inbound-926242073
inbound-926242073

De Kruising: Shetlander x Fries

Fun Opvallend Rassen


“Dit was geen bewuste kruising. Meer een ‘oeps, foutje!’”, vertelt Chaca Trul over Femke, een nu zesjarige merrie. Ze heeft een Friese merrie als moeder en een Shetlander als vader. “Ze is een Shetlander in een Fries jasje, zeggen we altijd.”

De Kruising:
Shetlander x Fries
Naam: Femke
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.36,9
 Kleur: zwart

Fries uiterlijk

“Op haar hoofd heeft ze wat wit maar verder is ze mooi zwart met mooie lange manen. Het uiterlijk is echt Fries, zo ook haar gangen, maar haar ondeugende karakter en eigenwijsheid zijn echt van een Shetlander. Femke is een koel paard wat niet snel bang is. Dit heeft ze van zowel de Fries als van de Shet. Haar werkwilligheid varieert van hard werken, wat volgens mij echt Fries is, naar ik ga lekker mijn eigen gang, wat weer duidelijk Shet is.”

Veelzijdig

Chaca vindt dat Femke heel veelzijdig inzetbaar is. “Zowel in de wedstrijden als op buitenrit: beide doet ze fijn. Op dit moment zijn we Femke hard voor de dressuurwedstrijden aan het trainen. Haar talent ligt meer bij dressuur maar springen vindt ze ook erg leuk. Op buitenrit vindt ze geweldig, ze is nergens bang voor totdat er ineens een kat vanuit de bosjes opduikt.”

‘Geen beginnerspony’

Dat laatste is ook de reden dat Chaca haar niet geschikt vindt als beginnerspony. “Daarvoor heeft ze net teveel Shetlanderstreken.” Verder vindt ze haar wel ontzettend lief voor kinderen.

Karakter

Chaca vindt Femke’s uiterlijk en karakter leuk, maar: “Door haar brede bouw en ondeugende karakter is ze meer geschikt voor de grotere en ervaren ruiter.”

Vind je de kruising Shetlander x Fries een aanrader?

“Ik wens iedereen een lieve pony zoals Femke toe. Wij hebben getroffen met haar,  maar zo’n kruising kan ook verkeerd uitpakken, waarbij alles mis is.”