inbound5638133384329183126
inbound5638133384329183126

De Kruising: PRE x Breton

Fun Opvallend Rassen

De Kruising: PRE x Breton
Naam: Solea
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.55 m
 Kleur: donkere vos met blonde manen

Voor Sammy Taks was het liefde op het eerste gezicht toen ze haar pony Solea enkele maanden geleden kocht. Het is een kruising tussen een PRE (een Spaans paard) en een Breton (te vergelijken met een Percheron, een Frans trekpaard). Solea is 3,5 jaar oud en vanwege haar maat nu nog pony, maar ze kan nog doorgroeien naar een paardenmaat. “Ze is nog onbeleerd, maar heeft alle tijd om door te bloeien”, zegt Sammy.

Opleiden en verkopen

“De plannen waren eerst om haar op te leiden en haar te verkopen. Maar daar ben ik heel snel vanaf gestapt. We hebben nu echt een connectie samen en wil haar niet uit het oog verliezen. Op dit moment doen we alles rustig aan, het belangrijkste is dat ze gewoon paard mag zijn. Bijna 24/7 buiten met haar maatjes. Ze kent het hoofdstel en zadel en reageert heel braaf. Ik heb er twee keer opgezeten, de eerste keer zonder zadel(!). Ze heeft nog geen enkele stap verkeerd gezet. Ik denk dat ze maximaal twee keer per maand 15 minuutjes werkt. Voor de rest is het grootste doel plezier maken en genieten!”

Rassen verbeteren

Ze weet niet waarom de fokker de keuze heeft gemaakt om een PRE met een Breton te kruisen. Volgens Wikipedia worden Bretons vaker gebruikt om andere rassen te verbeteren. Zo werden in de jaren 30 Bretons gekruist met paarden in Spanje, dus dat maakt de kruising met een PRE helemaal niet zo vreemd.

Moeder is een Breton

Sammy weet dat de moeder een Breton is. Van dat ras heeft Solea qua uiterlijk dan ook het meeste van weg, vindt ze. “Ze heeft het zware lichaam van een Breton.”

Eenkennige van PRE

De vader is een PRE en daarvan heeft Solea volgens Sammy het karakter geërfd. “Het karakter heeft zij van een PRE. Ze is eenkennig, maar ze is nog jong. Ze weet precies wanneer ik op stal kom. Ook aan haar gangen kan je zien dat ze wat van de PRE heeft, voornamelijk het knieheffen.”

Blonde manen

Sammy viel op de blonde looks van Solea. “Ze heeft een vos-chocoladekleurige vacht met hele blonde manen.” Minpunten heeft ze nog niet kunnen ontdekken. “Ze heeft geen merriestreken, ze is erg gefocust op mij, ook tijdens het werk. Ze is heel erg nieuwsgierig en wil graag alles zien en beleven. De eerste tijd heeft ze wel moeten wennen, want ze kende niets. Zo heeft ze alle lekkernijen zoals appels en wortels moeten leren eten.”

Vind je de kruising PRE x Breton een aanrader?

“Ik kan het zeker aanraden, aangezien zij echt het karakter heeft wat ik zoek en qua uiterlijk helemaal! Ik hou van dikbillen 😁.”