De Kruising: Haflinger x Arabier

Fun Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze keer Esprit, een kruising tussen een Haflinger en een Arabier.

Naam: Esprit
Leeftijd: 18
Geslacht: Merrie
Kruising: Haflinger x Arabier
Kleur: Koffievos
Stokmaat: 1.48

Esprit is het paard van Romy Duijn. Ze heeft Esprit inmiddels ongeveer 15 jaar en geniet nog iedere dag van haar. “Ze is echt een enorme goedzak, hartstikke lief, al heeft ze soms wel een gebruiksaanwijzing. Een tijdje geleden kreeg ze chronisch ontstoken hoefranden, waardoor ik haar nu alleen nog rijd als ze zich goed voelt en geen pijn heeft. Dan kunnen we wel nog alles. We maken veel buitenritjes, maar ook dressuur of springen doen we nog wel. Ze staat dus eigenlijk met vervroegd pensioen en daar kan ze wel van genieten. Ze komt van een fokstal voor Haflingers, daar wilden ze wat experimenteren met verschillende kruisingen.”

Bouw & karakter

“Als je naar Esprit kijkt begint ze echt als Arabier. Ze heeft een heel lief zacht hoofdje, met een klein neusje. Naarmate je echter verder naar achteren gaat wordt ze steeds meer Haflinger. Ze heeft dan ook een echte Haflinger kont. Haar benen zijn wel relatief rank, echt weer als een Arabier, maar ze heeft de ogen van haar moeder en dat was een Haflinger.”

“Esprit heeft ook echt de pit van een Arabier. Ze wil wel voor je werken, maar als ze geen zin meer heeft dan moet je weten hoe je daar mee om moet gaan. Dan kan ze echt heel heftig en moeilijk worden. Als ze ergens geen zin in heeft, heeft ze ook echt de gangen van een Haflinger, maar als ze wel wil lopen, kan ze net zo mooi lopen als een Arabier.”

Band

Romy: “Esprit heeft echt een gouden hartje, ondanks het pit dat ze af en toe heeft. Ik ben op zoek gegaan naar een pony voor de sport, omdat ik graag een wat hoger niveau wilde rijden, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen haar weg te doen. Nu heb ik dus twee paarden. Ik ken haar inmiddels goed, dus ik weet hoe ik met haar om moet gaan en dan is ze geweldig.”

Vind je de kruising Haflinger x Arabier een aanrader?

Romy vindt de kruising Haflinger x Arabier wel een aanrader, maar je moet wel weten waar je aan begint. “Zoals ik al zei, ze is een schat, maar ze heeft wel een gebruiksaanwijzing. Als ze geen zin heeft om te werken, laat ze je dat heel duidelijk weten. Ik weet inmiddels hoe ik daar mee om moet gaan en kan haar goed rijden als ze in zo’n bui is, maar je moet er wel mee opletten. Als je niet verder wilt in de sport en je bent geen beginner, is ze echt een toppaard.”

Bron: Bit & Cap