-

De Kruising: Comtois x Pinto

Comtois
Natalie Treur-Fierinck

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Springpaard x Shetlander x Welsh.

De Kruising:
Comtois x Pinto
Naam: Fela van de Goormolen, roepnaam Summer
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.50 m
Kleur: bruinbont

Fela van de Goormolen heeft de vlekken van een Pinto en de bouw van een Comtois. Hoe dat precies zit, weet haar eigenaresse Natalie Treur-Fierinck niet precies. “Helaas is er van haar ouders weinig bekend bij mij. Ik weet alleen dat het een kruising is tussen een Comtois en een Pinto. Of het een bewuste kruising was met een bepaald doel, weet ik niet.”

Comtois

Wiki

Voor wie deze twee rassen niet kent, dit is wat Wikipedia zegt over deze twee rassen: ‘Een Pinto is paard met een bontgekleurde vacht. Het type is ontstaan in de Verenigde Staten en heeft sinds 1941 een eigen stamboek, de Pinto Horse Association.’ En: ‘Comtois is een paardenras dat afkomstig is uit het Frans-Zwitserse Juragebergte. Het dankt zijn naam aan de voormalige regio Comté, waarin het Franse deel van het Juragebergte ligt. De Comtois is een trekpaard en wordt vooral gebruikt in de bos-, wijn- en landbouw. Vanwege zijn zekere stap is hij erg geschikt voor het werk in bergachtig gebied. De Comtois weegt ongeveer 650 tot 800 kg en heeft een stokmaat van ongeveer 1.60 m.’

In de zomer

Natalie kocht haar pony toen ze tweeënhalf jaar oud was. Ze is nu zes jaar oud. “Haar naam op haar paspoort is Fela van de Goormolen maar haar vorige eigenaar noemde haar al Summer, omdat ze in de zomer door hen was aangekocht van de fokker.” Natalie noemt haar daarom ook Summer.

Van 0 naar 100

Zoals gezegd heeft Summer de vlekken van een Pinto. “Ze is bruinbont van kleur met een zwarte staart en zwart/witte manen.” Aan haar karakter is volgens Natalie ook te merken dat er Pinto-bloed in zit, dat noemt ze gelijk ook een minpuntje. “Ze heeft het karakter van een Pinto. Vanuit 0 naar 100 is niets. Gelukkig heeft ze die momenten minder nu ze ouder wordt.”

Comtois

Het exterieur van Summer wijst naar de Comtois in haar. “Qua bouw lijkt ze erg op een trekpaard maar dan kleiner/korter en met vlekken. Ze heeft geen volle sokken. 

Bang voor verkeer

Comtois

Toen Natalie Summer kocht, was de bedoeling om lekker buitenritjes met haar te gaan rijden. “Helaas vindt Summer verkeer niet zo tof. Daarom zijn we begonnen met dressuur. In september 2018 hadden we onze eerste KNHS-wedstrijd. Inmiddels mogen we L1 starten. Door haar bouw heeft ze wel moeite met verruimen dus daar trainen we nu op. Tevens hebben we nu hulp ingeroepen van een professional om te helpen met de buitenritten. Mijn dochter springt ook met haar. Daar wordt ze super enthousiast van. Ze is echt heel vlug. Ik denk dat ze cross ook erg leuk vindt, dat gaan we binnenkort proberen.”

Vind je de kruising Comtois x Pinto een aanrader?

“Wij hebben het echt met haar getroffen en willen haar voor geen goud meer kwijt. Wanneer iemand een paard wil met een leuk karakter, dan is dit een goede combi. Ik vind dit een mooie kruising.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant