52EC8D4D-F2A5-4BFB-AF1D-5386D7174150
52EC8D4D-F2A5-4BFB-AF1D-5386D7174150

De Kruising: IJslander x Fries

Nieuws

De Kruising: IJslander x Fries
Naam: Fró Sumar Van Het Schermereylandt, roepnaam Fró
Geslacht: Merrie
Stokmaat: 1.41 m
Kleur: Smokey black



Fró Sumar Van Het Schermereylandt is geen directe kruising van een IJslander met een Fries, er zit een achtste Fries bloed in, weet eigenaresse Daphne Fleuren. “Ik weet niet van welke kant van de familie dit komt.” Daphne weet dan ook niet of Fró bewust zo gefokt is, maar ondanks het Friese bloed heeft haar merrie wel vijf gangen.


Je zou kunnen zeggen dat je het Friese bloed nog terugziet aan haar kleur, maar dat is gissen. Wel vindt Daphne dat je aan haar uiterlijk kan zien dat er Fries bloed in zit. “Ze heeft een wat langere dikke nek en net een wat langere rug dan een normale IJslander.” Verder ziet ze eruit als een IJslander. “Ze heeft de hoogte van de IJslander en het kleine hoofd past ook meer bij de IJslander.”


Verliefd op haar looks


Haar pony is nu tien jaar oud, Daphne kocht haar twee jaar geleden. “We waren helemaal verliefd op haar looks.” Daphne rijdt voornamelijk recreatief met Fró, maar ze wisselt het werk graag af. “Ik vind het zelf leuk om een beetje dressuur te doen, een sprongetje maken en lekker in het bos te rijden, grondwerk, eigenlijk van alles. Springen was nog maar een gokje of ze dat ook leuk zou vinden want dat had ze nog nooit gedaan. Nu vindt ze zelf springen helemaal fantastisch, hoewel dat af en toe wel even puzzelen is met haar gangen.”



“Fró bezit over vijf gangen: stap, draf, tölt, galop en telgang. Dit maakt het soms wat lastiger om te rijden, zeker als ze nog niet zo goed gescheiden zijn. Ze is een super lief paard en leert heel snel. Ze is echter ook heel sensibel, schrikt snel, en is af en toe heel eigenwijs. Maar dat is ook wat ik heel leuk aan haar vind, er zit echt geen kwaad in. Als ze je eenmaal vertrouwt kun je echt alles met haar doen. Ze heeft ook wel veel pit, het is zeker geen slome met rijden haha. Zeker geen beginnerspaard. Maar als je eenmaal een klik met haar hebt is het een absolute topper.”


Dat Daphne geen wedstrijden rijdt met Fró heeft ook te maken met haar kruising. “Omdat ze geen volle IJslander is, mag ze niet meedoen met de gangenwedstrijden. En door haar vijf gangen is een dressuurproef heel erg moeilijk en zal ze ook nooit heel hoog kunnen komen in de springsport.” 


Vind je de kruising IJslander x Fries een aanrader?


“Jazeker! Het is een super leuk paardje, ik ben zelf helemaal verliefd op haar. Het is een veelzijdig paardje, alleen niet geschikt voor iemand die ook graag wedstrijden wil rijden.”