De Kruising: Fries x Arabier (Arabo Fries)

Fun Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze keer Brammetje (ook wel gewoon Bram genoemd), een kruising tussen een Fries en een Arabier.

Naam: Brammetje
Leeftijd: 8
Geslacht: Ruin
Kruising: Fries x Arabier
Kleur: Zwart
Stokmaat: 1.74

Brammetje is het paard van Barbara Leget. Ze heeft Brammetje al bijna zijn hele leven en is nog steeds razend enthousiast over hem. “Bram is echt een geweldig paard. Ik heb zelf reuma, waardoor hij nog het enige paard is dat ik rijd. Hij loopt voor de kar, alleen, maar ook met meerdere paarden. Ik rijd alleen wedstrijden in de zomer en binnen drie zomerseizoenen zijn we van de B naar de Z1 gevlogen.”

Hoe Brammetje tot stand is gekomen, is vrij zeker volgens Barbara. “Zijn moeder was een Friese ster merrie en stond in een wei naast twee pas gecastreerde Arabische hengstjes. Een van die twee paardjes moet zijn kunstje nog gedaan hebben, want toen ze de merrie wilden insemineren bleek ze al drachtig te zijn.”

Bouw & karakter

“Bram is eigenlijk gewoon een Fries. Hij ziet er uit als een Fries, alleen is hij wat groot en heeft hij mooie, lange benen. Bram heeft ook wel de beharing van een Fries, hij krijgt dus ook sokken en dergelijke. Die haal ik er echter altijd af, want hij mag er van mij best wat sportiever uitzien. Hij is ook erg smal, niet zo’n klassieke, brede Fries. Inmiddels is het wat minder, maar zeker in zijn jeugd werd hij zo snel groot dat hij daar wat onhandig van werd.”

“Bram is echt een verschrikkelijk lief paard. Als we hengsten op stal krijgen die nogal heet zijn, dan zetten we ze naast Bram, want die is zo kalm en koelbloedig dat hij ieder paard wel rustig krijgt.”

Band

Barbara: “Bram is echt mijn maatje, hij vertrouwt me echt en we hebben een hele goede band. In zijn jeugd was Bram echt een rotzak en durfde niemand zijn wei in. Alleen bij mij heeft hij zich eigenlijk altijd goed gedragen, maar ik ben dan ook altijd erg consequent met hem geweest. Hij is erg gehecht aan me en ik ook aan hem.”

Vind je de kruising Fries x Araier een aanrader?

Barbara vindt de kruising Fries x Arabier zeker een aanrader. “Als we eerder hadden geweten dat deze kruising voor zo’n fijn paard zorgt, had ik dit veel eerder gedaan. Bram heeft het uiterlijk en het koelbloedige van een Fries, maar hij is veel ranker en heeft wat meer pit, waardoor hij erg fijn is in de dressuur. Daarbij heb ik het idee dat hij meer uithoudingsvermogen heeft dan de gemiddelde Fries. Hij is naar mijn idee gewoon wat minder snel op.”

“Ik vind Friezen schitterend, maar ik vind ze toch altijd een beetje te lomp, van Arabofriezen vind ik dat ook. Bram is echt voor 50% Fries en voor 50% Arabier en dat maakt dat hij zo slank is. Laatst hebben we ook een jonge KWPN x Fries aangeschaft en ik ben heel benieuwd hoe die uit gaat vallen. Ik kan er wel toekomst in zien.”

Bron: Bit & Cap