4BA2DD40-9DA3-43A3-A423-AE74E490FC7D
4BA2DD40-9DA3-43A3-A423-AE74E490FC7D

De Kruising: Quarter Horse x Welsh K

Fun Rassen

Amber Verkade is niet zo van de koudbloedige paarden en houdt van een beetje pit. Dat heeft ze gevonden in haar pony Manou, een kruising tussen een Quarter Horse en een Welsh K. Ze kocht haar nu 12-jarige pony 2,5 jaar geleden van iemand die haar rechtstreeks van de fokker had gekocht. “De fokster heeft, na 8 jaar haar in bezit te hebben gehad, besloten om haar te verkopen wegens tijdgebrek en privé-omstandigheden. Ik heb Manou weer van iemand gekocht die haar achteraf maar korter dan een maand heeft gehad.”

De Kruising:
Quarter Horse x Welsh K
Naam: Manou (stamboeknaam Chanel)
Stokmaat: 1.47 m
Geslacht: merrie
Kleur: zwartbruin

Niet makkelijk

Manou is dan ook een pony met een verhaal. Ze is niet makkelijk. “Toen ik bij haar ging kijken, moest ze bij de vorige eigenaar mee aan de hengstenketting en met rijden was ze ook wat pittiger. En vooral voor dat pittigere ben ik eigenlijk gevallen. In het begin, toen ik haar net had, trok ze zich los. Ze kon niet op buitenrit, omdat ze niet van het terrein af wilde. Ze nam dus graag zelf de leiding. Zelf vond ik het lostrekken van haar het moeilijkste, want als ze dan een keer naar de hoefsmid moest en het lukte niet om haar mee te krijgen, dan kwam de hoefsmid eigenlijk voor niks.”

Bewuste kruising

De kruising is volgens Amber bewust gekozen. “De kruising was een bewuste keuze van de fokster. Als ik het goed heb, was haar doel om western te rijden met haar. Of ze dit ook echt fanatiek gedaan heeft met Manou, weet ik niet. De fokster heeft de moeder van Manou, een Welsh K, nog steeds in haar bezit. Daar lijkt Manou sprekend op, ze is alleen een beetje groter. Doordat er ook Quarter Horse in zit, zou ze ook aanleg moeten hebben voor western; dit is door mij alleen nog nooit met haar gedaan.”

Meer van de Welsh

Manou heeft eigenlijk Chanel in haar paspoort, maar die naam vond Amber niet zo bij haar passen. Zoals gezegd, lijkt haar pony meer op een Welsh dan een Quarter Horse. Zo heeft ze het kleine Wels-hoofdje geërfd. “Voordat ik haar kocht, had ik met name Shetlanderhalsters, sommige hiervan past ze zelfs.” Ook het karakter van de Welsh ziet Amber in haar pony terug. “Van de Welsh kun je alles wel in haar terugvinden: werkwillig, slim, pittig - maar wel eerlijk – en een heel groot uithoudingsvermogen.”

Korte rug

“Van de Quarter kan ik net als bij de Welsh het intelligente en leergierige terugvinden. Qua uiterlijk zie ik weinig van de Quarter in mijn pony terug. Wel heeft ze een korte rug en een kleine neus, maar veel Welshjes hebben dit ook.”

Duindigt

Amber vindt haar pony heel veelzijdig: “Springen kan ze heel goed en hierin doen we ook wel eens mee met onderlinge wedstrijden. Er zijn nog wel eens mensen die denken dat ze springgefokt is. Ik rij af en toe wel eens een dressuurwedstrijd, maar niet zo vaak. Ook rij ik regelmatig buiten. Zowel alleen als met anderen doet ze dit heel braaf, maar toch maakt ze er met andere paarden wel graag een wedstrijdje van: ze loopt graag voorop. Manou is heel snel en ze doet vandaag, 14 april,  voor het eerst mee met het ponyrennen op renbaan Duindigt. Ik doe ook vrijheidsdressuur met haar. Ze kent kunstjes zoals steigeren en buigen, dit is ook altijd leuk voor fotoshoots.”

Eigen willetje

Hoewel Amber dus heel veel met haar pony doet, gaat niet alles van een leien dakje. “Ze heeft nog wel eens een eigen willetje en dit laat ze dan ook merken. In het begin was dit best extreem en trok ze zich regelmatig los. Ze heeft ondertussen alle plekken van de stal gezien, inclusief de mooie groene tuin (met gras uiteraard) van de staleigenaar. Nu is het door grondwerklessen bijna over, maar soms - als je niet oplet - wil ze het nog wel eens even proberen.”

Geen maatjes

Daarnaast is Manou ook niet makkelijk met andere paarden. “Ze heeft aan de meeste paarden, of ze nou groot of klein zijn, echt een hekel. Ze heeft dan ook nooit echt een maatje, op een paar paarden na: ze is dikke maatjes met een draver van een vriendin. En ondanks dat hij niet bij ons op stal staat, hecht ze zich enorm aan hem. Laatst hadden we een fotoshoot waar zij ook aan meededen. De draver liep al een stukje voorop en toen werd Manou helemaal gek: ze wilde erheen rennen, omdat hij al verder was. Uiteindelijk zijn zij naar ons toegelopen en toen was er ineens niks meer aan de hand.”

Vind je de kruising Welsh K x Quarter Horse geslaagd?

“Ik vind het zeker een geslaagde kruising. In het begin was Manou wat moeilijk, maar met wat doorzettingsvermogen kun je alles met ze doen. En als ze je beter kent, wil ze ook alles voor je doen.  Ik ga ondertussen al bitloos en met de barebackpad in rengalop over het strand.”