HMSO9865
HMSO9865

De Kruising: Welsh x KWPN x Fries

Nieuws

De Kruising:
Welsh x KWPN x Fries
Naam: Ghadir H
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.55 m
Kleur: palomino“Wij hebben een super lieve merrie met een gouden karakter en van haar wilden we heel graag een veulen. Ik hoefde geen groot paard, dus  zijn we op zoek gegaan naar een ponyhengst met een zeer goed karakter. En die qua exterieur en beweging bij onze merrie zou passen. Zo kwamen we uit op de Welshhengst Desperado”, legt Tineke van Doesburg de keuze voor haar kruising uit.


Friese stermerrie


Haar merrie, de moeder van de kruising van vandaag, is zelf ook een kruising, namelijk een KWPN x Fries. “ Haar eigen moeder was een Friese stermerrie en de vader een niet geregistreerde KWPN-hengst, met als vader de KWPN-hengst Master.” Toen de merrie van Tineke 17 was, is ze geïnsemineerd. “De hengstenkeuze hebben we in eerste instantie gemaakt op basis van karakter, omdat dat voor ons het belangrijkste was, daarna hebben we naar maat en type gekeken. Onze merrie is aardig groot (1.68 m) en ik wilde geen groot paard fokken. Een bewuste keuze om er een pony hengst op te zetten. Fokken blijft uiteraard gokken, maar wat ik heel graag wilde, is gelukt. We hebben een ontzettend lieve pony gefokt met een mooie maat van 1.55 en een gouden karakter.”Palomino


Die pony is inmiddels vier jaar oud en heet Ghadir H. “Hij is vernoemd naar een prachtige baai op Malta.” Volgens Tineke was hij met zijn palominokleur een bijzondere verschijning als veulen naast zijn donkerbruine moeder in de wei.


Net een Welsh


Ondanks zijn palominokleur heeft hij qua uiterlijk volgens Tineke best wat Friese kenmerken. “De halsaanzet is wat hoger dan bij de Welsh, hij heeft een groot hoofd met grote oren en echt flinke sokken!! Toch, als je hem van opzij ziet is het precies zijn vader. Wat beweging betreft heeft hij echt paardengangen, met veel ruimte en een groot zweefmoment.”


Nuchter


Zijn karakter is heel nuchter, vertelt Tineke. “Dat komt ook doordat hij al vroeg veel heeft gezien. Zo was hij 3 maanden oud en toen hij mee mocht op vakantie naar Ameland. Daar namen we hem ook mee het strand op en de zee in. Ook heeft hij meegelopen in een optocht met muziek, rammelende boerenwerktuigen, andere paarden en heel veel toeschouwers langs de kant.” Zijn opleiding ging verder toen hij drie jaar oud was. “Toen zijn we hem rustig gaan beleren en al snel mocht hij mee langs de weg, het treinspoor over en het bos in. Dat vindt hij ook helemaal geweldig en hij is ontzettend braaf.”Dressuur


Naast buitenritten rijdt Tineke dressuur met Ghadir. “Op het moment ben ik drie keer een dressuur wedstrijd gestart en hebben we negen winstpunten. Hij doet dat erg goed en daar wil ik ook zeker mee door. Balkenwerk vind hij erg leuk en af en toe springt hij vrij met een van onze andere pony’s. Zelf spring ik niet met hem. Niet omdat hij dat niet wil of kan, maar meer vanwege mijn eigen gezondheid. Ik zit in een rolstoel vanwege een spierziekte en dat is dus ook de reden waarom hij zo vreselijk braaf moet zijn. Hij is ook erg voorzichtig met mij, loopt naast de rolstoel mee, maar kan daarentegen ook af en toe echt maf doen als onze dochter erop zit. Hij weet het precies.”


Beetje brutaal


“Ik denk dat Ghadir wat type betreft meer een dressuurpony dan een springpony is en mijn verwachting is dat hij daar ver in kan komen. Hij is leergierig en wil graag voor je werken. Wel is hij af en toe een beetje brutaal. Hij staat direct voor je neus en wanneer je het zadel naast de bak hangt, staat hij vooraan te dringen omdat hij aan de slag wil. Het allerleukste aan hem vind ik dan ook zijn karakter, het vrolijke en brutale maar altijd voor je willen werken.”


Vind je de kruising Welsh x KWPN x Fries een aanrader?


“Of deze kruising een aanrader is? Fokken blijft gokken en voor ons heeft het heel goed uitgepakt. Hij is namelijk ook nog eens gigantisch mooi om te zien. Ik denk wel dat het de moeite waard is om te kijken naar wat je eigen wensen zijn, net zoals wij gedaan hebben, en daar je keuze zoveel mogelijk op afstemt. Vind je papieren minder belangrijk dan karakter, dan is een kruising als dit zeker het proberen waard.”
IMG_E3051
OEHF3077