BE8FE6C7-9A99-4D38-ADC9-6387E0706061
BE8FE6C7-9A99-4D38-ADC9-6387E0706061

De Kruising: Fries x Haflinger x Arabier

Fun Rassen

“Ronde Haflingerbillen, sokjes van de Fries en toch niet te grof gebouwd”, zo omschrijft Esther van der Panne haar 13-jarige ruin Shaggy. “In Shaggy zijn uiterlijk en karakter zie je ook alle rassen wel terug. “Zijn karakter is heel vriendelijk, af en toe wat lomp en eigenwijs. Hij is super werklustig en doet graag zijn best voor me (vooral buiten en met springen).”

De Kruising:
Fries x Haflinger x Arabier
Naam: Shaggy
Geslacht: Ruin
Stokmaat: 1.54 m
 Kleur: donkerbruin

Van de fokker

Esther heeft haar pony rechtstreeks van de fokker gekocht. De fokker heeft volgens Esther bewust voor de kruising Fries x Haflinger x Arabier gekozen, maar waarom weet ze niet. “Shaggy heeft nog een volle zus van een jaar ouder (een heel ander type dan Shaggy, veel grover gebouwd). Ook heeft hij twee halfzussen (zelfde vader, andere moeder). De fokker zelf is zich daarna meer op de PRE gaan richten.”

Blonde haar van Haflinger

Shaggy zijn kleur varieert van donkerbruin in de winter tot heel lichtbruin in de zomer. Als ik hem scheer komen er drie kleuren vanaf:  zwart, bruin en Haflingerblond, Naast de dikke Haflingerbillen heeft hij vooral op zijn buik en in zijn liezen nog wel van dat blonde Haflingerhaar. Zijn gangenwerk heeft hij denk ook wel het meeste van de Haflinger. Vrij vlak en hij zit ook als een huis.”

Halshouding van Fries

“Shaggy heeft absoluut een hoge halshouding van de Fries, hij kan zich ook heel groot (en sterk) maken. Hij heeft ook wel kleine oortjes en een fijn hoofd, maar waar hij dat vandaan heeft, weet ik niet zeker. Wel heeft hij ook een lichte deuk in zijn neus en dat is dan weer meer van de Arabier.”

Slimme van een Arabier

“Qua karakter zeg ik altijd: hij heeft het eigenwijze van een Haflinger, het lompe van een Fries en het doorzettingsvermogen/uithoudingsvermogen van een Arabier, wat hem af en toe niet de makkelijkste maakt. Verder is het vooral een heel koele kikker, hij laat zich niet snel gek maken. 

Hij is heel aanhankelijk, een echte knuffel. Hij is ook wel heel slim, hij is al een aantal keer ontsnapt. Kunstjes leer ik hem eigenlijk ook niet, omdat hij dat iets te enthousiast oppakt. Ik heb hem een keer ‘nee’-schudden geleerd en af en toe leek het wel of hij een allergische aanval had. Na het leren buigen kon ik hem niet meer normaal aansingelen. Dat slimme schijnt hij dan ook van de Arabier te hebben.”

Verliefd

Esther heeft haar paard in juli 10 jaar, in augustus wordt hij 14. “Vanaf het moment dat ik Shaggy zag zag, was ik direct verliefd. En hij steelt nog steeds iedereen zijn hart, waar ik ook kom.... Hij heeft een bijzonder vriendelijke uitstraling. En die uitstraling maakt hij ook waar met zijn karakter. Hij is graag onder de mensen en komt altijd een knuffel halen. Hij werkt ook graag voor en met je.”

Geen dressuurpaard

“Ik rij Shaggy recreatief, maar ook dressuurmatig, we springen en rijden ook gewoon lekker buiten door bos/duin en strand. Hij is heel veelzijdig. Dressuur, springen, buitenritten (endurance), werken aan de lange teugel, alles doet hij. Ik zou hem ook nog graag beleren voor de wagen. Denk dat hij dat ook super zou doen!” Op de vraag waar hij het meest geschikt voor is, antwoordt Esther: “Ik denk dat hij met crossen of endurance de beste resultaten zou kunnen halen. Dressuur ligt hem niet echt, daar heeft hij zijn bouw ook niet voor mee. Ik heb een keer endurance met hem gestart en dat deed ie eigenlijk heel goed. Een officiële cross heb ik nooit met hem gestart, maar de lessen vond hij erg leuk en ik denk dat-ie dat gewoon goed zou doen op karakter.”

Toch een dressuurdoel

“Met Shaggy wil ik vooral plezier hebben. Het beste uit elkaar halen en lekker genieten van wat we bereiken. Wel hoop ik ooit nog  M1+1 te worden met Shaggy. Ik kreeg altijd te horen dat hij dat niet zou kunnen en wil iedereen zijn ongelijk bewijzen. Het zal eerder zijn dat hij het wél kan, maar ik niet 😉. Dus zijn we hard aan het lessen om de laatste twee punten in het L2 te halen en M1+1 te worden. En daarna, ach dat zien we dan wel!”

Stress

Het gaat dan ook niet altijd allemaal van een leien dakje. “Ik heb het nog niet vaak met hem meegemaakt, maar hij kan soms ineens in de stress raken en dan heb je geen contact meer met hem. Dan slingert hij alleen nog met zijn hoofd in het rond. Dat schijnt hij van de Arabier te hebben. En of het echt een minpunt is, hij is niet echt voor de dressuur gebouwd en heeft te korte gangen. Maar ja, heb hem ook niet gekocht om te stralen in de dressuur.”

Vind je de kruising Fries x Haflinger x Arabier geslaagd?

“Ik vind het wel een geslaagde kruising. Hij heeft een leuk uiterlijk en een gouden karakter. Het is een prima gebruikspaard voor de recreatieruiter. Hij is lekker stevig en toch ook weer niet te grof (nu pakt dat bij iedere kruising weer wat anders uit). Hij mankeert eigenlijk ook nooit wat.”

“Verder is hij lekker veelzijdig, alles kan er eigenlijk wel mee. Het enige dat ik nog niet heb gedaan, is mennen maar mijn vorige staleigenaar had hem zo willen overnemen om samengestelde mensport met hem te gaan doen. Daar zou hij gezien zijn maat en wendbaarheid helemaal geschikt voor zijn geweest, zei hij toen.”