pony kudde
pony kudde

‘Kuddeleider’ bestaat misschien niet

Gedrag Opvallend

Doorgaans gaan we er vanuit dat een hengst of een oudere merrie de leider van een kudde is. Uit Frans onderzoek blijkt dat die veronderstelling misschien helemaal niet juist is. 

Voor het onderzoek werden twee kuddes met Przewalski’s in Frankrijk bestudeerd. De grootste kudde telde een 8-jarige hengst, vijf volwassen merries, twee 2-jarige merries en vier veulens. 

Twee jaar later werd de volgende kudde bekeken. Die bestond uit een 12-jarige hengst, drie volwassen merries en twee veulens. De groepen werden niet bijgevoerd en stonden ook niet in contact met mensen.

Leiderschap

Het leiderschap wordt gekenmerkt door drie dingen: als eerste vertrekken, voorop lopen en anderen aanzetten om mee te werken. Daar werd naar gezocht in de kuddes. 

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat die drie dingen niet echt werden teruggevonden. Er was eerder sprake van gezamenlijke besluitvorming. Vaak werd gezien dat meerdere paarden tegelijk vertrokken en dat ze samen voorop liepen. Je kunt natuurlijk verschillende definities van leiderschap in de kudde gebruiken, maar hoe de onderzoekers het ook bekeken, een echte leider kon niet worden aangewezen.

De onderzoekers geven wel toe dat het onderzoek eigenlijk nog iets te kleinschalig is. Onderzoek naar meer kuddes met een groter aantal paarden is nodig. Toch vindt het team het opvallend dat ze in deze twee kuddes geen leider konden vinden. Tot nu toe werd gedacht dat de sociale structuur in kuddes altijd hetzelfde is, maar dat is dus niet het geval.

Bron: Horsetalk | Bit & Cap