WhatsApp Image 2020-09-03 at 20.29.34
WhatsApp Image 2020-09-03 at 20.29.34

De Kruising: Pinto x Russische Volbloed Arabier

Nieuws

De Kruising:
Pinto x Russische Volbloed Arabier
Naam: Nador VS
Geslacht: hengst
Stokmaat: 1.54 m
Kleur: VosbontCandide Haerens had altijd volbloed Arabieren, maar toen ze ruim acht maanden geleden de vosbonte Nador VS zag, viel ze als een blok voor hem. Zijn moeder is een Russisch gefokte Arabische Volbloed en daardoor steviger gebouwd dan de showpaarden die Candide gewend was. Ze vond en vindt zijn uitstraling helemaal te gek.
Nador is zeven jaar oud en  een goedgekeurde dekhengst. “Hij geeft altijd prachtige veulens met een goed karakter.”  Candide piekert er niet over hem te laten castreren. Dat is ook helemaal niet nodig, vindt ze. “Door zijn zachte en aanhankelijke karakter zou het een zonde zijn om hem te castreren. Hij is zeker niet moeilijker te onderhouden dan een ruin. Je kan zo langs merries passeren, hij zal niets doen op een keer brullen na, maar hij zal nooit weglopen.”


Moeder is een Russische Volbloed Arabier


De bonte kleur van Nador is geen toeval. “Hij komt van VS Arabians. Femma van Santen is zijn fokker en zij heeft doelbewust een Pinto Arabier gefokt. Het doel was een dekhengst die ook wat kon betekenen in de sport. Wat geslaagd is, aangezien hij al superveel prachtige veulens heeft voortgebracht allemaal met hun eigen unieke patroon”, zegt Candide. “Nador is een Russische gefokte Arabier, juist omdat deze beter presteren in de sport en meer spiermassa hebben en robuuster zijn dan fijne show- Arabieren. Zijn moeder is Sjadosa. Een zuiver Russische volbloedmerrie uit prestatielijnen. De vader van Nador is een Pinto Arabier met Neron-bloed, daar komt dus het bont vandaan.Candide vertelt dat de vader van Nador ook grotendeels Arabisch bloed door zijn aderen heeft stromen. De Arabische eigenschappen zijn dan ook duidelijk aanwezig bij Nador. “Hij heeft een heel lichte knik in zijn hoofd en hij loopt heel sierlijk, bijna zwevend, met zijn staart in de lucht en toch straalt hij daarbij kracht uit. Hij is zo trouw als een echte Arabier en als hij je vertrouwt, gaat hij door vuur voor je. Je mag alles van hem vragen, hij weigert nooit. Het is als een grote teddybeer. Hij heeft alle beste eigenschappen van een Arabier. De kracht, het uiterlijk, de sierlijkheid, loyaliteit… Van de Pinto zie je het mooie ponte patroon terug, dat perfect in balans is: niet te veel wit en niet te veel vos.”


Karakter van goud


“Nador heeft een gouden karakter. Veel te braaf voor deze wereld noem ik hem. Mijn kinderen van 3 en 4 jaar rijden zonder problemen alleen op hem. Hij past zich aan aan de persoon die hem berijdt of met hem omgaat. Hij hinnikt altijd als je aankomt en komt knuffelen. En als je hem een dagje niet zou berijden, gaat hij sip kijken. Hij wordt super graag bereden met en zonder hoofdstel en zadel. Hij kan perfect worden bereden met neckrope en leerde het, zonder overdrijven, binnen 15 minuten.”


Candide vindt dat Nador zijn goede karakter voor een deel heeft te danken aan zijn fokker. “Femma van Santen, de eigenaresse van VS Arabians, leeft voor haar paarden en ziet ze graag met het hele hart en dat merk je aan de paarden hun karakter. Het is een topvrouw met de nodige kennis en vriendelijkheid voor deze paardenwereld.”Minpunten heeft Candide dan ook nog niet aan haar pony kunnen ontdekken. “Hij heeft een heel goede conditie en een super uithoudingsvermogen. Hij weigert niet en is altijd nieuwsgierig en goedgezind. Eerlijk is eerlijk, ik heb nog geen enkel minpunt aan Nador kunnen ontdekken. Zowel niet op uiterlijk, als op gezondheid of karakter.


“Ik rij recreatief met Nador, maar train om aan endurance mee te kunnen doen. Daarin zou ik eventueel wel met hem verder willen gaan. Ik doe verder lichte dressuuroefeningen, doe wat sprongetjes en werk aan uithoudingsvermogen, maar uiteindelijk is het rijden maar bijzaak. De vriendschap en band die we hebben, elke dag knuffelen en de omgang is het leukste aan hem.”


Vind je de kruising Pinto x Russische Volbloed Arabier een aanrader?


“Dat vind ik zeker. Ik heb vroeger altijd alleen de fijnere soort Volbloed Arabieren gehad. Toen ik Nador zag, wist ik: dit paard moet en zal ik bij me krijgen. Hij heeft alles wat een Arabier heeft, maar dan met een leuk kleurenjasje dat je niet bij een pure volbloed ziet. En stiekem vind ik dat gespierde leuk en stoer.”


WhatsApp-Image-2020-09-03-at-20.29.33-1
WhatsApp-Image-2020-09-03-at-20.30.11
WhatsApp-Image-2020-09-03-at-20.29.33