111209998_ABFweb
111209998_ABFweb

Hoe zit dat: Kun je paarden hun eten laten kiezen?

Nieuws

‘Wat zullen we vanavond eten?’ is een van de meest gestelde vragen tijdens het ontbijt. Zou het niet geweldig zijn als je deze vraag ook aan je paard kon stellen? Dat scheelt een hoop keuzestress. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar gedragsdeskundge Marc Pierard vertelt hoe het zit.




Kiezen tussen symbolen


Stel je het jezelf al voor? Dat je ’s avonds voor de stal van je paard staat en hem vraagt of hij vanavond liever slobber of muesli heeft? Onderschat je paard niet, zo’n slecht idee is het namelijk niet eens. “Je kunt een paard inderdaad trainen om een keuze tussen iets te maken”, vertelt Marc. “Vorig jaar hebben Deense onderzoekers een onderzoek gedaan met een groep paarden. Ze vroegen de dieren of ze een deken op wilden of niet.” Maar hoe deden ze dat dan? Marc: “De onderzoekers leerden de paarden de betekenis van een aantal symbolen en vervolgens vroegen ze om ertussen te kiezen.” Als je een aantal symbolen bedenkt - die natuurlijk flink van elkaar verschillen - kost het niet eens heel erg veel tijd om je paard te leren wat ze betekenen. “Het kostte de onderzoekers twee á drie weken tot de paarden het verschil kenden tussen twee symbolen.”

Maar dat zijn twee symbolen, er zijn natuurlijk honderden soorten voer. Kan je paard die allemaal leren? “Het is mogelijk om je paard tussen meer symbolen te laten kiezen, ik denk dat vijf tot tien symbolen wel moeten lukken. Maar dan duurt de training uiteraard wel langer. En je moet ervoor zorgen dat de symbolen genoeg van elkaar verschillen.”

Motivatie


Wij mensen zijn lang niet allemaal even slim, hoe zit dat dan met paarden? Kunnen ze het allemaal leren? “Het ene paard leert natuurlijk wel sneller dan het andere”, vertelt Marc. “En dat hangt ook van de motivatie af. Je hebt paarden die gigantisch dol zijn op eten en vanbinnen alleen maar ‘eten, eten, eten’ denken. Dat paard leert sneller dan een paard met de motivatie van ‘het zal allemaal wel’. De leersnelheid hangt - net als bij mensen - heel erg nauw samen met de motivatie.” Het is trouwens helemaal niet onnatuurlijk om je paard te laten kiezen wat hij het liefste eet. “In de natuur selecteren paarden hun dieet ook nauwkeurig, maar dan doen ze dat aan de hand van tekorten. Als ze een tekort aan bijvoorbeeld magnesium of zout hebben, zoeken ze bronnen op die dat bevatten. Een paard heeft een instinctieve regulator die tekorten opspoort.”
De leersnelheid hangt - net als bij mensen - heel erg nauw samen met de motivatie.”

Als je aan een kind vraagt wat hij die avond wil eten, is de kans dat hij ‘spruitjes’ roept zeer klein, dat weten we allemaal. En paarden zijn net kinderen, toch? Marc: “Het risico dat hij de ongezonde dingen uitkiest is uiteraard wel aanwezig. Als wij mensen mogen kiezen eten we toch ook liever MacDonald’s dan een bak salade? Het is dus aan te raden het dieet ernaast aan te vullen met gezonde dingen en hem niet het vetorecht te geven.”