Springen
Springen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Switchen van discipline: hoe doe je dat?

Fun Opvallend

Altijd maar hetzelfde gaat na een tijdje ook vervelen. En aangezien er in de paardensport zoveel disciplines zijn, is de kans groot dat je na een tijdje iets anders wilt proberen. 

Maar hoe pak je het aan als je bijvoorbeeld van western naar de springsport wilt? Cindy Hale, springruiter en jurylid, geeft aan Horse Channel tips.

Manier van denken aanpassen

Cindy: “Ik heb decennialang gesprongen, maar daarnaast ben ik ook actief geweest in de reining en western horsemanship. Ik denk dat het succes achter succesvol switchen van discipline zit in eerst precies de verschillen tussen de twee weten. Vervolgens moet je je mentaliteit en zitpositie aanpassen.”

“Om je manier van denken aan te passen, neem je een ‘galop en go’ filosofie aan. Split-second beslissingen zijn van groot belang als je een parcours springt, dus je moet snel denken en een constante communicatie hebben met je paard. Hoewel je hand- en beenhulpen op sommige tijden passief zijn, zullen ze nooit afwezig zijn. Dit is anders dan het beeld van de ideale westernruiter, die bijna onbeweeglijk lijkt als zijn paard met een los teugeltje door de ring galoppeert.”

Ander zadel?

“Daarnaast is het belangrijk dat je een professional in de arm neemt als je van het westernzadel naar het springzadel gaat. Zoek een instructeur met een achtergrond in de springsport die advies geeft dat correct, actueel en veilig is.”

“Switchen naar een Engels zadel vereist meer dan enkel het korter maken van je stijgbeugels. Als je gaat trainen voor het springen, zul je een groot deel van je tijd in verlichte zit zitten en verplaats je je gewicht naar je bekken in plaats van je billen.”

“Tot slot zul je veel sneller vooruitgang boeken - en een ton aan frustratie voorkomen - als je de basis leert op een paard dat al weet hoe hij moet springen. Je westernpaard trainen hoe hij moet springen is mogelijk, veel paarden presteren prima in verschillende disciplines.”

“Maar er zijn ook veel paarden die moeite hebben met de overgang, vanwege hun bouw of jaren van intensieve training. Zij raken verward en worden uiteindelijk zuur. Je paard moet jouw enthousiasme voor jullie nieuwe doel wel delen.”

Bron: Horse Channel