120629978_ABFweb
120629978_ABFweb

Fit oud paard: hoe doe je dat?

Nieuws

De een is 29,5, de ander 30 en… je hebt baas boven baas, de derde is al 32 jaar! We hebben het over fitte oude paarden die nog bijna dagelijks worden bereden. Hoe ze op hoge leeftijd nog zo fit zijn? We vragen het hun eigenaren, dat zijn tenslotte ervaringsdeskundigen.

Naam: Dexter

Geslacht: Ruin

Ras: Hannoveraan

Leeftijd: 29,5 jaar

Eigenaar: Hannie Breeman

Hoe lang heb je je paard?

“Ik heb Dexter in 2002 gekocht, dus 15,5 jaar. Toevallig kocht ik hem op zijn verjaardag, hij werd 14.”

Waarom heb je je paard gekocht/met welk doel?

“Ik wilde dressuurwedstrijden gaan rijden. Ik zocht een betrouwbaar paard, want ik heb een visuele handicap. Zo kwam Dexter op mijn pad. We gingen wedstrijden rijden, maar na een jaar of vier was hij van de een op de andere dag ineens stokkreupel. Hij bleek beginnende artrose te hebben. Toen ben ik gelijk gestopt met wedstrijden.”

Wat doe je nu nog met je paard?

“Om hem fit te houden probeer ik hem zoveel mogelijk te laten bewegen en hem links en rechts soepel te houden. Ik ga naast hem lopen en dan wandelen we gauw zo’n vijf kilometer en als ik op hem rijd, stappen en draven we. Galop vind ik een beetje tricky, hij wil graag hard, dus ik moet hem soms een beetje voor zichzelf beschermen. Ik heb liever dat hij het wat voorzichtiger aan doet, zodat ik nog langer van hem kan genieten. Dat lukt niet altijd. Buiten is hij soms gewoon niet te houden, dus pas ging ik in galop over het asfalt achter het groepje aan waarmee ik op buitenrit was. Ik zei ‘gaan jullie maar galopperen, dan draaf ik wel achter jullie aan’, maar niets daarvan. We zeggen het allemaal: het is ongelooflijk hoe fit hij is.”

“Ik kijk wel per dag hoe hij ervoor staat. En als ik rijd of longeer, maken we niet teveel voltes en zeker geen kleine voltes. Dat kan hij niet aan van achteren. En hij heeft lang tijd nodig voor alles soepel is. Ik begin altijd met minimaal een kwartier instappen en zolang stap ik ook met hem uit. Als we aan ‘het werk’ gaan, is dat meestal twintig minuten. Al met al zijn we dan al gauw drie kwartier bezig. Als hij eenmaal op gang is, doet hij het wel. Hij vindt het supergaaf om te werken.”

Wat vind je belangrijk voor je oude paard om hem fit te houden?

Supplementen:

“Toen Dexter kreupel werd, ben ik met supplementen begonnen om hem soepel te houden. Ik geloofde daar niet zo in, maar toen na een paar maanden mijn supplementen op waren, stopte ik met voeren. Hij was na een week gelijk weer kreupel. Daarom krijgt hij nog steeds een supplement op basis van glucosamine om het kraakbeen soepel te houden.”

Massage:

“Dexter is in mei vanuit de wei in de sloot gevallen en daar had hij duidelijk last van. Ik heb een masseur laten komen en die constateerde dat zijn bekken iets scheef stond en dat zijn ruggenwervels redelijk vast zaten. Na de behandeling liep hij van achteren beduidend ruimer dan hij voorheen deed, dus aan die massage wil ik nog wel een vervolg geven.”

Tandarts:

“Een keer per kwartaal komt de dierenarts om zijn tanden te checken. Dexter mist intussen drie snijtanden, maar hij knabbelt alles nog weg, ook al zijn zijn achterste kiezen vlak.”

Voer:

“Hij krijgt wel seniorenmuesli. Dat is beter voor zijn darmen. Zijn darmflora is de laatste jaren veranderd. Bij natter gras, krijgt hij water bij de mest. Pas heb ik een poeder ontdekt dat goed helpt. Het is een natuurlijk product, een soort klei van Moeder Aarde. Als ik dat geef, is zijn mest weer vast van structuur. Ik ben gewoon maar dingen gaan proberen, toen dure middelen niet meer holpen. Verder krijgt hij heel veel hooi. Ik vind het belangrijk dat hij kan knabbelen, zodat hij ook een vetvoorraadje kan aanleggen voor de winter.”

Dekens:

“Ik werk sowieso met dekens, omdat ik nog op hem rijd. Ik doe al sneller een dikkere deken op, omdat ik zie dat het hem meer energie kost om zichzelf warm te houden bij kouder weer. Bij 15 graden heeft hij al een 200 grams winterdeken op. Hij laat zijn vacht niet meer zo goed los als voorheen en hij wordt sinds een paar jaar toch iets magerder. Ik zie zijn ribben, maar hij ziet er nog prima uit volgens de dierenarts.”

Wat is nu nog je doel met hem?

“Het is belangrijk dat hij zo lang mogelijk buiten staat. ’s Zomers staat hij dag en nacht buiten en als het te nat is, staat hij op de graspaddock, zodat hij in elk geval beweging krijgt.”

Wanneer vind je het genoeg?

“Hij mag geen pijn lijden. Het is tegen mijn principe om met pijnmedicatie te werken. Zodra hij pijn heeft, neem ik de beslissing. Op een gegeven moment is het genoeg. Voorop staat dat ik hem nog zie genieten. Als hij nukkig wordt, weet ik dat het niet goed is. Zijn oren staan altijd naar voren.”

Heb je tips?

“Bekijk je paard per dag en luister naar je paard: als hij er lekker wil galopperen, laat hem gaan. Maar heeft hij geen zin, ga dan niet doordrammen.”

Naam: Fortuna

Geslacht: merrie

Ras: KWPN

Leeftijd: 30 jaar

Eigenaar: Stef van der Linde

Hoe lang heb je je paard?

“Ik heb Tuny sinds haar 13de.”

Waarom heb je je paard gekocht/met welk doel?

“Ze was een fokmerrie en ik kocht haar van de fokker om de sport in te gaan en recreatief te rijden. Tot haar 21ste deden we dressuurwedstrijden op L2-niveau. Daarna werd ze aan een hele zware koliek geopereerd. Haar overlevingskansen waren heel klein, maar ik had er vertrouwen in dat ze het ging redden. Het is een heel sterk paard met een pittig karakter. Echt een bikkel.”

Wat doe je nu nog met je paard?

“Na haar herstel was ik zo blij dat ik haar nog had, ik doe alleen nog maar dingen die we echt leuk vinden. Ik kreeg het ook drukker met mijn eigen kapperszaak, dus de wedstrijden werden teveel. We doen nu alleen nog buitenritten en een keer in de week dressuur. Het is bijzonder hoe mooi bespierd ze nog is voor haar leeftijd. Als ik ga rijden, doen we nog alles: stap, draf en galop. We rijden drie kwartier tot een uur.”

Wat vind je belangrijk voor je oude paard om hem fit te houden?

“Mijn gouden regel is om haar paard te laten blijven. Niet ingepakt in een stal stoppen, maar naar buiten. Weer of geen weer, ze staat elke dag buiten in de kudde. Zeker nu het wat kouder wordt, is ze wat strammer. Ze heeft dan ook lichte artrose, logisch op haar leeftijd. Ze struikelt ook wat sneller, dus in de bak doen we het wat rustiger aan. Ik heb een bijrijdster die haar twee á drie keer in de week rijd en ik rijd om de dag, Maar ik ga ook wel met haar wandelen over de harde weg, goed voor haar benen.”

Tandarts:

“Tuny eet goed, dus we laten alleen de tandarts komen als het nodig is. Zolang ze geen ballen van haar voer maakt en goed op gewicht blijft is het goed.”

Voer:

“Ze krijgt nog gewoon hetzelfde voer als alle andere paarden op stal.”

Dekens:

“Ik heb altijd een deken bij haar op. In de winter een dikkere. Ze staat in een buitenbox, dus ze heeft altijd lekker frisse lucht.”

Staleigenaar:

“Zo lang ik Tuny heb, sta ik al bij dezelfde stal. De staleigenaresse houdt mijn paard altijd goed in de gaten en we overleggen ook als er wat is. Dat is echt goud waard. Ik heb echt wel ook aan haar te danken dat mijn paard zo oud geworden is. Overigens staan er nog twee paarden van 30 bij ons op stal, die ook nog allebei bereden worden.”

Wat is nu nog je doel met haar?

“Ik houd Tuny altijd bij dezelfde stal. Hier is ze gelukkig. Ik denk dat als paarden zich gelukkig voelen, ze ook veel ouder worden. Verder geef ik haar nog lekker veel aandacht door te poetsen en af en toe nog iets nieuws te doen, zoals vrijheidsdressuur. Zo houd je ze wakker. ”

Wanneer vind je het genoeg?

“Er kan met rijden nog steeds een bokje af en ze gaat nog steeds de lucht in als ze ergens niet langs wil. Zodra ze dat allemaal niet meer kan en pijn heeft, ga ik niet met haar lopen leuren. Zeker op zo’n respectabele leeftijd.”

Heb je tips?

“Blijf lekker bezig met je paard. Denk niet op zijn 20ste: ik gooi hem lekker in de wei. Nee, rust roest. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben. Die van mij is echt enorm fit.”

Naam: Fjordy

Geslacht: Merrie

Ras: Fjord

Leeftijd: 32 jaar

Eigenaar: Vivian Wiemans 

(Foto Larissa Eikenhout)

Hoe lang heb je je paard?

“Ik heb Fjordy sinds 1989... 28 jaar dus inmiddels.”

Waarom heb je haar gekocht/met welk doel?

“Ik heb haar gekregen in verband met mijn gezondheid. Niet lang daarvoor was ontdekt dat ik Cystic Fibrosis heb en paardrijden zou daar goed voor zijn. Om mijn conditie te verbeteren en veel beweging te krijgen.”

Wat heb je met haar gedaan?

“Ik heb met haar echt alles geprobeerd. Zonder zadel over het strand, dressuur en springen of gewoon lekker door de B-weg samen. En ringrijden. Vorig jaar hadden we daarmee ons 25-jarig jubileum. Ook hebben veel kinderen op haar leren paardrijden. Vroeger was ze een bekende op de keuring, waar ze veel prijzen in de wacht heeft gesleept. Ook heeft ze zes veulens gekregen.

Wat doe je nu nog met je paard?

“Ik rijd zelf niet vaak meer op haar. Fjordy haar verzorgster gaat minimaal 1 à 2 keer per week een rondje op haar naar buiten, longeert haar ook 1 à 2 keer en tussendoor gaat ze lekker even wandelen. Als ze gaat rijden zijn dat meestal ritjes van een half uur of langer, wel op  een rustig tempo.”

Wat vind je belangrijk voor je oude paard om hem fit te houden?

“Fjordy heeft de ziekte van Cushing waardoor haar gebit wat achteruit is gegaan, ook heeft ze moeite om op gewicht te blijven. Ze krijgt hooi uit hooinetten en liefst de hele dag door. Hierdoor eet ze kleine hapjes en krijgt ze dat beter gekauwd. Ook krijgt ze 3 keer per dag een bak senior priores, dat is geweekt voer waar veel voedingsstoffen in zitten. Ook staat er een bak pulp met zemelen klaar om over de dag heen een schep te kunnen geven. Voor als ze nog trek heeft en dat is eigenlijk altijd 😁. Ook krijgt ze in de winter maanden iedere maand een vitaminespuit en door haar voer, wat olie en vitamines en souplessemix.”

Wat is nu nog je doel met haar?

“Mijn doel is zo lang mogelijk nog van haar genieten.”

Wanneer vind je het genoeg?

“Ik verwacht dat er ooit een dag komt dat ik ervoor moet kiezen dat het genoeg is voor haar. Zelf zal ze te eigenwijs zijn om zelf te gaan.”

Heb je tips?

“Probeer goed naar de gezondheid van je paard te blijven kijken. Hoe is de vacht, is je paard fit of juist niet, wordt je paard dunner en luister vooral naar je eigen gevoel. Waarschijnlijk zijn jij en je paard al wat jaren bij elkaar dus ken je elkaar door en door, wat anderen misschien ook zeggen of vinden.”

Bron: Bitmagazine.nl

IMG-20170916-WA0008
IMG-20170918-WA0005
21764489_1274946152616907_1288390268_o