paddestoel
paddestoel

Paddo’s voor paarden: wondermiddel of niet?

Nieuws

Paddo’s voor je paard. Het klinkt gek, maar er zijn ruiters en trainers die er inmiddels bij zweren. De Amerikaanse dokter Marvin Hausman, ‘dokter paddenstoel’, ontwikkelde op paddenstoelen gebaseerde supplementen die ook op sommige paarden een goede uitwerking zouden hebben.


Kentucky 2007. Op de tribune van de renbaan in Louisville moedigt een uitzinnige menigte de twintig volbloeden aan die zojuist uit de startboxen zijn gevlogen in de jacht op ruim een miljoen dollar en de deken vol rozen die de winnaar van de Kentucky Derby traditioneel krijgt omgehangen. In het publiek volgt een kalende, grijze man met een sikje de race met vooral wetenschappelijke interesse. In de staart van de bonte stoet van jockeybuizen ziet hij de koningsblauwe en kanariegele rijderkleuren van jockey Kevin Borel die Street Sense rijdt. Als dit maar goed gaat...

Hoe is dokter en onderzoeker Marvin Hausman hier terechtgekomen? Wat doet hij op de tribune bij deze belangrijkste race van het jaar in de States? Van huis uit is hij helemaal geen paardenman. Al jaren was hij werkzaam als arts. Daarnaast deed hij onderzoek op het gebied van immunologie. Jarenlang tuurde Marvin in microscopen, nam hij tests af en bekeek hij buisjes bloed, allemaal om te achterhalen welke invloed voeding heeft op het immuunsysteem. Toen zijn moeder in 1995 Alzheimer kreeg, ging hij op zoek naar een middel waarmee hij deze slopende ziekte te lijf kon. Hij liep universiteiten af om de beste doktoren uit te horen en het meest recente onderzoek te lezen. Uiteindelijk stuitte hij op een onderzoek naar paddenstoelen. Hieruit bleek dat sommige onderzoeken antioxidanten bevatten die allerlei verouderingsprocessen vertragen. Naast een talent voor wetenschap heeft Hausman een zakelijk talent. Zo richtte hij het aan de New Yorkse beurs genoteerde bedrijf Medco Research op: een grote farmaceutische onderzoeksorganisatie. Inmiddels heeft hij een bedrijf dat voor paarden, honden en mensen paddenstoelsupplementen op de markt zet.

[row][eight]

[panel]

Wetenschappelijk


In Europa biedt Matrix Healtcare de supplementen aan via internet. Voor tal van problemen (gebit, gewrichten, stress) biedt het bedrijf supplementen aan op basis van paddenstoelen. Een voorraad voor dertig dagen kost vijftig pond. De preparaten van Hausman voorzien mede in de behoefte aan vitamine D. Gebrek aan deze vitamine zou bijdragen aan allerlei kwalen. De vitamine draagt, aldus Hausman, bij aan het bestrijden van ontstekingen.

Dr. Marc van den Top, de in paarden gespecialiseerde voedingsdeskundige, wil niet zomaar meegaan in het enthousiasme van Marvin Hausman en de ruiters die zijn middelen gebruiken. “De claims zijn zoals gebruikelijk fors. Dit is vaak het geval. Het zou kunnen dat het ‘verhaal achter de paddo’s’ klopt, maar daar kan ik geen uitspraak over doen. De kans op het vinden van gedegen wetenschappelijk bewijs lijkt mij overigens klein. Het zal misschien alleen maar om een klein onderzoekje in eigen beheer gaan. En ja, als een toppaard dat jouw spul gebruikt al wint, wat ga je dan nog onderzoeken? Aan winnaars worden geen vragen gesteld...”Dit laat de mogelijkheid open dat er paddenstoelen zijn er zijn tenslotte duizenden soorten die werkzame stoffen bevatten met een gunstige uitwerking op gezondheid en afweer, zegt Van den Top. “Aangezien er al in een vroeg stadium commerciële belangen spelen, zullen de betreffende onderzoekers vaak al niet meer bereid zijn hun kennis met anderen te delen en door anderen te laten toetsen. Dus wetenschappelijke publicaties zitten er dan meestal niet meer in, er moet geld verdiend worden. En dan moet je het geheim van de smid niet verklappen.”

[/panel]

[/eight][four]

Paddenstoelen en paarden


De paddenstoel werd eeuwen terug door de Chinezen al gezien als geneeskrachtig. Met zijn onderzoek probeerde dokter Hausman deze eeuwenoude wijsheid een wetenschappelijke basis te geven. De eerste voortekenen waren zeer gunstig. Tijdens zijn drukke werk als arts en ondernemer slaagde hij er ook nog in een vrouw aan de haak te slaan, Deborah. Een sportieve meid die toen ze met Hausman trouwde een oude passie de vrije loop liet: paarden. Het stel kocht de Quailhurst Farm waar ze zich storten op het fokken en trainen van springen dressuurpaarden. Deborah rijdt dressuur en start regelmatig in Europa. In 2006 was ze finalist in de Pavo Cup. Samen met haar man is ze eigenaar van de springhengst Nassau (v. Indoctro), die in 2005 werd uitgeroepen tot KWPN Paard van het Jaar.

[/four][/row]

Terug naar het onderzoek van Marvin. De aanwijzingen dat de antioxidanten heilzaam zijn voor mensen, stapelden zich op in zijn onderzoek. Hoe zouden de preparaten op paarden werken? De wetenschapper in hem trappelde van ongeduld om het uit te proberen, maar Deborah voelde er weinig voor om de paarden als proefkonijn te gebruiken. “Jij komt niet in de buurt van mijn paarden met dat spul voordat ik het zelf heb geprobeerd”, zei ze. Inmiddels zweert ze bij de supplementen. Ze voelt zich fitter en scherper. Voor Marvin was de weg vrij om de paddenstoelsupplementen op paarden uit te proberen. Een paard van een buurvrouw had last van kleine huidtumoren die door een ontsteking waren veroorzaakt. Marvin Hausman diende het paard een tijdje de supplementen toe en de ‘wratten’ stopten met groeien.

Goede resultaten


Steeds meer mensen kregen lucht van de preparaten waarmee Hausman in de weer was. In 2007 werd hij er door een stel veeartsen bij geroepen toen er in Florida rhinopneumonie rondwaarde. Een man had zeer veel interesse in het verhaal dat de dokter vertelde. Hausman gaf hem een grote fles mee. Pas later hoorde hij dat dit trainer Carl Nafzger was, de trainer van het renpaard Street Sense. En dat is de reden dat Marvin Hausman tijdens de Kentucky Derby van 2007 met meer dan gemiddelde interesse de verrichtingen van Street Sense volgde. De start in de Derby was beroerd voor Street Sense. Maar het veld bleef compact en de volbloed wist aansluiting te behouden. In de wirwar van zwoegende paardenlijven, modderkluiten en felgekleurde jockeybuizen rukken de blauwgele kleuren van Borel langzaam op. Halverwege de laatste bocht zit Street Sense nog ingesloten tussen de andere paarden, onder wie de op dat moment zeer sterke Curlin. Bij het uitgaan van de laatste bocht ontstaat er een piepklein gaatje. Street Sense duikt er in. Geen enkel paard meer voor hem. Morel spoort hem aan en weg is hij. Op naar de streep. Alleen!

Het lijkt geen toevalstreffer. Nafzger heeft de ‘mushrooms’ ook aan zijn andere paarden gegeven. En als Hausman de bloedmonsters van deze paarden bestudeert, ontdekt hij dat het aantal witte bloedcellen hierin hoger is dan normaal, een aanwijzing dat de weerstand van de dieren is verhoogd.

Ook de Britse dressuurruiter Wayne Channon zweert bij de ‘paddo’s’. Hij voert zijn paarden EquiSANO, zo heet het supplement dat Hausman inmiddels op de markt heeft gezet. Wayne’s paard Lorenzo is af van zijn chronische hoest en alle paarden hebben tenminste tien procent meer zuurstof in het bloed, stelt hij. De paarden boeken sneller vooruitgang in de training en herstellen sneller van blessures. Wayne en zijn familie gebruiken zelf ImmuSANO. Dat is de variant voor mensen. De paarden van dressuuramazone Catherine Haddad krijgen de supplementen eveneens. “Mijn vader was arts”, vertelt Catherine. “Ik herinnerde me dat hij paddenstoelpreparaten voorschreef aan kankerpatiënten. Ze geeft twee voorbeelden van de heilzame werking van de preparaten op paarden. Een paard dat voortdurend licht kreupel was, draafde regelmatig aan de longe nadat het drie weken de supplementen had gehad. Na vier weken was het middel op. Vijf dagen later was het paard onregelmatig. Na tien dagen was haar voorraad aangevuld en hervond het paard zijn regelmatige draf. Een ander paard was een enorme zenuwpees dat de grootst mogelijke moeite had om zich te concentreren. Nadat Catherine dit paard het prepraat had gegeven, sloeg het zich nauwelijks afgeleid door een grote wedstrijd heen. En het mooiste, aldus de amazone: het spul test negatief op doping. Zowel Wayne Channon als Catherine Haddad worden gesponsord door een bedrijf van Marvin Hausman.

rechterpg openen (Large)