hoofdfoto2
hoofdfoto2

10 meest bijzondere kruisingen van 2019

Nieuws

Verrassende, gekke, logische, leuke en hele mooie kruisingen zijn het afgelopen jaar voorbijgekomen. De ene was bewust zo gekozen, de andere een ongelukje. Soms pakt het goed uit, een andere keer minder goed. We hebben een selectie gemaakt van de meest bijzondere kruisingen van afgelopen jaar. En ook geteld welke rassen het meest voorbijkwamen in de kruisingen.


De redactie heeft 10 kruisingen uitgekozen (in willekeurige volgorde) die zij het meest bijzonder vond. Welke vind jij het beste gelukt?


Fries x Ardenner



“De moeder van Roos was een Ardenner en haar vader een Fries. Roos komt van Manege Bergemo in Heijen. Daar hebben ze meer van zulke bijzondere kruisingen. Daar staan ook nog een paar familieleden van Roos”, vertelt Naomi van Leeuwen, de verzorgster van Roos.


Comtois x Pinto



Fela van de Goormolen heeft de vlekken van een Pinto en de bouw van een Comtois. Hoe dat precies zit, weet haar eigenaresse Natalie Treur-Fierinck niet precies. “Helaas is er van haar ouders weinig bekend bij mij. Ik weet alleen dat het een kruising is tussen een Comtois en een Pinto. Of het een bewuste kruising was met een bepaald doel, weet ik niet.”


Quarter x Lusitano



“Mama was Lusitano en werd gekocht door de buurman naast de stoeterij. Die had een Quarter Horse-hengst en die is per ongeluk ontsnapt. Daar is Dublín uit voortgekomen.” Zo, dat is duidelijk uitgelegd door Natasja Helgers-Enters, de eigenaresse van Dublín.


Kentucky Mountain Horse x Tinker



Deze kruising is eigenlijk uit praktisch oogpunt ontstaan. De eigenaar had een hengst van het ras Kentucky Mountain Saddle Horse lopen en een Tinker-merrie. “Het was leuk om te kijken wat eruitkwam”, vertelt Mèlanie Berkenbosch, de verzorgster van dit fokproduct.


Soraia x Konik


Sanna Stello wil net als Caroline Dumoulin, van wie we de kruisingen een aantal weken terug belichtten, het Sorraia-type behouden. De reden daarvoor is dat de Sorraia met uitsterven is bedreigd. “Het is het oeroude Portugese paard wat indertijd meereisde naar Amerika met Columbus. Daar is zijn invloed terug te vinden bij de oorspronkelijke Mustangs. Een bijzonder ras dus, dat in de voorouders zit van vele van onze paarden.” Sanna heeft niet zoals Caroline gekozen voor een kruising met een Iberisch paard, maar met een Konik.


Peruaanse Paso x KWPN



Gitana is een kruising waar haar eigenaresse Anne Binnendijk verder nooit over gehoord heeft. Zelf zou ze dan ook niet zo snel ervoor kiezen om een KWPN’er te laten dekken door een Peruaanse Paso. Sterker nog, ze is helemaal gek van gangenpaarden (zoals de Peruaanse Paso) en heeft niet zoveel met het KWPN-type. Daarom ging ze ongeveer vijf jaar geleden dan ook op zoek naar een gangenpaard. Gitana stond op de route van andere paarden die ze wilde zien. “Het was puur omdat ze op de route stond dat ik ging kijken. Ik was van tevoren zeer sceptisch, want ik wilde absoluut geen KWPN’er. Maar…ik zag haar en was verkocht.”


Appaloosa x Fries



Elisah Huynen heeft haar best gedaan om te achterhalen wat de afkomst van haar paard is, maar ze moet het toch doen met wat de handelaar van wie ze haar gekocht heeft zei. En dat is dat ze een kruising Appaloosa maal Fries is. Als ze in haar paspoort kijkt, wordt ze niet veel wijzer. “Daar staat bij alles ‘afstamming onbekend’.”


Engels Volbloed x Fries x Fjord



“Het perfecte paard”, dat vindt Fran Tuinstra van haar 12-jarige merrie Femke. Ze kocht Femke van een oud boertje die naar het verzorgingstehuis ging. “Hij had een groepje paarden in de wei en daar kwam zo af en toe een veulen van. Ik zocht een geschikt paard voor naast mijn Fjord in het tweespan. Hiervoor bleek Femke het perfecte paard. Helaas is mijn Fjord overleden en nu staat Femke in het enkelspan.”


NRPS x American Paint Horse x New Forest



“Het ziet eruit alsof er klodders verf vanaf de zijkant op hem zijn gegooid”, zegt Patricia Kunst over de kleur van haar paard Dylan. Dat is een bijna 4-jarige ruin, die Patricia als 6 maanden oud veulentje kocht van een hobbyfokker. “Deze meneer houdt zijn platenbonte warmbloedhengst (zonder papieren) in een kleine groep merries. De moeder van Dylan is een kruising American Painthorse x New Forest, haar vader heet Jetalito Jet Set. De fokker had meer Paint- en Quartermerries.”


Tinker x Haflinger x Tuiger



“Ik krijg ontzettend vaak te horen dat ik zo’n mooie Fries heb, haha. Ze is zwart en in Friesland geboren maar daar is het ook wel mee gezegd”, vertelt Marijke Klinkenburg. Ze kocht haar nu negenjarige merrie als veulen. “Vanwege haar uitstraling. Nooit durven dromen dat ze tot dit prachtige paard uit zou groeien (zeg ik niet geheel onbevooroordeeld).”


Meest voorkomende rassen: Fries op 1


Met bepaalde rassen komen veel kruisingen voor. In de kruisingen die Bitmagazine.nl het afgelopen jaar heeft belicht, komen zeven rassen het meest voor. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. Dat is namelijk de Fries. We hadden het afgelopen jaar namelijk 14 kruisingen met Fries bloed erin. De tweede plaats wordt gedeeld door vijf rassen, tenminste, we hebben voor het gemak de Andalusiër, PRE en Lusitano maar even onder de noemer Spaans (of Iberisch) paard geschaard. In de kruisingen kwam het Spaanse paard zeven keer voor. Dat gold ook voor KWPN, Appaloosa, Haflinger en Tinker. Zes keer hadden we een kruising met Welsh-bloed. Verder hadden we vier Shetlander-kruisingen en drie keer een kruising met een Belgisch koudbloed en drie keer met een Fjord.


Ook een bijzondere kruising?


We zijn nog steeds benieuwd naar bijzondere kruisingen, dus ken of heb jij een speciale kruising Laat het ons weten!