Goed passend zadel?
Goed passend zadel?

Goed passend zadel blijkt niet vanzelfsprekend

Welzijn Hanarchement Opvallend

Een Britse studie wijst uit dat veel ruiters niet goed in hun zadel zitten, met gevolgen voor het paard. Meestal wordt niet gekozen voor het perfect passende zadel, maar voor een zadel uit het bestaande aanbod. Simpelweg omdat het ideale zadel erg duur kan zijn.

Willekeurige foto’s van ruiters in het zadel zijn vergeleken door twaalf mensen die allemaal een beroep uitoefenen in de paardenwereld of zelf in het bezit zijn van een viervoeter. Aan deze mensen werd gevraagd de foto’s te beoordelen. Dit werd gedaan op gebied van een juiste houding, of de ruiter te groot was voor het paard, of de ruiter wel netjes in het midden van het zadel zat en of het zadel de juiste maat had voor de ruiter.

Resultaten

Van de 34 foto’s, zat maar 12% netjes in het zadel. Wel 41% van de ruiters zat te ver naar achteren en 59% was te groot voor het zadel dat op het paard lag. Een niet goed passend zadel kan invloed hebben op de balans van de ruiter. Je veroorzaakt verkeerde drukpunten op de rug van je paard die vervolgens kunnen leiden tot vervelende klachten.

Een geschikt zadel

Volgens Dr. Sue Dyson, hoofd van klinische orthopedie in het Centre for Equine Studies, is betere educatie over de gevolgen en het voorkomen van een niet goed passend zadel cruciaal. 

“Ruiter en zadelmaker moeten kijken of het zadel geschikt is voor het paard, maar zeker ook voor de ruiter. Helaas wordt er maar al te vaak gekozen voor een ‘op zich goed passend zadel’, omdat dit simpelweg het aanbod is. Als meer mensen investeren in een goed passend zadel kan dit later grof geld besparen op kosten voor de dierenarts.”

Bron: horsetalk.co.nz