IMG-20200814-WA0007
IMG-20200814-WA0007

De Kruising: New Forest x onbekend

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Luna, een kruising tussen een New Forest en waarschijnlijk een warmbloed.

Naam: Luna
Leeftijd: 6 jaar
Geslacht: Merrie
Kruising: New Forest x onbekend
Kleur: Zwart
Stokmaat: 1.45 m

Amber Touw heeft pony Luna in bruikleen en zou haar nooit meer weg willen doen. “Ik ben drie jaar geleden verhuisd van Amstelveen naar Kampen. Toen dacht ik: ‘Dan kan ik ook wel een pony nemen, aangezien de stalling hier goedkoper is en er meer ruimte is’.

Eigenlijk kwam ik tot de conclusie dat ik geen paard wilde kopen. Wat als het niet klikt? Dan zou ik hem weer moeten verkopen. Dat wilde ik voorkomen, dus zette ik een advertentie op om te zoeken naar een pony in bruikleen. Toen kwam ik terecht bij de eigenaresse van Luna. De eigenaresse heeft haar zelf gefokt, maar had te weinig tijd voor haar. Daarnaast was Luna wat aan de kleine kant gebleven. 

Zij wilde Luna niet verkopen en ik wilde niet kopen, een perfecte match. Ik ben twee keer wezen kijken en daarna heb ik besloten het te doen. De eigenaresse is haar komen brengen en het voelt echt als mijn eigen pony. Ik maak alle beslissingen en de eigenaresse bemoeit zich er vrij weinig mee. Ze weet dat Luna een goed plekje heeft en ik goed op haar pas. Je hoort veel verhalen over bruikleen en het berust ook echt op vertrouwen van beide kanten, destijds hebben wij dan ook een contract opgesteld. De bruikleen regeling bevalt mij goed en ik ben de eigenaresse ontzettend dankbaar.”

“Luna was onbeleerd toen ze bij mij kwam en dat is ze eigenlijk nog steeds. Ik heb het verder niet opgepakt en ik weet ook niet of ik dat wil. We doen dingen waar we beide plezier in hebben. Daar hoort voor mij ook bij dat ik Luna een eigen stem en keuze geef. Zo heeft ze altijd de keuze om mee te gaan met mij. Als ik het halster laat zien en ze loopt weg dan laat ik haar gaan.”

“Ook tijdens het wandelen gaan we zo ver als zij wilt, als ze geen zin meer heeft gaan we terug. Tijdens het longeren neem ik haar even bij me als ze iets niet snapt en aai ik haar. Sommige mensen snappen mijn manier van trainen niet goed, dat hoeft van mij ook niet. Voor mij en Luna werkt deze manier het beste en het zorgt voor een goede band tussen ons. Naast het wandelen, longeer ik ook en hebben we een begin gemaakt met lange lijnen en dressuur aan de hand. Het is een pony die alles leuk vindt en overal voor in is. Niks is haar te gek.”

Bouw & karakter

“Ze is echt een New Forest, stevig gebouwd met stevig beenwerk. Haar hoofd is echt een schattig, fijn ponyhoofdje, dus niet al te groot en een leuke uitstraling. Het is voor mij ook mooi dat ze niet al te groot is, dat ben ik namelijk ook niet. Haar hals is rond en gespierd, maar wel beknopt. Ik denk zelf dat de moeder misschien Welsh of Arabier bloed in haar heeft, maar dat zie je niet duidelijk terug bij Luna in haar bouw. Ik weet niet of de eigenaresse bewust heeft gekozen voor deze kruising, maar ik denk wel dat ze bewust heeft gekozen voor een rustige hengst. De moeder is ook heel lief, maar heeft wel dat Welsh of Arabier bloed.”

“Ik denk dat ze qua karakter ook veel heeft geërfd van haar vader. Ze is namelijk heel rustig en kalm. Ik heb ook gevonden dat andere nakomelingen van deze hengst nuchter zijn. Ik ben bijvoorbeeld schrikachtiger dan dat zij is. Ze vindt ook echt alles leuk om te doen en is een hele gezellige, aanwezige pony. Ze houdt van aandacht en komt altijd naar het hek gerend.”

“De samenwerking met haar gaat erg makkelijk, er is nooit strijd. Dat vind ik heel fijn. Ze is enthousiast, werkt graag en doet alles met plezier. Het zoeken naar een pensionstal was een ander verhaal: in totaal hebben we er vier gehad in drie jaar tijd. Op stal voelde ze zich niet meer thuis en ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ze 24/7 buiten kon staan.”

“Dit hebben we eerst geprobeerd bij een Paddock Paradise, helaas was dat voor haar niet geschikt door het splitsen van de kudde ‘s nachts. Ze is een ‘echte’ merrie waardoor ze niet elk paard even leuk vindt. Daardoor gaat het samen zijn met merries vaak ook moeilijker dan met ruinen. Momenteel staat ze in een kleine kudde op het land en dat is perfect. Ik zou er nooit meer weg willen.”

“Luna is overigens ook geregistreerd bij het New Forest stamboek en haar vader is een goedgekeurde dekhengst. De hengstenlijn komt uit Zweden, maar de vader staat in Nederland. Ik ben zelf nog niet zoveel een kruising tegengekomen met New Forest er in. Helaas, zijn ze in Nederland niet zo heel bekend.

Band

Amber: “Ze komt enthousiast naar het hek en is graag bij mij. Ze luistert goed en het is gewoon een ontzettend leuke pony. Ze komt wel graag in je persoonlijke ruimte om gezellig te doen; een echte knuffelpony. Ik ben zelf soms wel wat schrikachtig, maar Luna is zo ontzettend kalm. Als ik schrik, negeert zij dat. We zijn goed op elkaar afgespeeld en ik heb zeker een hechte band met haar. Ik zou haar niet willen missen.”

Vind je de kruising New Forest x onbekend een aanrader?

Amber vindt het een leuke kruising: “Ik vind het zeker wel een aanrader. New Forest pony’s zijn leuke, stoere kinderpony’s die een zekere kalmte meebrengen in de kruising. De moeder en de vader zijn heel verschillend. Luna zit precies in het midden. Het is een geslaagde kruising waar ik super blij mee ben.”

Bron: Bit & Cap

IMG-20190302-WA0004
IMG-20210617-WA0001
IMG-20190423-WA0012
IMG-20200201-WA0012
IMG-20200201-WA0027