DSC06457-2
DSC06457-2

De Kruising: Peruaanse Paso x KWPN

Nieuws

De Kruising:
Peruaanse Paso x KWPN
Naam: Gitana
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.53 m
Kleur: bruin




Gitana is een kruising waar haar eigenaresse Anne Binnendijk verder nooit over gehoord heeft. Zelf zou ze dan ook niet zo snel ervoor kiezen om een KWPN’er te laten dekken door een Peruaanse Paso. Sterker nog, ze is helemaal gek van gangenpaarden (zoals de Peruaanse Paso) en heeft niet zoveel met het KWPN-type. Daarom ging ze ongeveer vijf jaar geleden dan ook op zoek naar een gangenpaard. Gitana stond op de route van andere paarden die ze wilde zien. “Het was puur omdat ze op de route stond dat ik ging kijken. Ik was van tevoren zeer sceptisch, want ik wilde absoluut geen KWPN’er. Maar…ik zag haar en was verkocht.”


Kilometervreter


Gitana voldeed eigenlijk helemaal niet aan haar wensenlijst. “Ze was veel jonger dan ik wou. Ze was namelijk vier jaar oud en ik wilde een wat ouder, maar nog wel groen paard van rond de zes jaar. Het was ook niet mijn type en ze had niet de kleur die ik wou. Nou ja, ze is bruin met aftekeningen. Ik zei steeds ‘als ik een bruine neem, moet hij effen bruin zijn.” Anne is teruggekomen van dat alles. “Gitana is nu acht jaar oud, ze wordt negen. Het is echt mijn kilometervreter, ik ben zo blij met haar.”


Gangenpaard


Een Peruaanse Paso is, zoals hierboven al aangegeven, een gangenpaard. Het ras is afkomstig uit Peru, Zuid-Amerika dus. Dit is wat Wikipedia erover zegt: ‘De Paso Peruano staat bekend om zijn typische gangen de paso llano en de sobreandando. Dit zijn beide naar telgang neigende viertaktgangen, waarbij de sobreandando de snellere gang is. Het ras is ontstaan door invloed van de Spaanse en Berberpaarden die in de 15e en 16e eeuw door Conquistadores in Zuid-Amerika aan land werden gebracht. De paarden werden oorspronkelijk gebruikt door plantage-eigenaren. Door hun tredzekerheid en comfortabele gangen konden de ruiters moeiteloos de lange afstanden over het rotsachtige terrein afleggen. Het ras werd honderden jaren in relatieve afzondering gefokt en is in Peru sinds 1992 erkend als cultureel erfgoed. De regio waar het voornamelijk gefokt werd ligt rond de plaats Trujillo. Tegenwoordig worden de paarden vooral gebruikt voor show en recreatie.’


Veulen


Gitana als veulen met haar moeder Gigi

Maar waarom nou een kruising tussen de Peruaanse Paso en een KWPN’er? “De fokker van Gitana was gek op barokke rassen, waaronder gangenpaarden, maar werd verliefd op een KWPN-merrie. Na lang wikken en wegen over óf een tweede paard erbij óf fokken met de merrie die ze had, is het het laatste geworden. Haar merrie Gigi had namelijk een super karakter en was erg gezond en had sterke benen. Ze ging zich verdiepen in de barokke rassen en ontdekte dat bijna alle barokke rassen van oorsprong konden tölten. Ze wilde ook een gangenpaard. Ze koos als vader van Gitana voor MLM Napoli, een Paso Peruano-hengst. Hij is gekozen om zijn karakter, uiterlijk en gangen. Omdat de Peruaanse Paso een gangenpaard is, is de kans op het fokken van een veulen dat kan tölten zo groot mogelijk gemaakt.”


MLM Napoli, de vader van Gitana

Paso llano


En of dat gelukt is? “Gitana heeft als veulen de paso llano laten zien en sinds deze week ben ik aan het oefenen met de marcha batida, dat lijkt op een draf, maar daarbij zet een paard het achterbeen iets eerder neer dan dat het het voorbeen optilt. Dat is een hele comfortabele gang voor de ruiter, omdat het paard daarin bijna niet opgooit.”


Veel temperament


“Gitana is wel een merrie met veel karakter en dat is de reden dat haar fokker haar te koop zette. Gitana had meer temperament dan ze had verwacht. Haar moeder was namelijk een nuchtere leuke merrie. Zelf vind ik dat karakter erg leuk, terwijl andere mensen haar misschien veel te druk zouden vinden. Ze is dan ook geen beginnerspaard, hoewel ze niet raar doet. Ze schrikt wel eens, maar vliegt niet weg. Toen ze nog wat jonger was, kon ze zich afsluiten waardoor ze snel in de stress raakte. Het heeft ook even geduurd voor ze zich voor me openstelde. Maar dat schijnt wel iets te zijn dat bij de Peruaanse Paso hoort.”


Beweging van Peruaanse Paso


Wat ze dus nog meer van de Peruaanse Paso heeft, is de typische beweging. “Ik word op buitenrit soms wel eens door fietsers aangesproken die zeggen ‘wat loopt jouw paard raar!’. Ik leg ze dan uit dat dat zo hoort. Ze heeft een zwaai in haar voorhand, doordat ze haar voorbeen vanuit haar schouder naar buiten draait. Die beweging is typisch voor een gangenpaard. De extra gangen zijn nog niet bevestigd, maar we gaan daar wel mee aan de slag.”


Gelderse bouw


Volgens Anne heeft ze ook de korte hals van een gangenpaard, maar verder is haar bouw een mengelmoes. “Ze heeft wel echt een KWPN-hoofd en een beetje het oude type Gelderse bouw.”


Endurance


Anne is aan het trainen voor endurance en doet klassieke dressuur met haar paard. “Het is een paard met gigantisch veel uithoudingsvermogen en potentie om ver te komen. Ze is heel veelzijdig en sterk en gezond. Ze is heel veelzijdig, maar springen kan ze niet, althans daar is ze geen ster in. Ze zou wel heel goed ook voor de koets kunnen lopen denk ik.”


Filmpje


Als je wil weten hoe Gitana beweegt, kijk dan op het YouTube-kanaal Zonnepaard van Anne Binnendijk. Ze zet daar filmpjes op van Gitana en haar trainingspaarden. In onderstaand filmpje rijdt een vriendin op Gitana, zij traint voor deelname aan de Mongol Derby.


https://youtu.be/TY_mJEoM0tI

Vind je de kruising Peruaanse Paso x KWPN een aanrader?


“Dit is toevallig een leuk uitgevallen kruising, maar ik zou er zelf niet voor kiezen om een Peruaanse Paso en KWPN te kruisen. Wel zie je eerder kruisingen van Peruaanse Paso met Iberische rassen, maar van een kruising met een KWPN’er heb ik niet eerder gehoord.”





gitanaP1040420
gitana-vaderPS8M8732