-

Koliek: Feiten of fabels?

Lonneke Ruesink

Een paard met koliekverschijnselen mag niet rollen, omdat er dan een slag in de darm kan ontstaan

FABEL

Het is niet verkeerd om een paard met koliek te laten rollen. Wanneer de darm verkeerd ligt dan is dat al vaak voor het rollen aanwezig. Het is juist de liggingsverandering die de aanleiding voor pijn geeft en waarom het paard wil rollen. Een enkele keer kan rollen zelfs helpen. In de kliniek ‘rollen’ we het paard in speciale gevallen van een entrapment (dikke darm hangt over de miltnierband) onder narcose. Laat het paard altijd wel rollen in een ‘veilige’ ruimte waar het zich niet kan beschadigen of vast kan komen te liggen.

Koliek is altijd afkomstig van pijn in de darmen

FABELKoliek is eigenlijk een ander woord voor het uiten van pijn. Dit kan zowel van de maag en darmen afkomstig zijn als van andere organen zoals bv. de nieren, lever en baarmoeder. Een borstvliesontsteking is ook zeer pijnlijk en geeft dezelfde verschijnselen. Koliekverschijnselen met de oorzaak buiten de maag en darmen noemen we “valse” koliek.

De dierenarts kan cola geven bij een maagverstopping

FEIT

Het is inderdaad waar en afkomstig uit de humane medische wereld dat cola kan helpen bij het oplossen van een maagverstopping. Dit dient wel door de dierenarts na het stellen van de juiste diagnose toegediend te worden. De cola wordt ingebracht met een slang door de neus (sonde) die de maag bereikt. Het liefste cola zonder koolzuur want anders moet de slang er wat langer inblijven in verband met gasvorming en het niet kunnen “boeren” van de paarden.

Een paard is een kieskeurige eter en zal geen vreemde voorwerpen opeten

FABEL 

Het komt gelukkig echt niet vaak voor omdat paarden inderdaad kieskeurige eters zijn, maar een heel enkele keer kan het wel gebeuren. Zo kunnen ze per ongeluk kleine scherpe voorwerpen opnemen wanneer ze bv. ruwvoer tot zich nemen. Bij jonge paarden komt het meer voor dan oudere paarden en zijn we wel eens problemen met het opeten van touw en/of landbouwplastic tegengekomen die een verstopping veroorzaakten in het allerlaatste deel van de darm. 

Luchtzuigen kan koliek veroorzaken

FEIT

Er zijn twee vormen van luchtzuigen: wervelen in de mond of daadwerkelijk inslikken. Met onderzoek is er aangetoond dat er een verhoogd verband is tussen luchtzuigen en het ingeklemd raken van de dunne darm in een ruimte in de buikholte. Ook nemen we vaak wanneer we een luchtzuiger met koliekklachten onderzoeken meer gas in de darmen waar.

De helft van de koliekpaarden moet worden geopereerd

FABEL

Een operatie is duur en ingrijpend en willen we allemaal liever voorkomen. Gelukkig is een operatie in maar een klein aantal van de gevallen echt noodzakelijk. Echte cijfers zijn hier lastig voor aan te geven, maar er wordt ingeschat dat het minder dan 1 op 10 koliekpaarden betreft. Het merendeel van de koliekpaarden heeft een redelijk onschuldige krampkoliek. De dierenarts thuis en evt. een internist zullen alle bevindingen op een rijtje zetten en van daaruit een inschatting maken of een operatie wel of niet noodzakelijk zal zijn. Algemeen geldt wacht niet te lang met je paard wanneer deze koliek heeft te laten onderzoeken, omdat vroeg ingrijpen erger kan voorkomen.

Erica Reijerkerk 
PaardendierenartsDe Hofstedegespecialiseerd in inwendige ziekten paard

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant