Sterke band
Sterke band Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Paarden vergeten hun menselijk vriend niet

Horsemanship Opvallend

Je paard kan je meest trouwe, levenslange vriend worden als je hem goed verzorgt. Ook begrijpen paarden woorden beter dan verwacht. Door hun goede geheugen herkennen ze niet alleen een mens, maar ook hun trainingsmethoden voor meer dan tien jaar.

De band met een mens lijkt op het paardengedrag in het wild, aangezien paarden niet alleen hun eigen familie en vrienden waarderen, maar ook open staan voor nieuwe connecties. 

Relaties

Carol Sankey, de leider van het Franse onderzoek, legt uit: “Paarden hebben lange termijn relaties met leden van hun familiegroep, maar ze gaan ook om met leden van andere groepen als ze een nieuwe kudde vormen.” Sociale relaties van paarden zijn langdurig en soms zelfs levenslang.

Etholoog Sankey van de Universiteit van Rennes en haar collega’s onderzochten 20 Anglo-arabieren en drie Selle Français paarden gestald in Chamberet, Frankrijk. Ze bekeken hoe goed de paarden hun vrouwelijke trainster en haar instructies onthielden, nadat ze elkaar acht maanden niet gezien hadden. 

De trainingsmethode van de trainster bestond uit basisoefeningen die beloond werden met voer. Door de voerbeloning lieten de paarden meer positief gedrag zien tegenover de onderzoeker, zoals snuiven en likken. Dit zijn tekenen van affectie. “Paarden die getraind werden zonder beloning toonden vier tot zes keer meer negatief gedrag, zoals bijten, schoppen of aanvallen van de onderzoeker.”

Toen de paarden hun trainster na acht maanden weer zagen, werden de paarden die met voerbeloningen getraind waren, aangetrokken tot de trainster. De paarden leken ook andere mensen sneller te accepteren, aangezien ze een positieve herinnering hebben aan mensen in het algemeen. “Uit onze resultaten blijkt dat paarden weinig verschillen van mensen op het gebied van positief leren. Ze leren, onthouden en gedragen zich beter als het leerproces geassocieerd wordt met positiviteit.” 

Honden worden vaak getraind door middel van stemcommando’s, maar het merendeel van het paardrijden is gebaseerd op lichamelijk contact zoals de druk van het bit, de benen van de ruiter en gewichtsverandering in het zadel. Aangezien paarden erg goed zijn in het onthouden van woorden en de stem van een mens beter kunnen horen dan honden, voorspellen de onderzoekers dat trainers meer succes kunnen hebben als ze stemcommando’s gebruiken in hun training.

Bron: NBC News