IMG_20200427_095707_941
IMG_20200427_095707_941

De Kruising: Tuigpaard x Engels Volbloed

Fun Opvallend Rassen

“Avicii heeft de snelheid en kracht van een Engels Volbloed en het lieve en eerlijke karakter van een Tuigpaard”, vindt Simone Mensink. Zij zocht een eventingpaard en kocht Avicii vier maanden geleden, omdat van hem werd gezegd dat hij veel potentie heeft voor de eventing. 

De Kruising:
Tuigpaard x Engels Volbloed
Naam: Avicii
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.66 m
Kleur: valk

“De vader van Avicii is Landino, waarvan de vader Holland’s Golden Boy is.” Holland’s Golden Boy staat ingeschreven bij het American Saddlebred-stamboek. “De moeder van Avicii is Gienette, een dochter van de Engels Volbloed-merrie Rosie’s Glory (v. More than ready).”Je zou bij een eventer misschien niet zo snel aan een tuiger denken, maar Landino heeft veel nakomelingen die juist erg succesvol zijn in de springsport.

Niet het front van een Tuigpaard

“Avicii is 6 jaar oud en op papier staat dat hij een valkkleur heeft. Maar zoals het er nu naar uitziet is het een erg donkere valk. Misschien dat dit nog gaat veranderen. Ik zie in de bouw vooral meer Tuigpaard dan Engels Volbloed. Hij staat hoog op de benen en heeft een wat ‘hoekige’ kont. Maar hij heeft zeker niet de rechtop gebouwde en imponerende voorkant van een tuiger. Hij lijkt van voren juist meer op een Engels Volbloed. Avicii heeft best een smalle borst. Zijn gangen hebben ook meer weg van een volbloed. Hij heeft zeker niet van die hoog opgooiende benen in de draf. En in de stap en galop zie je ook vrij weinig terug van de gangen van een Tuigpaard.”

Druk in zijn hoofd

Simone is helemaal in haar nopjes met haar paard. “Hij vindt het geweldig om lekker te scheuren door de bossen maar een spring- of crosshindernis vindt hij ook fantastisch om overheen te vliegen. Het enige nadeel aan hem is dat hij snel afgeleid is en erg druk in zijn hoofd is. Maar dat maakt hem zeker niet minder leuk. Avicii heeft naast zijn voorwaartse drang ook nog de drang om alles perfect te willen doen. Hierdoor stroomt zijn hoofd af en toe iets over en kan hij ontploffen. Dit resulteert dan in wat gekke bokkensprongen en wat aandachtsverlies. Het feit dat hij graag gezien wil worden helpt ook niet altijd mee.”

Vind je de kruising Tuigpaard x Engels Volbloed een aanrader?

“Ik vind het een topkruising en raad deze erg aan, want dit paard wil echt alles voor je doen.Zijn uithoudingsvermogen is oneindig. Hij kan wel uren achter elkaar doorrennen zonder maar een keer naar adem te hoeven happen. Het maakt de kruising daardoor wel erg pittig om te rijden maar dat vind ik alleen maar leuk.”

“Ik denk dat deze kruising vooral geschikt is voor de intensieve sporten zoals de eventing en endurance. Voor de dressuur is de kruising wat minder geschikt, vanwege de enorme voorwaartse drang.  Bij de dressuur gaat het toch meer om de verzameling en tempocontrole. Hij heeft hier over het algemeen geen geduld voor. Je kan er wel prima een dressuurproefje mee rijden maar makkelijk is het zeker niet. Verder is Avicii zo lief dat je ook prima uren kan tutten en frutselen met zijn manen en staart, want daar heeft hij wel een flinke bos van.”

20200523_110036
20200301_214024