-

De Kruising: Appaloosa x Fries

Appaloosa x Fries
Petra Tromp, Wilko van Laarhoven, Mascha van Laarhoven, Elisah Huijnen

De Kruising:
Appaloosa x Fries
Naam: Sietske
Stokmaat: 1.62 m
Geslacht: merrie
Kleur: grijsbruin/schimmel (?)

Elisah Huynen heeft haar best gedaan om te achterhalen wat de afkomst van haar paard is, maar ze moet het toch doen met wat de handelaar van wie ze haar gekocht heeft zei. En dat is dat ze een kruising Appaloosa maal Fries is. Als ze in haar paspoort kijkt, wordt ze niet veel wijzer. “Daar staat bij alles ‘afstamming onbekend’.”

Verkeerd paspoort

Erger nog, toen Elisah haar paard kocht, kreeg ze het verkeerde paspoort mee. Daar kwam ze achter toen ze de fokker probeerde te traceren. “Nee, Sietske is honderd procent Fries. Onmogelijk dat ze grijs kan zijn, zei hij.” Daarom ging Elisah twijfelen en toen ze de chip van haar paard liet uitlezen, bleek dat het nummer niet overeenkwam met het paspoort. De handelaar gaf niet thuis, dus er zit voor Elisah niets anders op dan een duplicaat van het paspoort aan te vragen. “Dat kost mij dus 250 euro.” Ook kwam ze erachter dat haar paard eigenlijk Ineke heet in plaats van Sietske. Maar dat gaat ze niet meer veranderen.Blanket van Appaloosa

Het spoor van haar zoektocht loopt dus dood. “Wie weet herkent iemand haar en kan die mij meer vertellen over haar jaren als veulen.” Toch ziet Elisah wel duidelijk Fries terug in haar paard. En dat er Appaloosa in zou kunnen zitten, daarvan getuigt de ‘blanket’ die ze op haar kont heeft en de typische ogen met veel wit. “Ze heeft de hoge halsinzet van een Fries en de – hoewel niet zoveel – sokken. Ook heeft ze grove hoeven en als ze loopt, draagt ze haar voorbenen hoog. Haar oren zie ik ook Fries in, zo’n typische vorm met van die puntjes eraan. Wel heeft ze sproeten op haar neus, wat van de Appaloosa zou kunnen zijn.”

Kleur verandert steeds

Over hoe ze haar kleur moet noemen, is Elisah nog niet uit. “Tja, wat zal ik zeggen. Toen ik haar vorig jaar kocht, was ze veel witter dan dat ze nu is. Ze verandert steeds een beetje. In de winter is ze wel donkerder en dan zie je het wit op haar kont veel beter. Wat je altijd goed blijft zien is een soort bruine ruitvorm op haar heup. Haar benen zijn ook een soort koperkleur en diezelfde kleur heeft ze op haar hoofd in een streep tot halverwege haar neus.”

Perfecte combinatie

Elisah heeft al een Haflinger, maar ze vond een Fries en een Appaloosa ook altijd al mooie paarden. Daarom was Sietske voor haar de perfecte combinatie. “Toen ik naar haar ging kijken, viel ik op haar kleur en haar uiterlijk. Ze was vier jaar oud en was zadelmak. Ik kon nog niet zoveel zeggen over het karakter. Het afgelopen jaar heb ik veel grondwerk met haar gedaan en zo ben ik erachter gekomen dat ze een heel goed karakter heeft. Ze leert snel en is betrouwbaar. Daar heb ik dus veel mazzel mee gehad.”

Bitloos

“Ik heb haar gekocht voor recreatief gebruik. In Den Helder kan je prachtige ritten maken over het strand en door de duinen, dit is voor mij de ultieme ontspanning. Ze is nu vijf jaar oud en sinds enkele maanden onder het zadel en accepteert dit prima. Toen ik de eerstekeer op haar ging rijden, kon je op haar zitten, maar ze snapte echt niet dat ze naar links of rechts moest als je dat vroeg met je teugels. Omdat ik haar wat onrustig vond op het bit, rijd ik haar nu bitloos, net als mijn Haflinger. Dat doet ze heel goed.”

Braaf

“In de paddock is ze niet gauw onder de indruk van nieuwe dingen. Op buitenritten en wandelingen is ze nieuwsgierig naar nieuwe voorwerpen die we tegenkomen en leert ze snel. Soms is Sietske wat lomp en onhandig, doordat ze af en toe niet goed oplet waar ze haar voeten neerzet. Verder vindt ze het langs de weg nog wel eens spannend als er fietsers langs achteren naderen. Ze galoppeert dan drie sprongen, maar dat is het dan ook. Of ze gaat even stilstaan om iets goed te bekijken. Ik denk dat het komt, doordat ze het allemaal nog nieuw voor haar is. Het is gewoon een braaf paard. Ze heeft ook niet zoveel pit als een Arabier ofzo.”

Vind je de kruising Appaloosa x Fries een aanrader?

“Het ligt er natuurlijk aan wat voor paard je zoekt. Sietske heeft een goed karakter en ik vind haar er mooi uitzien. De springsport wordt ‘m niet, maar ik denk dat het ook een goed paard voor de wagen zou zijn en dressuur zou ze denk ik ook wel kunnen. Voor mij is het een kalm en betrouwbaar paard met een goed karakter. Het enige is dat ze voor mij best groot is met haar 1.62 m. Maar ja, ik ben dan ook een Haflinger gewend die tien centimeter kleiner is.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant