-

De Kruising: Sorraia x Konik

Sorraia x Konik
Sanna Stelloo

De Kruising:
Sorraia x Konik
Naam: Spirit
Geslacht: Hengst
Stomaat: 1.40 m (wordt ongeveer 1.50 m)
Kleur: Grullo (zwarte wildkleur)

Sanna Stello wil net als Caroline Dumoulin, waarvan we de kruisingen een aantal weken terug belichtten, het Sorraia-type behouden. De reden daarvoor is dat de Sorraia met uitsterven is bedreigd. “Het is het oeroude Portugese paard wat indertijd meereisde naar Amerika met Columbus. Daar is zijn invloed terug te vinden bij de oorspronkelijke Mustangs. Een bijzonder ras dus, dat in de voorouders zit van vele van onze paarden.”

Weinig stamhengsten

Sanna heeft niet zoals Caroline gekozen voor een kruising met een Iberisch paard, maar met een Konik. “Er zijn nog maar heel weinig pure Sorraia’s en nog minder stamhengsten. Zo weinig dat natuurontwikkeling zegt dat er té weinig basis is om mee aan de slag te gaan. Dat betekent dus dat ze gaan verdwijnen van de aardbodem. Terwijl met wat oorspronkelijke inmenging van genen er een mogelijkheid is om het type te behouden. Dat is dan niet raszuiver, maar heeft wel veel van het oorspronkelijke ras. Zo krijg je weer een bredere basis om op verder te bouwen.”Oergenen

De Konik is een logische keuze als stammoeder, vindt Sanna. “Ze stammen uit dezelfde tijdlijn in de evolutie, en dat gaat lang terug! De Konik is de Russische/Poolse tak; de Sorraia de zuidelijke tak,  Portugees om precies te zijn. Dat geeft een kruising die nieuwe soortgelijke genen inmengt en toch zorgt voor behoud van de oergenen.” Sanna is nog lang niet klaar met het optimaliseren van het behouden van het Sorraia-type. “Op zich zouden deze Sorraia x Konik-kruisingen nog eens met een oorspronkelijk type, bijvoorbeeld een mustang, Lusitano (het klassieke type) of Engels volbloed gekruist kunnen worden. En daarna weer met 100% Sorraia. Dan compenseer je het wat kleinere, gedrongen Koniktype weer met een wat groter oorspronkelijk type. Uiteindelijk is de Sorraia toch een groter type dan de Konik. De Konik is ronder en kleiner, de Sorraia groter en ‘hoekiger’.”

Jaarling

Vooralsnog houdt Sanna het nog even bij de Konik als stammoeder “om de genen zo oorspronkelijk mogelijk te houden.” Sanna heeft meerdere Sorraia-kruisingen. Ze heeft drie jaarlingen, waarvan we nu de hengst Spirit uitlichten. Op de foto boven dit artikel staat hij voor de vrachtwagen.

Rustige van de Konik

Sanna herkent het karakter van zijn moeder, de Konik, in Spirit. “Heel rustig en afwachtend.” Zijn exterieur heeft volgens haar meer gelijkenis met zijn vader, de Sorraia. “In zijn uiterlijk heeft hij veel kenmerken van zijn vader, de hengst Grelo. Hij staat hoger op zijn benen en is nu hij jaarling is, al groter dan zijn moeder. Zijn gangen hebben ook meer van de Sorraia dan de Konik.”

In de omgang meer Sorraia

De invloed van het oerras is te zien aan de wildstrepen op de benen van Spirit. “En hij heeft een halsstreep dwars op de aalstreep. Een vlak kruis, een smal neusbeen en een licht Iberisch profiel. Ook in zijn omgang lijkt hij meer van de Sorraia te hebben. Hij is wat subtieler en meer afgestemd op de ander. De Koniks reageren over het algemeen wat meer direct en een beetje lomp.”  

Links de jaarling Maya, rechts Spirit.

Wildkleur

“Spirit zijn kleur is grullo, dat is de benaming voor de zwarte wildkleur. Deze kleur wordt altijd doorgegeven en is dominant over andere kleuren. Maar hij kan wel verdund worden. Zoals bij de Mustangs ook terug te vinden is. “

Natuurgebied

Sanna probeert Spirit zo natuurlijk mogelijk te laten opgroeien. “De paarden leven nu een half jaar in een natuurgebied. En een half jaar op de winterweide.” Het liefste observeert ze de paarden en probeert ze van ze te leren. “Maar omdat we in deze wereld graag paarden gebruiken voor onze sport en plezier, kan Spirit later ook prima ingezet worden voor verschillende disciplines. Klassieke dressuur, working equitation, lange lijnen, grondwerk, buitenritten, endurance. Deze paarden zijn sterk, wendbaar en hebben uithoudingsvermogen.”

Minpunt?

Toch zijn er ook minpunten, als je die tenminste zo wilt noemen. “Het is tweemaal oorspronkelijke genen. Het zijn overlevers, ze zijn zeer intelligent en hun territorium en hun kudde beschermen ze. Als je snapt hoe dat werkt, heb je een gouden vriend aan ze. Ze gaan bijna letterlijk voor je door het vuur. Als je dat niet snapt, hebben ze een sterk karakter en gaan zij beslissingen nemen voor jou. Maar of dat nou een minpunt is?”

Vind je de kruising Sorraia x Konik een aanrader?

“Deze paarden zijn de moeite méér dan waard om van uitsterven te behoeden. En Spirit is een prachtige kruising.”

Spirit is de tweede van links.

Sponsoren

“De hengst Grelo, de vader van Spirit, is van een vriend van mij en woont in België. De hengst heeft dit voorjaar weer twee van onze Konikmerries gedekt en is op doorreis gegaan om in Duitsland twee Sorraia Mustangs te dekken. Dit maakt allemaal deel uit van het Sorraia genenproject. We zijn op zoek naar een natuurgebied of privédomein waar ze het jaar rond mogen blijven. Alsook sponsors om dit project te ondersteunen. Deze winterperiode gaan we starten met de jaarlingen om ze de basis te leren. Het mooiste zou zijn dat ze in Working Equitation of klassieke rijkunst wat moois gaan laten zien. Dat helpt om meer aandacht voor de Sorraia te krijgen. Meer sponsoring en misschien medestanders voor dit project. De observaties schrijf ik een boek over. Het zijn heel nieuwe inzichten over het gedrag van paarden, wat ik nog nergens heb gelezen. Ook geef ik daar les in en gaan we met groepen de kudde observeren”, besluit Sanna Stelloo.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant