IMG_7944
IMG_7944

De Kruising: Welsh x Fries

Nieuws

De Kruising:
Welsh x Fries
Naam: Donna

Leeftijd: 10 jaar
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.46 m
Kleur: zwart
De vader van Donna is een Welsh en de moeder een Fries. Haar 13-jarige eigenaresse Jasmijn noemt haar daarom een Frelsh. “1,5 jaar geleden kwam Donna op ons pad. Toen we haar voor het eerst zagen waren we op slag verliefd. Een prachtige zwarte pony met een mooi hoofdje en sprekende ogen. Wat aan de zware kant, dat wel. Haar vorige eigenaar heeft vanwege gezondheidsproblemen niet veel kunnen rijden. Ze stond dus al een tijdje stil. Maar toch voelde het meteen goed. Onze dochter en Donna hadden gelijk een klik. En ze is inmiddels onafscheidelijk met haar Frelsh”, vertelt Jasmijns moeder Bianca van Dijk.


Fanatiek dressuur


Jasmijn is heel fanatiek aan het rijden met haar 10-jarige pony. “Ze zijn rustig aan begonnen, want Donna moest duidelijk conditie opbouwen. Nu trainen ze fanatiek vijf keer in de week en Donna blijkt een lot uit de loterij te zijn. Ze heeft niet alleen de looks, maar laat onder het zadel ook nog eens hele mooie dingen zien. Ze blijkt zelfs een goede springer te zijn. Dat is met haar Friese bloed een onverwachte bonus! In september hebben ze hun eerste dressuurwedstrijd gereden. Dit was voor hun beide de allereerste keer en ze gingen met mooi jurycommentaar en twee dikke winstpunten naar huis. We hopen na coronatijd vaker op wedstrijd te kunnen want ze hebben nu de smaak te pakken!”


Foto: Ninke’s Fotografie

De looks van Donna zijn een mix van beide ouders. “Donna heeft de mooie zwarte kleur (in de zomer kleurt ze donkerbruin), het stevige achterwerk en het vriendelijke karakter waarschijnlijk van haar Friese moeder. Ze loopt wel sierlijk, vooral in de stap en draf, maar heeft niet de krachtige gangen zoals een echte Fries. Het plezier in het springen moet wel door haar Welsh-vader doorgegeven zijn!”


Verder heeft ze een wit kolletje en een witte kroonrand, dat moet haast wel van de Welsh zijn. “Ze heeft de korte en stevige bouw van een Fries maar ook een Welsh heeft deze kenmerken. Haar grote platte hoeven lijken de hoeven van een Fries. Ze heeft volle manen en een volle staart, maar weer niet zo veel behang als een Fries. Haar hoofdje is meer Welsh. Ze is eigenlijk echt een mix van beide. Een ponypaardje. Haar hoofdstel is maat cob, haar dekjes maat full en haar beenbeschermers en voortuig maat pony. Echt een mixje dus.”      Bewuste kruising?


Maar ja, of het een bewuste kruising is, weten Bianca en Jasmijn niet. “We weten helaas niets van de eerste drie jaren van Donna. We weten dus ook niet of ze een bewuste kruising is, alleen dat haar moeder een Fries is en haar vader een Welsh.”


Ze kochten Donna om dressuur mee te rijden. “Maar ze blijkt ook heel leuk te kunnen springen. Zowel Jasmijn als Donna vinden dit erg leuk om te doen. We gaan ontdekken hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Ze blijkt heel veelzijdig te zijn. We hebben nog niet iets ontdekt wat ze niet kan. Jasmijn wil heel graag wedstrijden rijden met Donna, zowel dressuur als springen. Misschien in de toekomst crossen als ze het springen goed onder de knie hebben.”


Foto: www.minhdanvu.nl

Vind je de kruising Welsh x Fries een aanrader?


“We zijn heel blij met Donna. We vinden haar een plaatje om te zien en ze blijkt heel veelzijdig te zijn. Ze is vriendelijk, leergierig, sterk en makkelijk in de omgang. Jasmijn is ontzettend blij met haar Frelsh. Het lijkt ons leuk om over een paar jaar een veulen bij Donna te fokken. Dan kiezen we een grote zwarte Friese hengst zodat er misschien een veulen uitkomt dat sprekend op Donna lijkt maar dan net iets groter. Maar zoals het nu ernaar uitziet, blijft Jasmijn nog heel lang op Donna rijden en gaat ze nooit meer weg!  We hadden het niet beter kunnen treffen met onze Frelsh. Het is een heerlijke pony en elke dag met haar is een feestje!”
IMG_7954
IMG_8095
IMG_4856
IMG_8099