-

De Kruising: Engels Volbloed x Fries x Fjord

Fran Tuinstra

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Fries x Haflinger.

De Kruising:
Engels Volbloed x Fries x Fjord
Naam: Femke
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.45 m
Kleur: valk

“Het perfecte paard”, dat vindt Fran Tuinstra van haar 12-jarige merrie Femke. Ze kocht Femke van een oud boertje die naar het verzorgingstehuis ging. “Hij had een groepje paarden in de wei en daar kwam zo af en toe een veulen van. Ik zocht een geschikt paard voor naast mijn Fjord in het tweespan. Hiervoor bleek Femke het perfecte paard. Helaas is mijn Fjord overleden en nu staat Femke in het enkelspan.”

Souplesse

Fran vertelt dat ze in het verleden al eens een kruising Fjord x Fries had gehad. “Ik was eigenlijk al voor Fem gevallen, toen ik haar foto op Marktplaats zag. Alle paarden van deze man stonden te koop, maar ik kwam echt voor Fem. Met in mijn achterhoofd dat als Fem niet goed zou zijn, er vast en zeker een ander leuk paardje zou staan. Toen de kudde van achter uit de wei aan kwam galopperen zag ik haar gangen en was ik verkocht. Ze had een prachtig ruime draf en veel beweging met enorme souplesse. Ze legde direct haar hoofd op mijn schouders. Ze was toen vier jaar oud en had nog nooit iets anders gezien dan haar wei, maar ik mocht haar een halster aantrekken en ze stuiterde als een pingpongbal met mij mee naar de trailer.”

Platvoeten van Fries

Volgens Fran zie je van alle drie de rassen wel wat in Fem terug. “Ze heeft de platvoeten van een Fries, zeker toen ik haar kocht. Wel heeft ze enorm goede en sterke hoeven. Ook heeft ze de  halshouding en knieactie van een Fries.” Als het op karakter aankomt, heeft ze volgens Fran de koelbloedigheid van een Fjord. “Al komt er een stoet ambulances voorbij gieren, ze blijft braaf zonder protest doorlopen.”

Temperament van Engels Volbloed

“Ze heeft het enorme temperament, het uithoudingsvermogen en de longinhoud van een volbloed. En ze is gelukkig ook zo gevoelig als een Engels Volbloed en daardoor dus heel licht te rijden. Echter, als ik haar op een halster of trensje wil rijden, dan komt de Fjord naar boven. Haar onderhals gaat erop en dan tankt ze gewoon door alles heen. Dit heeft ook voordelen: als er ineens omgewaaide bomen op het ruiterpad liggen, dan loopt ze zonder paniek dwars door het kreupelhout heen om zonder twijfel met volle kracht de boom even weg te slepen.”

Trots van een Fries

Fran vindt de combinatie van de drie rassen gelijk ook het sterkste punt van deze kruising. “Ze heeft de trots en uitstraling van een Fries, de kracht en koelbloedigheid van de Fjord en de wendbaarheid en snelheid van de Engels Volbloed. Al die eigenschappen maken van haar het perfecte marathonpaard. Zonder moeite sleurt ze de wagen minutieus slalommend op zeer hoge snelheid door het bos heen. Ze zou meer in de marathonsport kunnen bereiken dan dat ze bij mij doet.”

Aangespannen

Femke is een echte alleskunner, vindt Fran. “Ze wordt onder de man gereden en in enkel- of dubbelspan. Ze loopt zonder moeite 40 tot 50 kilometer op een dag, maar vindt het ook prima om een week niets te doen. Zelf rijd ik voornamelijk aangespannen met haar, omdat ik vaak gedeeltelijk verlamd ben en daardoor niet altijd meer goed genoeg kan blijven zitten. Maar als ik dan eens fit genoeg ben, doet ze het onder de man ook fantastisch.”

Vind je de kruising Engels Volbloed x Fries x Fjord een aanrader?

“Voor mij is dit paard het meest perfecte paard en ik vind dit de absolute aanrader om mee te fokken. De kruising Fjord met Fries is al erg leuk, maar deze kruising valt vaak nog erg klein uit. Ook zijn deze paarden doorgaans iets minder soepel. Juist door de kruising te veredelen met Engels Volbloed krijg je meer souplesse, meer ruimte in de gangen, meer longinhoud en meer uithoudingsvermogen. Maar je behoudt de kracht en de uitstraling van de Fjord en de Fries. Het enige minpunt is dat dit paard door haar temperament zeker niet geschikt is voor onervaren of gespannen ruiters. Zodra je haar wilt temperen door de teugels strak te nemen, dan gaat ze spannen en tanken (dan komt de Fjord boven). Je bent dus aan je paard verplicht om haar eerlijk en ontspannen te rijden.”

Filmpje

Wil je zien hoe Femke tussen de bomen door manoeuvreert? Check dit filmpje….met bijna botsing!

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant