herfst
herfst Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Risico’s van de herfst bij paarden

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

De afgelopen weken waren vooral erg nat. De blaadjes aan de bomen verkleuren en vallen stiekem al op de grond. De herfst is begonnen! 

Voor onze paarden betekent dit verharen en een dikkere wintervacht aanmaken. Dit kost ze vaak veel energie. 

Maar wat zijn nog meer de risico’s van dit jaargetijde voor onze viervoeters?

Zandkoliek

Omdat het gras niet meer groeit worden de weides waar onze paarden staan vaak wat kaal. Andere paarden verhuizen naar een zandpaddock. Het risico wat hierbij komt kijken is zandkoliek. 

Paarden die korte grassprieten of ruwvoer vanaf een zand ondergrond eten kunnen tegelijkertijd zand opnemen. Het zand wordt doorgeslikt en zakt uit in de dikke darm. 

Daardoor kan de binnenkant van de darm beschadigd raken of zelfs op spanning komen te staan. Het paard zal hierdoor pijnuitingen laten zien die we ook wel koliek noemen. 

Om zandkoliek te voorkomen is het belangrijk om paarden die op een kale weide staan of in de zandpaddock bij te voeren vanuit een hooi ruif of een gladde vloer. Zodat ze tijdens het eten geen zand opnemen. 

Rotstraal

Na alle regen die de afgelopen weken is gevallen, zal menig buiten verblijf niet meer watervrij zijn. Vaak houden we de paarden daarom wat langer op de box of staan ze buiten wel met hun voeten in het water. 

Een risico wat hierdoor ontstaat, is rotstraal. Bij deze aandoening wordt de middelste straalgroeve van het paard week door de vochtige omgeving van stal of de weide/paddock. 

Als het hoorn van de hoef week wordt, kunnen bacteriën makkelijk hun weg naar binnen vinden. Hierdoor wordt de straalgroeve steeds dieper en wordt het steeds moeilijker schoon te maken en de infectie te bestrijden. De straalgroeves kunnen zelfs zo diep worden dat paarden  kreupelheid gaan vertonen. Het voorkomen van deze aandoening is simpel, houdt de hoeven van je paard schoon en droog.

Giftige bladeren in de paardenwei

Dan het laatste verschijnsel van de herfst, namelijk de vallende bladeren van de bomen. Wat kan dat nou kwaad? Niks is helaas minder waar . Bepaalde bladeren zijn helaas erg giftig voor paarden, zoals bijvoorbeeld het blad van de esdoorn. A

ls paarden deze bladeren eten ontstaat het risico op atypische myopathie, een levensbedreigende spierziekte bij paarden. Delen van de esdoorn bevatten het stofje hypoglycine A dat zeer snel schade aan de skeletspieren veroorzaakt.

Doordat de skeletspieren aangetast worden, kan het paard moeilijk tot zelfs niet meer bewegen, gaat erg zweten en kan koffiekleurige urine krijgen. Om deze aandoening te voorkomen is het belangrijk om esdoornbladeren en zaden uit het weiland te verwijderen. 

Annette Dijkstra
Paardenarts en tandarts bij de Hofstede