare gaat, maar dit neemt niet weg dat je ook op een klein stuk land iets kan doen voor je paard en de natuurlijke omgeving.


Tracksysteem


Eén van de belangrijkste onderdelen van een Equi Habitat is een tracksysteem, hiermee krijgen paarden de nodige beweging. Tracks zijn zandpaden van 2 à 5 meter breed die rond en/of door weilanden lopen. Waar en hoeveel tracks je wilt aanleggen, bepaal je zelf. Door op meerdere plaatsen van de track ruwvoer aan te bieden en ervoor te zorgen dat de paarden op verschillende plekken kruiden en takken kunnen eten, blijven ze steeds in beweging.


De breedte van de paden hangt af van hoeveel en wat voor paarden je hebt. Bij enkele Shetlanders is 1,5 meter breed voldoende. Bij sportpaarden kun je beter denken aan een breedte van 4 meter. Het pad mag ook weer niet te breed zijn, want dan blijven de paarden stil staan en is het effect van de track weg. Leg wel ook bredere paddocks aan voor de paarden om te kunnen rollen en eten.


Gras


Op de track kan beter geen gras staan, omdat dit gras snel kort zal worden en blijven. Dit korte gras bevat veel suiker, wat niet goed is voor paarden. Als je wel graag een stuk gras wilt in je Equi Habitat, kun je beter steeds een ander stuk van de wei openstellen door middel van rotatiebegrazing. Hierdoor heeft het gras dat niet begraasd wordt de tijd om weer aan te groeien.


Voerplekken


Probeer bij de voerplekken de natuurlijke situatie te stimuleren door het voer niet alleen op de grond aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook in hooinetten. Om te voorkomen dat de paarden op het hooi gaan staan, kun je een voerplek creëren door palen dicht bij elkaar te zetten. Een grote hooiplaats is handig als je niet veel tijd hebt, maar als je de paarden echt in beweging wilt krijgen, kun je beter meerdere kleine voerplaatsen op strategische plekken aanleggen.


Voerplek

Takkenwal


In de natuur hebben paarden een gevarieerd dieet. Heb je de hagen gesnoeid of wilgen geknot? Dit kun je ook in een zelfgemaakte voerbak van palen stoppen. Zo maak je een takkenwal waar de paarden van kunnen eten.


Takkenwal

Kruidenstrook


Een welkome toevoeging aan je Equi Habitat is een kruidenstrook. In combinatie met kruiden in het grasland vormt dit een natuurlijke apotheek voor de paarden. Leg de kruidenstrook naast en onder de omheining aan of in een hoekje dat afgezet kan worden, zodat de paarden de strook niet kaal kunnen eten. Zo kunnen de kruiden zich goed ontwikkelen. Vanaf het najaar kun je je paarden de strook af en toe laten bezoeken om te grazen. Eén uur per week is voor het paard en de groei van de kruiden het beste.


Top 5 graslandkruiden:
• Margriet
• Madeliefjes
• Paardenbloem
• Echt knoopkruid
• Smalle Weegbree


Top 5 kruiden voor de kruidenstrook:
• Wilde venkel
• Peterselie
• Goudsbloem
• Luzerne
• Wilde Chicorei


Bomen


De bomen in een Equi Habitat zorgen onder andere voor schaduw en schuilmogelijkheden. Ook kunnen de paarden de takken eten. Zorg er wel voor dat de bomen goed omheind zijn, zodat ze alleen de nieuwe overhangende takken kunnen eten. En let op, niet alle bomen zijn geschikt voor paarden om van te eten. Een vuistregel die meestal opgaat is: als het groen blijft in de winter kunnen ze er maar beter niet te veel van eten.


Top 5 bomen:
• Schietwilg
• Els
• Haagbeuk
• Hazelaar
• Linde


Door de paarden ook van bomen, struiken, takken en de kruidenstrook te laten eten, kan je meer voedsel creëren op minder oppervlakte. Het gras dat je verliest door de tracks, krijg je dus terug in de vorm van een biodivers en gevarieerd paardendieet.


Drinkplekken


De meest ideale drinkplek is een poel waar de paarden ook een bad in kunnen nemen, maar ook bij jou thuis is een beperkte poel mogelijk. Veel plekken zijn echter niet geschikt om een poel te maken door onder andere de zandgrond. Maar ook met regenwater kun je voor nog geen € 200 een drinkplek maken: een dak met dakgoot, IBC-vat, vlotter, half wijnvat en klaar!


Kleine poel

Drinkplek met wijnvat

Afrastering


Een geschikte afrastering is een meidoornhaag met daarvoor een dun elektrisch draadje. Na 5 à 8 jaar zal het schrikdraad overbodig worden door de haag. De nieuwe scheuten van de haag in het voorjaar zijn eerst wel eetbaar voor de paarden, maar zodra de stekels verhouten, zullen ze ervan afblijven. Zo ontstaat er een mooie, natuurlijke afrastering. Een andere optie voor afrastering is een post en rail van kastanje hout. Veel andere gebruikte palen zijn niet vriendelijk voor het bodemklimaat door de behandeling met schimmeldodende producten. Kastanje palen gaan door het natuurlijke looizuur dat ze bevatten even lang mee en kosten niet veel meer.


Meidoornhaag

Post en rail

Onderhoud


Een veelvoorkomend probleem is moddervorming. Dit kun je voorkomen door bij de voerplaats semi-doorlaatbare verharding aan te leggen, bijvoorbeeld lavagesteente. Een andere mogelijkheid is beton. Daarnaast is het aan te raden om de stukken waar de meeste kans op moddervorming is af te sluiten in de winter. Paarden bewegen sowieso minder in de winter, dus je kunt bijvoorbeeld van vier naar twee voerplekken gaan.


Een Equi Habitat is gericht op natuurlijk evenwicht. Veel van het onderhoud wordt daarom door de paarden zelf gedaan. Als het goed is hoef je dus zelf niet veel te snoeien en maaien. Handig toch!


Tot slot


Een goede Equi Habitat aanleggen - ook al is het kleinschalig - kan niet in enkele maanden. Je zult voordat je begint je paarden en omgeving goed moeten observeren. Wat zijn de gewoontes van je paarden? Waar gaan ze het liefst staan om te rusten? Waar vindt de meeste moddervorming plaats in de winter? Door een goed plan op te stellen, kun je de meest ideale Equi Habitat aanleggen voor jouw paarden.


Lees hier meer over het aanleggen van een Equi Habitat.


Bron: Bitmagazine.nl

voerplek-hooi
voerplek-takkenwal
kleine-poel
drinkplek-wijnvat
Drinkplek-wijnvat
kleine-poel-1
Drinkplek-wijnvat-1
meidoornhaag
post-rail