kudde
kudde

Wie is de leider van de kudde?

Nieuws

Wie is volgens jou de leider van de kudde? Het meest dominante paard? Fout! Volgens Frans onderzoek is het dominantste paard namelijk bijna nooit de leider van de kudde. De kuddeleider verandert zelfs een paar keer per dag, schrijft The Horse.


“Om een echte leider te zijn heb je volgers nodig, dat geldt zowel voor mensen als voor paarden”, vertelt Odile Petit, van de Universiteit van Straatsburg. Ze presenteerde haar onderzoek afgelopen april.

Volgen


Veel onderzoekers en paardeneigenaren geloofden altijd al dat het meest dominante paard - vooral hengsten en oudere, dominante, merries - de kuddeleiders waren. Maar uit het onderzoek van Petit blijft dat zij vaak het leiden overlaten aan anderen. De paarden die meestal de leidende taak op zich nemen zijn de meest sociale.

Vrienden


Maar, zowel het dominante en het meest sociale paard worden niet snel gevolgd, dat is het paard met de meeste ‘vrienden’. “Het komt neer op de nauwste relaties die het leidende paard heeft met andere paarden”, zegt Petit. “Wanneer paarden zien dat hun ‘vrienden’ gaan bewegen, dan gaan ze vaak mee.” Meestal beginnen de paarden in kleine groepjes te bewegen, tot de hele kudde volgt.

Het onderzoek


Petits onderzoeksteam onderzocht verschillende kuddes van 15 tot 20 paarden in grote weides. Ze maakten opnamen van de bewegingen van de kudde en ontdekten dat de leiders vaak subtiele aanwijzingen gaven. Daarnaast ontdekten ze dat elk paard ind de kudde de leiding had over minstens één beweging van de hele kudde in een week. Maar niet alle leidende paarden werden gevolgd, in dat geval hield de ‘leider’ op met de beweging.

Hengst


Volgens Petit ontdekten ze verrassend genoeg dat de hengst in een groep van merrie vaak de beweging onderbreekt. “Wanneer we de hengst uit de groep haalden, leken de merries veel meer in de pas te lopen dan zonder hem”, zegt ze. “En als hij er wel was, liep hij niet in de pas met de rest. En als hij de bewegingen probeerde te onderbreken, werd hij vaak niet gevolgd.”

Bron: The Horse