cropped-onder-zadel1.jpg
cropped-onder-zadel1.jpg

De Kruising: PRE x KWPN

Nieuws

De Kruising:
PRE x KWPN
Naam: Moon-light
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.56,5 m
Kleur: bruin




In Spanje kruisen ze vaker KWPN’ers en PRE en ook in Nederland is het KWPN bezig met een proef om Spaans of Iberisch bloed toe te voegen aan de KWPN-paarden, maar het paard van Bente te Vaarwerk is toch echt ontstaan uit een ongelukje. “Zes jaar geleden ontsnapte ’s nachts een PRE-hengst. Hij kwam bij een KWPN-merrie in de wei. Daar kwam Moon-light uit!”


‘Wiebelbenen’ van PRE


Inmiddels is Moon-light 5 jaar oud en dat zij een PRE als vader heeft, is volgens Bente aardig goed te zien. “Je ziet vooral - zoals wij het altijd noemen - aan haar ‘wiebelbenen’. Ze zwaaien uit, maar ze heeft ook wel veel kniewerk, wat er gaaf uitziet!”


Pluspunt én minpunt


Het karakter van Moon-light noemt Bente eerlijk en meewerkend. “Ze wil het heel graag goed doen, soms eigenlijk wat te goed, waardoor je haar moet remmen. Maar dat vind ik altijd wel een leuke uitdaging.” Tegelijkertijd vindt Bente dat ook haar minpunt. “Wat haar positieve punt is (zo hard haar best willen doen), kan soms ook haar minpunt zijn, haha. Ze kan heel druk worden, dat onder controle krijgen vind ik nog wel eens lastig! Dit verbetert nu wel steeds meer, ze is ook nog jong.”



Dressuurpaard


Of ze dat van een PRE of KWPN’er heeft, weet Bente niet goed. Ze vindt het sowieso moeilijk te zeggen wat Moon-light precies van een KWPN’er geërfd heeft. Wel weet ze dat de moeder van Moon-light een dressuurpaard is. “Moon-light vindt dressuur wel erg leuk! We zijn in maart B gestart en begin september zijn we M1 gestart. Ze leert die dingen wel erg snel. Misschien dat ze dat van haar moeder heeft.”


Zadelmak maken


Bente kwam in aanraking met Moon-light toen haar eigen pony eind 2018 geblesseerd raakte. “Ik mocht van Marlies Krooshof Moon-light zadelmak gaan maken, zodat ik zelf aan het rijden bleef. De geblesseerde pony stond toen bij hen op stal.” Ze is dus niet speciaal voor Moon-light gevallen. “Eigenlijk liep het toevallig zo, doordat we net naar hen waren verhuisd met onze andere pony. In het begin vonden we elkaar eigenlijk ook niet zo heel leuk. Tijdens het zadelmak maken en nadat we dingen aan- en van elkaar zijn gaan leren, is dat naar een sterke band gegroeid.” Het doel van Bente met Moon-light is “gewoon genieten in de dressuursport, veel leren en het lijkt me gaaf om samen Z te starten ergens volgend jaar!”



Vind je de kruising PRE x KWPN een aanrader?


“Hoewel ik er niet per se bewust voor zou kiezen, ben ik blij met hoe Moon-light is.”




bal
met moeder
onder zadel
schriktraining
zadel
met moeder1
onder zadel1
met moeder1